mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.10.2024 17:39:00

Jak lépe využít potenciál rumunského trhu pro vyšší příliv turistů do Česka

09.10.2024 / 17:02 | Aktualizováno: 09.10.2024 / 17:39

Po devastujícím období covidu se počínaje rokem 2022 začal v Česku postupně zvyšovat příliv také rumunských turistů. Pokud v roce 2022 k nám přijelo něco málo přes sto tisíc Rumunů, v roce 2023 jich už bylo více než sto dvacet tisíc. Rok 2024, zdá se, může také přinést další nárůst. Avšak, pokud Rumunsko vnímáme jako zemi s téměř dvaceti miliony obyvatel, je počet Rumunů, kteří navštívili Česko, stále relativně nízký. Potenciál tohoto trhu tudíž není zdaleka využit.

Stejně jako v řadě jiných oblastí mají Česko a Rumunsko dlouhodobé vztahy i v cestovním ruchu. Při posuzování potenciálu vývozu českých turistických služeb do Rumunska nelze opomenout skutečnost, že díky intenzivnímu rozvoji rumunské ekonomiky roste i kupní síla obyvatel. Pokud v roce 2019 byla průměrná mzda v Rumunsku 630 eur, v roce 2024 již hovoříme o 1150 eurech.

V kontextu snahy o využívání potenciálu rumunského trhu je chování řady jiných zemí, resp. jejich poskytovatelů turistických služeb, mnohem aktivnější. To se mimo jiné projevuje četnou účastí jejich turistických operátorů na Veletrhu cestovního ruchu v Bukurešti probíhajícím dvakrát do roka, a to vždy na konci února a listopadu. Jen na jeho letošním jarním ročníku se 22 tisícům návštěvníků představilo dohromady 110 zahraničních poskytovatelů turistických služeb. Nejvíce zde bylo vidět vystavovatele z Turecka, Bulharska, Řecka, Itálie a Moldavska. Zcela běžný je prodej zájezdů přímo na výstavišti.

Podzimní veletrh, který proběhne ve dnech 21. - 24. listopadu 2024, by pro české zájemce mohlo mít smysl navštívit třeba i jenom s cílem prozkoumání možností navázání kontaktů s místními prodejci turistických zájezdů. Každopádně však paleta účasti zahraničních vystavovatelů na následujícím jarním ročníku, který se uskuteční ve dnech 21. - 23. února 2025, by už mohla být obohacena i o přítomností českých firem. Zájemci se s podmínkami účasti a dalšími informacemi mohou seznámit prostřednictvím https://www.targuldeturism.ro/en/conditii-generale-tehnice-si-de-participare/ a https://www.targuldeturism.ro/en/formulare-participare-2025/.

Dalším povzbudivým faktorem je, že se začíná postupně zlepšovat i letecké spojení mezi Bukureští a Prahou. Kromě pravidelných přímých letů rumunského leteckého přepravce Tarom (www.tarom.ro/en/) čtyřikrát týdně začala přímé spojení na této trase od září 2024 třikrát týdně poskytovat rovněž nízkonákladová letecká společnost BeesRomania (https://beesromania.aero/en).

Ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky v Bukurešti je připraven českým zájemcům o zviditelnění jimi nabízených turistických služeb před rumunskými partnery poskytnout další potřebné informace a stejně tak pomoc při komunikaci. Kontakt: Commerce.Bucharest@mzv.gov.cz.

 

Juraj Melioris, zástupce velvyslance, ekonomický diplomat

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688