Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  04.10.2024 16:52:43

Týden na akciových trzích: Indexy sestoupily z historických maxim - Komentář

Většina důležitých makrodat, která byla tento týden v USA zveřejněna, ať už se to týkalo předstihových ukazatelů z trhu práce (JOLTS, ADP) nebo indexu ISM ve službách, byla lepší, než se čekalo. Nicméně ten hlavní údaj, na který se čeká celý týden, nová pracovní místa mimo zemědělství, byl oznámen v pátek ve 14:30h SEČ. Momentálně je to pro Fed nejdůležitější fakt, podle kterého se bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Reportované číslo doslova rozmetalo projekce a je podstatně nad konsensem (254 tis., odhad 150 tis.). US trh práce je tak nadále ve velmi solidní kondici. Pro Fed to může znamenat zmírnění obav o výrazné zhoršení reálné ekonomiky a spíše 25 bodové snížení sazeb na listopadovém zasedání.

Pražská burza

Týdenní výkon

Po dvou růstových týdnech pražská burza v tomto týdnu oslabila. Hlavní index PX za tento týden ztratil 1,13 % (1 591,73 b.).

Philip Morris ČR se stal nejúspěšnějším titulem týdne. Jeho cena vzrostla o +1,19 % t/t (15 340 CZK). předpokládáme, že je to reakce investorů na silné pololetní výsledky, které byly zveřejněny v pondělí večer (viz níže). Za celý týden se na zelenou nulu dostala také Erste Group. Tentokrát přidala +0,04 % t/t (1 232 CZK), a to znamená třetí týdenní růst v řadě.

Komerční banka (-2,42 % t/t, 787 CZK) předvedla naopak nejslabší výkon týdne. Investoři pravděpodobně vybírali zisk předchozím dvou týdnů, kdy cena slušně rostla. Téměř dvě procenta odepsal tento týden ČEZ (-1,65 % t/t, 865,50 CZK). Následovaly Colt CZ (-1,55 % t/t, 637 CZK) a pojišťovna VIG (-1,32 % t/t, 745 CZK). Tento týden se nedařilo ani Monetě (-0,54 % t/t, 110 CZK), která klesala v druhé polovině týdne, a zapsala si tak druhý ztrátový týden v řadě.

Pražská burza

Dnešní výkon – pátek 4. 10. 2024

Růstová fáze pražské burzy začala po již zmíněných amerických datech z trhu práce. Index PX dnes vzrostl o +0,09 % (1 591,73 b.).

Komerční banka (+0,64 %, 787 CZK) dnes první den v tomto týdnu rostla. Podobný výkon předvedlo ještě Primoco (+0,56 %, 890 CZK). Posílila také Erste Group (+0,45 %, 1 232 CZK) a VIG (+0,13 %, 745 CZK). A to bylo z růstového trhu vše.

Cena akcií klesla u Coltu CZ (-0,47 %, 637 CZK), ČEZu (-0,52 %, 865,50 CZK), Philip Morris ČR (-0,65 %, 15 340 CZK) a Gevorkyan (-0,78 %, 256 CZK).

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a jednotlivých akcií je v příloze.

USA

Index S&P500 vzrostl v pondělí, kdy dosáhl nového historického maxima (5 762,48 b.). V úterý a ve čtvrtek došlo k lehké korekci. Od pondělí do čtvrtka se hodnota S&P500 snížila o 0,67 % (5 699,94 b.). Dnes po velmi silných datech z trhu práce začala obchodní seance růstem o +0,8 %. Nicméně krátce na to se hodnota se prémie snížila zpět k nule. Za celý týden by mohl být výkon indexu kolem -0,5 %. A to je velmi blízko historického maxima, index je jednoduše na rekordních hodnotách.

Evropa

Evropský index STOXX Europe 600 toho tento týden moc nepředvedl. Jedině snad až v pátek, zejména po zveřejnění US dat z trhu práce, kdy začal opět růst. Dnes je krátce před koncem obchodování jeho hodnota výše o +0,5 %. Za celý týden to ale bude ztráta kolem 1,8 % po růstu o +2,69 % v předchozím týdnu. Index tak lehce sestoupil z historického maxima.

Podstatné kurzotvorné zprávy

V pondělí reportoval pololetní výsledky Philip Morris ČR. Z našeho pohledu překvapil nižší pokles prodeje klasických cigaret. Čísla vzrostla v meziročním srovnání a překonala naše odhady. Čísla za 1H224 naznačují dividendu za celý rok ve výši asi 1 350 CZK na akcii. To odpovídá hrubému výnosu +8,8 %. Náš komentář je zde https://bit.ly/PMCR_1H24.

Co se dá čekat příští týden?

Korporátní kalendář podstatnějších událostí je pro emise na PSE prázdný.

Za mořem začíná výsledková sezóna. Jedny z prvních zveřejní čísla tradičně velké banky (pátek 11. 10. 2024).

Zveřejněna bude americká inflace. Nabídne nám další díl do skládačky měnové politiky. A mohla by naznačit následující kroky Fedu.
Autor: Bohumil Trampota

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688