olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  05.10.2024 19:16:00

Podmáčené stromy, čistota vody a nábřeží jsou v hledáčku krizového štábu

Přestože většina obyvatel Olomouce už povodeň pustila hlavy, krizový štáb, jehož předsedou je primátor Miroslav Žbánek, stále pracuje. Na řadu přišel úklid, likvidace škod a případné opravy. Stejně tak zajištění bezpečnosti a hygieny.

Vznikla pracovní skupina pro posuzování a prověřování bezpečnosti stromů a zeleně ve městě po povodni.

„Stromy mimo rozvodněné řečiště jsou ovlivněny podmáčením terénu a zvláště v lokalitách s vyšším výskytem jílového podloží, což jsou lokality Nové Ulice, Neředína, Hejčína a Řepčína, ale i sídelní lokality Nových Sadů a Povelu. Ve Slavoníně a Nemilanech jsme zase zaznamenali sesuvy zeminy a tím i trhání kořenů stromů,“ popsal primátor Miroslav Žbánek. Stromy kontrolují pracovníci oddělení zeleně magistrátu společně se specialisty z arboristické společností Safe Trees.

Voda v korytě Moravy a dalších toků je stále zakalená a plná nečistot, V některých zaplavených místech je po opadnutí vody dokonce cítit zápach. „Je to tím, že kanalizace a čistírny odpadních vod v některých výše položených zasažených oblastech jsou stále poškozené a nefunkční,“ potvrdil vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Do říčního systému Moravy napřímo proudí nevyčištěné odpadní vody a voda v řece je stále kontaminovaná. „Mít jakýkoliv kontakt s vodou je nyní naprosto nevhodné. Platí to nejen pro lidi, ale i pro domácí mazlíčky,“ varoval Loyka.

V případě nefunkční kanalizace si problém lidé vytvářejí často sami tím, že vlhčené či čistící ubrousky všeho druhu vhazují do toalet, kam absolutně nepatří. „Jak jsou odolné, pak vidíme po opadnutí povodně v řece i v jejím okolí,“ posteskl si vedoucí životního prostředí Loyka.

Lidé hlásí magistrátu po povodni také zvýšený výskyt potkanů. „S povodní nesouvisí, jen jsou potkani více vidět. Lákají je zbytky potravin, zejména pečiva u vodních toků. Ale jsou to i zbytky jídel u popelnic,“ objasnil Loyka. Podle něj ani vodním ptákům neprospívá, že si někteří lidé pletou břehy Moravy s biopopelnicí. „Zbytky jídel do jídelníčku volně žijících druhů nepatří,“ upozornil vedoucí Loyka.

Krizový štáb nyní sčítá i hmotné škody na majetku, především na komunikacích, a hasiči odčerpávají poslední vodu z polností na severu města. A obyvatelé, kteří mají na svém pozemku postiženém povodní studnu, si mohou na Krajské hygienické stanici nechat zdarma zkontrolovat nezávadnost vody.

| Poslední úprava: 5. října 2024 (so)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688