jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  09.10.2024 13:18:00

Na Brtnické ulici je nové trolejové vedení. Teď město Jihlava vyměňuje i osvětlení a opravuje chodník

Primátor Jihlavy Petr Ryška v úterý 8. října slavnostně zahájil provoz nové měnírny a rekonstruované trolejové dráhy na Brtnické ulici. Dokončuje se zde i pokládka nové kabeláže veřejného osvětlení a opravuje se chodník. Pro dopravní podnik je to první ze tří projektů podpořených evropskou dotací z operační programu Doprava III.
 

 
 
Měnírna DPMJ
Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) právě dokončil projekt s oficiálním názvem Dostavba a modernizace technického zázemí trolejbusové dráhy v Jihlavě. Podniku přinese novinka provozní úspory a větší spolehlivost i bezpečnost, cestujícím pohodlnější a komfortnější cestování.

Na Brtnické ulici nové trolejové vedení nahradilo dráty a sloupy z padesátých a šedesátých let. Počet sloupů se snížil na polovinu, z 29 na současných 14 kusů. Staré rezavějící sloupy natřené oranžovou barvou ještě letos do zimy dělníci odmontují a odvezou. Nahradily je nové sloupy natřené stříbrnou barvou. Krom toho, že nesou nové troleje, přesouvají se na ně také lampy veřejného osvětlení. Původních 29 sloupů z let 1953 a 1963 letos nahradilo 14 nových sloupů a jsou převážně umístěny na druhé straně Brtnické ulice tak, aby co nejméně bránily chodcům.

Před branami dopravního podniku vyrostla také nová kontejnerová měnírna, která rozvádí elektřinu nejen do nové trati, ale také do dalších dvou větví v areálu DPMJ. „Jsem rád, že konečně modernizujeme trolejovou trať i vozový park. Snažíme se tou postupnou obnovou dostat dopravní podnik do moderní a co nejekologičtější podoby. To, do čeho se bohužel dlouhé roky neinvestovalo, teď konečně měníme a věřím, že cestující ocení větší komfort cestování,“ řekl primátor Jihlavy Petr Ryška a ocenil také to, že nejstarší úseky trolejí se sloupy z padesátých let jsou nyní mnohem hezčí a s menším množstvím sloupů.

Instalací nejnovější měnírny a rozvodny na Brtnické ulici dosáhl dopravní podnik toho, že v naprosté většině úseků trolejové dráhy ve městě už je stabilně normované stejnosměrné napětí 680 Voltů. Dříve napětí kolísalo v závislosti na zatížení sítě a problém s tím měly především nejnovější parciální trolejbusy.

„Na dlouhém vedení vznikaly velké ztráty, protože kabeláž byla často přetížená a zahřívala se. To teď odpadne, takže můžeme počítat i s úsporami za spotřebovanou elektřinu,“ očekává ředitel DPMJ Radim Rovner.

Dopravní podnik má k dnešku už pět měníren. Jejich úkolem je z 22 tisíc Voltů střídavého napětí vyrobit 680 Voltů stejnosměrného napětí pro motory trolejbusů. Dřív musela vše obstarat jediná hlavní měnírna mezi Fritzovou ulicí a parkem Legionářů, před pětadvaceti lety k ní přibyla ještě měnírna na ulici S. K. Neumanna na Dolině. „Nyní se zprovoznily další tři. Loni na jaře na Sokolovské a na Pávovské ulici a dnes tady u Dopravního podniku na Brtnické ulici. Ještě se vybuduje šestá měnírna U Cvičiště pro napájení jihozápadní trolejbusové tangenty,“ doplnil Karel Trojan z dopravního odboru jihlavského magistrátu.

Na právě dokončenou investici s názvem Dostavba a modernizace technického zázemí trolejbusové dráhy v Jihlavě v celkové hodnotě 29 milionů korun bez DPH bude čerpat DPMJ evropskou dotaci z operačního programu doprava v předpokládané výši 22,67 mil. .


 

Rozšíření trolejové dráhy

 
Zodpovídá: Mgr. Radovan Daněk
Vytvořeno / změněno: 9.10.2024 / 9.10.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688