Stát  |  09.10.2024 15:46:00

Sněm Svazu průmyslu 2024 zahájil strojírenský veletrh v Brně (video)

Sněm Svazu průmyslu tradičně zahajoval Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně za účasti prezidenta Jana Rafaje, předsedy vlády Petra Fialy, nového ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka a viceprezidentů Svazu.

Jan Rafaj v úvodu vyjádřil vládě poděkování za rychlá jednání ohledně pomoci firmám zasaženým povodněmi. A připomněl, že již dva dny po ničivých povodních jednal s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou ohledně klíčových kroků podpory – většina z nich je již převedena do praxe. „Rychle nastartovat firmy se vyplatí!“ řekl prezident Jan Rafaj.

Svaz průmyslu zastupuje úspěšné české firmy a mnozí z nich zde jsou. Jsme společně odpovědní jim vytvářet podmínky pro úspěšné podnikání. Pane premiére, oceňuji, že vedete vládu, která má odvahu dělat odvážné změny,“ zdůraznil Jan Rafaj a pokračoval: „Mezi ně patří například tendr na Dukovany, změny ve školství či zákon o strategických investicích. Mimo to vaše největší přidaná hodnota spočívá v ukotvování České republiky na západě v demokratických režimech. Do voleb zbývá rok, což je stále dost času prosadit spoustu věcí, např. z priorit vládního výboru pro strategické investice. Na naši odbornou spolupráci se můžete spolehnout, jde nám o společný cíl: úspěšné, prosperující, hodnotově ukotvené Česko.


Předseda vlády Petr Fiala ocenil, že Sněm svazu průmyslu je cennou zpětnou vazbou a příležitostí k otevřené debatě o stavu hospodářství, rozvoje a růstu. „Chápu, že smyslem je poskytnout vládě nějakou ucelenou zpětnou vazbu, připomínat jí spoluzodpovědnost za stav hospodářství, za podnikatelské prostředí, toho jsem si vždy cenil a velice si vážím mimořádně vyváženého, byť v některých věcech kritického, projevu pana prezidenta Rafaje.“

Silný průmysl vs. nedostatečná udržitelnost či energetická náročnost

Ve svém projevu pak premiér zdůraznil, že zůstáváme mimořádně bezpečnou zemí, máme odolnou inovativní ekonomiku, silný průmysl, nízkou nezaměstnanost, ale na druhou stranu se také potýkáme s některými negativy, ať už jde o nedostatečnou udržitelnost, energetickou náročnost, stárnoucí společnost či vliv evropských regulací.

Co z toho vyplývá pro naši konkurenceschopnost?“ položil řečnickou otázku premiér. A přidal odpověď: „Suma silných a slabých stránek dohromady znamená, že v probíhající technologické a energetické transformaci máme vsazeno víc než jiné srovnatelné země. Můžeme hodně vydělat, pokud ke změnám budeme přistupovat aktivně a rozumně, ale můžeme také hodně ztratit, pokud nebudeme aktivně bránit regulacím, které ohrožují, nebo mohou do budoucna ublížit našemu průmyslu."

Zásadním tématem Sněmu byly konkurenceschopné ceny energie a energetická soběstačnost. V tomto směru jak prezident Jan Rafaj, tak i premiér připomněli tendr století na výstavbu jaderných bloků.

Tendr století: nepromarněte svou šanci, vyzval premiér firmy

Klíčovou úlohou je zajištění opravdu významného, 60% podílu českých firem na výstavbě. To ale bude vyžadovat aktivitu a konkurenceschopné nabídky ze strany firem. „Berte to jako velkou šanci podílet se nejenom na výstavbě české elektrárny, ale i jako šanci získat významnou referenci pro podobné stavby v Evropě,“ vyzval Petr Fiala ve svém projevu.

Premiéru si na Sněmu Svazu průmyslu odbyl nový ministr průmyslu a obchodu Jan Vlček, který byl téhož dne ráno uveden do funkce. Během projevu se zaměřil na prezentaci Hospodářské strategie ČR, jejímž cílem je dostat Česko do roku 2040 mezi top 10 zemí EU v HDP na osobu. Strategie klade důraz na posun ke znalostní ekonomice, budování značky Česka, dostupnost kapitálu a podnikavost.

Na programu Sněmu SP ČR byly i tři panelové diskuze na témata Green Deal, dekarbonizace průmyslu či nové technologie a lidský kapitál, do nichž se zapojili viceprezidentky Svazu Kateřina Kupková a Milena Jabůrková a viceprezidenti Daniel Beneš, Martin Jahn, Radek Špicar a Bohdan Wojnar.

Klíčová témata pro silnou budoucnost Česka i Evropy, která zazněla v projevu Jana Rafaje na Sněmu v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně:

  1. Inovace
  2. Konkurenceschopné ceny energií
  3. Infrastruktura
  4. Trh práce
  5. Revize Green Dealu
  6. Štíhlý a efektivní stát
  7. Export – klíč k růstu

Sedm klíčových témat vychází z vize hospodářské politiky Svazu průmyslu Česko 2029.

Snem SPCR partneri banner

Sněm SP ČR 2024

20 fotografií Vstupte
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688