Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.10.2024 19:31:10

Střípky z trhu - BlackRock již opět vlastní procento akcií ČEZ, Gevorkyan získala výraznou armádní zakázku

Akcie ČEZ v úvodním říjnovém týdnu odevzdaly zisky z konce září, když na pražské burze zakončily na 865,50 . Druhý týden v řadě byla na titulu znát nízká podprůměrná investorská aktivita, když opět v prvních třech dnech týdne objemy obchodů dokonce ani nepřesáhly 100 mil. . Pro titul stěžejní ceny elektřiny spíše klesaly, firma také sčítala povodňové škody. Dle předběžných odhadů by se měly pohybovat okolo miliardy korun. I po odchodu Pirátůvlády se ohledně windfall tax nic nového nedělo. Vzhledem k dalšímu posunu návrhu státního rozpočtu na příští rok, je stejně již více než pravděpodobné, že k předčasnému zrušení daně v příštím roce nedojde. Nelze než zopakovat, že hospodaření energetické firmy tak bude zmiňovanou daní výrazně negativně ovlivněno také v příštím roce. V kontextu tak investoři musí kalkulovat s „omezenou“ dividendou nejen v roce 2025, ale také o rok později.

V týdnu zveřejněné regulatorní hlášení společnosti BlackRock poodhalilo, že tato světově největší investiční skupina přikoupila zpět akcie ČEZ. Po ani ne týdnu se z hlediska jejich vlastnictví navrátila těsně nad 1% hranici. Vlastní jich totiž přes 5,41 mil., zatímco předchozí hlášení udávalo o zhruba 100 tis. akcií méně.

Celková zainteresovanost BlackRock ve společnosti ČEZ se však nezměnila, setrvala na předchozích 1,31 %. Skupina totiž naopak snížila podíl ve finančních instrumentech navázaných na akcie ČEZ. Ať už skrze CFD (Contract For Difference), tak i Securities Lent. Posledně zmiňované tedy v principu, kdy vlastník akcií je oproti finanční půjčce (či jiným aktivům) dočasně převede na dlužníka. Těmi dle posledního hlášení disponuje BlackRock v objemu 1,52 mil. akcií, skrze CFD pak vlastní na 113 tis. akcií ČEZ.

GEVORKYAN a zakázka za 31 mil. EUR

Slovenská společnost GEVORKYAN, coby globální lídr v práškové metalurgií, oznámila další byznysový úspěch. Mezi 8 zájemci z Evropy i USA uspěla v tendru blíže nespecifikovaného evropského výrobce zbraní. V průběhu 4 let má GEVORKYAN firmě dodat celou škálu produktů za celkem 31 mil. EUR, tedy v přepočtu za více než 780 mil. .

Firma tak oproti současnému stavu (viz. přehled níže) dále rozšíří oborové zaměření, kam bude produkty dodávat.

Zdroj: GEVORKYAN

Zakladatel a šéf firmy Artur Gevorkyan k získání zakázky mj. uvedl: „Takto veľký kontrakt potrebuje okamžité kapacity vo výrobe, a tieto máme vďaka investíciám z IPO na Pražskej burze. V dnešnej zložitej medzinárodnej situácii dlhoročné kontrakty s výrobcami zbraní zaisťujú stabilitu firmy a poskytujú potenciál pre dlhodobý rozvoj.“

Společnost GEVORKYAN, která loni v prosinci se svými akciemi přestoupila z trhu START na prestižní regulovaný Prime Market, uspořádala ve čtvrtek svůj první konferenční hovor k hospodářským výsledkům za 1. pololetí. Ty zveřejnila v polovině září. Potvrdily pokračující dlouhodobý růst byznysu společnosti. Meziročně totiž firmě stouply tržby o více než 25 % na téměř 47 mil. EUR. Tehdy zároveň zveřejněný výhled hospodaření (viz. také graf níže) ještě nepočítal se získáním zmiňované zakázky. Společnost každopádně potvrdila výhled pro letošní rok, kdy počítá s tržbami 93,5 mil. EUR, ziskem EBITDA 28 mil. EUR, resp. čistým ziskem přes 6,8 mil. EUR. Na jednu akcii tedy téměř 0,41 EUR (cca 10,30 Kč).

V příštím roce by měly příjmy poprvé pokořit hranici 100 mil. EUR. Firma je optimistická rovněž z hlediska EBITDA marže, která má v následujících letech dosáhnout nových maxim. Oproti loňskému roku, tak v návaznosti firma očekává v roce 2027 již v porovnání dvojnásobný zisk EBITDA ve výši 48 mil. EUR.


Zdroj: GEVORKYAN

Akcie GEVORKYANpátek na pražské burze zakončily na 256 Kč. Od začátku roku tak zatím ztrácí přes 9 %.

Graf: GEVORKYAN - graf kurzu akcie cz v roce 2024

 

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 18:47  Propad Spirit Airlines tlačí akcie aerolinek vzhůru X-Trade Brokers (XTB)
Pá 16:52  Týden na akciových trzích: Indexy sestoupily z historických maxim - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688