kr-zlinsky.cz (Zlínský kraj)
Z regionů  |  09.10.2024 15:58:00

Letos by ve Zlínské zoo mohla padnout hranice 800 tisíc návštěvníků (Roman Horský)

Zlínská zoo dlouhodobě patří mezi velmi oblíbená a návštěvníky vyhledávaná turistická místa nejen v našem regionu, ale v celé České republice. Přírodní areál, rozlehlé a nápaditě pojaté expozice zvířat, nabídka zážitků a vysoký standard poskytovaných služeb každoročně přilákají do areálu téměř 800 tisíc návštěvníků. O novinkách i plánech pro nejbližší budoucnost jsme si povídali s ředitelem Zoo Zlín Romanem Horským.

ředitel Zoo Zlín Roman Horský

Pane řediteli, jak to vypadá s letošní návštěvností? Tiskem již dříve proběhla zpráva, že letos doufáte v překonání hranice 800 000 návštěvníků.

K naší velké radosti je letos zájem návštěvníků opravdu mimořádný. Březen a duben přinesly rekordní návštěvnost, skvělé byly i letní prázdniny. Dle našich průzkumů vyplývá, že třetinu všech návštěvníků tvoří obyvatelé Zlínského kraje, to je opravdu silné zastoupení. Všem za neustálou přízeň děkujeme. Pokud nás lidé podpoří i na podzim a v období Vánoc, mohla by hranice 800 000 návštěvníků padnout. Lákadel máme hodně. Rozběhli jsme nový vstřícný projekt, kdy každý pátek v září a říjnu nabídneme návštěvu zoo za jednotné vstupné 100 korun. Víme, že současná doba není vůbec jednoduchá, proto chceme dopřát návštěvu zoo i těm, kteří by si ji třeba jinak nemohli z finančních důvodů dovolit. Na konci září a začátku října nabídneme večerní lampionové prohlídky, chybět nebudou ani oslavy svátku Halloween nebo vánočně vyzdobená zoo. Sami jsme zvědaví, jestli se náš velký sen splní a hranici 800 000 návštěvníků překonáme.

Zoo Zlín je také známá tím, že každý rok nabídne nějakou novinku, ať už v podobě nové expozice, nových služeb nebo zážitků. Chystáte pro nás nějaké překvapení?

Spousta návštěvníků teprve v letošním roce poprvé zavítala do nejdelší voliéry pro supy pojmenované Gora Ark a do expozice Kerala s voliérou pro asijské ptáky a s brlohem pro medvědy, které jsme otevřeli vloni. Letošní novinkou byla terária v Zátoce rejnoků a v pavilonu žiraf a také nový společenský prostor U Supa. Ten vznikl poblíž zámku Lešná a nabízí opravdu krásný zastřešený prostor se sociálním zázemím a cateringem, ideální pro pořádání rodinných oslav, firemních školení a teambuildingů nebo třeba pro svatební hostinu. Na podzim dokončíme opravu ubikace gibonů stříbrných, na to se hodně těším. Lidé tyto vzácně chované primáty totiž poprvé uvidí i v zimě, to dřívější ubikace neumožňovala. V plném proudu je výstavba záchranného centra pro lvy, první stavby svého druhu v České republice.

Velkým tématem naší doby jsou energie. Provoz tak velkého areálu, jakým je zoologická zahrada, musí být nesmírně nákladný. Jak jste na tom v tomto ohledu?

Energii, stejně jako vodu, považujeme za zásadní téma, snažíme se o maximálně udržitelný provoz zahrady. Společně se statutárním městem Zlínem proto chystáme vybudovat fotovoltaickou elektrárnu. Půjde o největší projekt svého druhu ve Zlínském kraji. Pro vaši představu je to instalace jako pro 75 rodinných domů. Pro nás to znamená naprosto novou zkušenost a velkou výzvu, v příštím roce chceme mít hotovo. Rád bych touto cestou poděkoval zřizovateli zoo statutárnímu městu Zlín a také Zlínskému kraji za finanční podporu právě našich investičních projektů. Ohromně nám pomáhají, velmi si toho ceníme.

Vraťme se ještě ke zmiňovanému projektu záchranného centra pro lvy. Opravdu obdobné zařízení v České republice doposud neexistuje?

Skutečně budujeme první záchranné centrum pro lvy v České republice. Nový domov by zde mohla najít až desítka zabavených lvů, které stát odebere z důvodu nevhodných chovatelský podmínek nebo nelegálního chovu. U tohoto projektu nás podpořilo Ministerstvo životního prostředí, zřizovatel zoo město Zlín a také Zlínský kraj, kteří společně uhradí 75 % z celkových nákladů ve výši 90 milionů korun. O zbývající čtvrtinu se postaráme my. Navíc nám pomáhají i návštěvníci, a to díky zakoupení pamětních poukazů nebo cihliček na našem e-shopu. Všechny zakoupené cihličky necháme vyrobit a postavíme z nich takový děkovný chodník, který povede kolem záchranného centra. Je vidět, že lidé mají Zoo Zlín skutečně rádi, že nás umí podpořit i v rozvojových projektech. Formou sponzorského daru na stavbu záchranného centra věnovali již 1,5 milionu korun, to je naprosto fantastická částka, všem moc děkujeme. Věříme, že vše poběží podle plánu a my vás v červnu 2025 pozveme na slavnostní otevření prvního záchranného centra pro lvy v Karibuni.

Vložil: Mgr. Vladimír Dostálek, 09.10.2024 16:10

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688