David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  07.10.2024 15:45:02

Uber investuje do autonomních technologií, které jsou budoucností silniční dopravy

Společnost Uber v poslední době výrazně zrychluje své kroky směrem k autonomní dopravě. Spolupráce se startupy i zavedenými technologickými giganty ukazuje, že se společnost snaží diverzifikovat své služby a postupně přecházet do budoucnosti. Tyto iniciativy se netýkají pouze snížení závislosti na lidských řidičích, ale také optimalizace nákladů a zefektivnění celého logistického procesu. Jaký dopad může mít tato strategie na budoucí finanční výsledky společnosti Uber?

 

Nová spolupráce s vývojářem autonomních vozidel

Společnost Uber nedávno oznámila spolupráci se startupem Avride, který se zaměřuje na autonomní vozidla pro taxislužbu a rozvoz jídla. Spolupráce se zatím týká využívání robotů pro doručovací služby v amerických městech Austin, Jersey City a Dallas, kde budou od příštího roku jezdit také autonomní vozidla. Taková dohoda je pro Uber další v pořadí, neboť již oznámil spolupráci se společnostmi Waymo (dceřiná společnost Alphabetu) a Cruise (dceřiná společnost General Motors), což z něj činí jednoho z předních hráčů v oblasti autonomní dopravy. Spolupráce jsou součástí diverzifikace služeb společnosti Uber a mají snížit její závislost na tradičních řidičích a rozšířit její technologie směrem k plně autonomní dopravě. Uber tak reaguje na celosvětový trend, kdy technologické firmy investují do takových řešení, která slibují mimo jiné vyšší efektivitu a nižší náklady. Avride, který již realizoval více než 200 tisíc dodávek napříč 5 zeměmi, poskytuje Uberu silnou technologickou základnu pro rozšíření jeho autonomních služeb.

 

Autonomní doprava je budoucnost 

Autonomní technologie hrají v dopravě stále důležitější roli. Strategické kroky společnosti Uber směrem k tomuto způsobu dopravy by však mohly mít v krátkodobém horizontu negativní dopad na její ziskovost, protože náklady na taková vozidla mohou být vysoké. Podle analýzy společnosti TD Cowen mohou stát až 88 000 USD, což jsou mnohem vyšší náklady ve srovnání s jízdami s lidskými řidiči. Proto je pro Uber důležité pořizovat cenově co nejdostupnější vozidla. Silná pozice společnosti Uber a její zavedená síť služeb by však mohla podpořit vývojáře autonomních vozidel vzhledem k předpokladu rostoucí poptávky. Integrace autonomních vozidel je považována za důležitou pro každou dopravní společnost z hlediska jejího budoucího růstového potenciálu a udržení se na trhu.

 

Příležitosti na evropském trhu

Evropský trh s rozvážkou potravin se vyznačuje silnou konkurencí a dynamickým rozvojem, přičemž v mnoha zemích dominují dva nebo tři hlavní poskytovatelé. Mezi klíčovými hráči, včetně společností jako Uber a DoorDash, probíhá konsolidace, která vytváří příležitost ke zvýšení efektivity a ziskovosti. Očekává se, že trh bude pokračovat v konsolidaci, přičemž některé firmy se zaměří na ziskovější činnosti a opustí méně ziskové trhy. Tento trend by mohl vést ke zúžení konkurence a zvýšení moci dominantních hráčů, jako jsou Uber, DoorDash a další. Trh se zároveň potýká s problémy v oblasti nákladů a ziskovosti, což motivuje společnosti k hledání nových strategií pro zlepšení efektivity a zákaznické zkušenosti. S rostoucím důrazem na udržitelnost a snižování nákladů budou technologie a inovativní přístupy klíčem k dalšímu růstu tohoto odvětví.

 

Nejnovější hospodářské výsledky předčily očekávání

Společnost Uber Technologies ve druhém čtvrtletí roku 2024 překonala očekávání trhu a potvrdila, že se nachází v období silného růstu. Společnost vykázala zisk na akcii (EPS) ve výši 0,47 USD, což výrazně překonalo prognózu 0,31 USD.* Tyto výsledky odrážejí schopnost společnosti Uber optimalizovat svou činnost, zejména díky diverzifikaci služeb a expanzi do nových oblastí, jako je výše zmíněná autonomní doprava a doručování. Celkové tržby společnosti dosáhly 10,7 miliardy USD, což je mírně nad tržním odhadem 10,57 miliardy USD. Pozitivní výsledky společnosti přišly v náročném makroekonomickém prostředí, kde mnoho technologických společností čelí tlaku na snižování nákladů. Uber však dokázal zvýšit efektivitu ve svých klíčových segmentech a zároveň investovat do nových technologií, což mu poskytlo konkurenční výhodu. K růstu příjmů přispělo také zvýšení počtu objednaných jízd a zvýšená poptávka po doručovacích službách prostřednictvím služby Uber Eats.

 

 

Zdroj: Investing.com*

 

Závěr

 

Investice společnosti Uber do autonomních technologií představují významný krok směrem k budoucnosti silniční dopravy. Spolupráce s technologickými partnery a nasazení autonomních vozidel v různých segmentech umožňuje společnosti diverzifikovat své služby a zvýšit efektivitu. Přestože náklady na tyto technologie jsou z krátkodobého hlediska vysoké, společnost Uber věří, že v dlouhodobém horizontu autonomní vozidla významně přispějí k růstu a ziskovosti společnosti. Tato strategie společnosti Uber odráží širší celosvětový trend směřující k automatizaci a digitalizaci dopravního sektoru. [1]

 

David Matulay, hlavní analytik společnosti InvestingFox

 

* Údaje z minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

 

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení jsou ze své podstaty spojena s rizikem a nejistotou, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

 

Upozornění! Tento marketingový materiál není a nesmí být považován za investiční poradenství. Údaje o minulé výkonnosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může mít vliv na výnosy v důsledku kolísání měny. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést jak k ziskům, tak ke ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

 

 

 

Zdroje: 

 

https://www.investing.com/news/company-news/uber-and-avride-partner-on-robot-deliveries-93CH-3647259

https://www.investing.com/news/company-news/uber-shares-maintain-buy-rating-on-av-outlook-93CH-3642793

https://www.investing.com/news/stock-market-news/these-food-delivery-companies-are-bestpositioned-in-europe-says-morgan-stanley-3645028

https://investor.uber.com/news-events/news/press-release-details/2024/Uber-Announces-Results-for-Second-Quarter-2024/default.aspx

https://www.cnbc.com/2024/08/06/uber-q2-2024-earnings.html

 

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688