OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  07.10.2024 17:00:00

Pojištění bytových domů jako klíč k bezpečným domovům (UNIQA)

Proč je důležité mít pojištěný bytový dům? Nejde jen o velké škody způsobené mimořádnými událostmi jako jsou požáry či povodně, ale také o méně fatální škody, které však mohou způsobit velké problémy. Lidí by si měli u svého bytového správce ověřit, jak je jejich dům pojištěn. Poradíme, co by měla dobrá pojistka určitě obsahovat a podělíme se s vašimi čtenáři i o pár konkrétních příkladů škodních událostí, které UNIQA pomohla napravit.

Češi se nejvíce obávají, že jim jejich domov zničí požár. Přitom nejčastější škody, které v UNIQA řešíme, způsobila voda ve všech podobách. A nemusí to být hned povodeň, i menší a mnohem častější události, jako jsou přívalové deště, vichřice, ale i poruchy vodovodních řadů a další, mohou poškodit společný domov.

Příklady, kde všude umí pojištění pomoci

  • U pojištěného bytového domu ptáci poškodili zateplenou fasádu. Plášť domu poškodili na 16 místech. UNIQA vyplatila 40 915 a obyvatelé domu nemuseli hradit celou opravu ze společných peněz.
  • Obyvatelé jiného bytového domu si svůj pozemek u vchodu a mezi garážemi ozdobili krásnými velkými osázenými květináči. Ty jim dělaly radost do doby, než jim je někdo v noci poškodil. Těžké květináče shodil ze soklů, takže se rozbily. Padající kusy navíc poškodily vedle zaparkované auto. Díky pojištění vandalismu byla společenství vlastníků vyplacena škoda 30 150 za poničené květináče a opravu soklů, z pojištění odpovědnosti, které společenství vlastníků mělo dobře nastavené, byla uhrazena škoda na autě.
  • Pro bytové domy je vhodné i technické/strojní pojištění, které pomůže například i s výdaji na opravu výtahů. V takto pojištěném bytovém domě řešili zastavení výtahu v mezipatře, kdy byla cítit i spálenina. Přivolaný pohotovostního technik musel opravit spálený frekvenční měnič z důvodu přepětí v síti. Škodu za vyhledání závady, opravu a náhradní díly ve výši 63 882 pokrylo správně nastavené pojištění.
  • Vichřice, která doprovázela silnou bouřku, vytrhla upevnění společné TV antény na střeše pojištěného bytového domu. Anténa následně poškodila povrch střechy a při pádu ze střechy navíc poničila okna a fasádu v horních patrech sousedního domu. Živelní pojištění vichřice pomohlo s úhradou škody ve výši 133 162 Kč na anténě a poničené střeše a pojištění odpovědnosti pak uhradilo škodu 80 400 Kč způsobenou sousednímu domu.

„I tyto události dokazují, že své bydlení je dobré ochránit nejen vlastní pojistkou domácnosti, ale i správně nastaveným pojištěním samotného bytového domu. Lidem doporučujeme, aby se na bytových schůzích zajímali o to, zda a jak je jejich bytový dům pojištěn,“ říká manažerka Korporátního obchodu & Akademie pojišťovny UNIQA Martina Pleskačová.

Co pojištění kryje?

Pojištění se vztahuje na poškození nebo zničení bytového domu, včetně všech jeho stavebních součástí a příslušenství sloužících domu v místě pojištění. Důležitou součástí krytí je pojištění odpovědnosti, které řeší škody způsobené z vlastnictví nemovitosti. Pojistit bytový dům si mohou vlastníci bytových domů, společenství vlastníků i správcovské společnosti. U nájemních bytů tak může pojištění sjednat i obec nebo město.

A co je klíčové v pojištění bytového domu?

Správně nastavená pojistka bytového domu by měla být komplexní a krýt nejen pojištění budovy včetně stavebních součásti a příslušenství, ale také stroje a elektroniku (např. výtah, kamery). UNIQA pojišťovna nabízí atraktivní šablony (balíčky) pojistného krytí – zaměřujeme se na ta rizika, která jsou pro bytové domy klíčová a nabízí je již v rámci základního pojištění. Pozor na podpojištění, je to skrytá hrozba číhající na vlastníka nemovitostí.

„Jedná se o situaci, kdy je nemovitost pojištěna na mnohem nižší částku, než je její aktuální reálná hodnota, za kterou by se dala postavit nebo nabýt srovnatelná nemovitost v případě totální škody. Pokud pojištění bytového domu již existuje, doporučujeme jeho pravidelné přehodnocování z důvodu růstu stavebních cen na trhu. Výrazně může ale cenu nemovitosti zvýšit například i rekonstrukce bytového dobu. Je vhodné využít indexaci, kterou pojišťovna nabízí při delší neaktualizaci pojistné smlouvy. Nemovitost ochrání před podpojištěním,“ vysvětluje Martina Pleskačová z UNIQA.

Nezbytnou součástí dobře pojištěného bytového domu je pojištění odpovědnost za škodu, ze kterého se kryjí škody, které vznikly na zdraví či majetku jiné osobě. Pokud požár bytového domu poškodí vedlejší budovu nebo padající sníh a led ze střechy zraní kolemjdoucího nebo poškodí na ulici stojící auta, poškozený může nárokovat odškodnění právě z pojištění odpovědnosti bytového domu. Důležitou součástí pojištění odpovědnosti je připojištění finančních škod, kde vedení společenství vlastníků odpovídá za svá chybná rozhodnutí.

„Nejčastější událostí v bytových domech je škoda na vodovodním řadu a tím pádem vytopení několika bytů najednou. To bývají často škody, kde náklady na opravu mohou dosáhnout i několika milionů. Méně časté jsou škody při rozšíření požáru, kde vzhledem k případným zranění osob, se může odškodnění vyšplhat do astronomických částek. Proto doporučujeme „nešetřit“ při stanovení základního limitu odpovědnosti,“ připomíná Martina Pleskačová.

Nezapomínejme, že hodnotu samotného pojištění zvyšuje i krytí rizik, která pomáhají lidem po pojistné události, jako např. úhrada nákladů na náhradní ubytování nebo asistenční služby. UNIQA v případě havárie pošle pomoc instalatéra, topenáře, plynaře, sklenáře, elektrikáře, pokrývače, kominíka a pomůže s dalšími důležitými službami jako je oprava zdroje tepla apod.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Et 11:56  Osm let s pojištěním dle ujetých kilometrů OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Cebia varuje před zaplavenými auty. Jak je poznat? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688