Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  04.10.2024 12:47:00

Česko a priority nové Evropské komise na období 2024-2029 (Kulatý stůl)

Kulatý stůl: Česko a priority nové Evropské komise na období 2024-2029

  • Kristina Hubáčková
  • 4 října, 2024
  • 12:46

Po kratší přestávce dnes proběhů kulatý stůl Národního konventu o EU na téma “Česko a priority nové Evropské komise na období 2024-2029”. Diskuze se věnovala nejenom otázce, zda jsou priority Komise z pohledu Česka vhodně zvolené jako reakce na výzvy, kterým EU aktuálně čelí, ale také podpoře konkurenceschopnosti ze strany EU, možné změně rozhodovacích procesů v Radě a připravenosti a odolnosti ČR vůči současným bezpečnostním výzvám.

Představená agenda Evropské komise nabízí značný prostor pro hájení českých národních zájmů. Klíčová však bude samotná realizace jednotlivých priorit, na jejichž konkrétní podobě by se Česká republika měla aktivně podílet.

Národní konvent o EU je platforma, která formou konstruktivní debaty o směřování a prioritách ČR v EU spojuje zástupce vlády, samospráv, parlamentu i evropských institucí se zástupci odborné veřejnosti, neziskového sektoru, sociálními partnery a dalšími. Výsledkem jednání kulatých stolů jsou doporučení pro vládu a další orgány státní správy.

I dnes se v Hrzánském paláci v Praze k diskuzi nad budoucím směřováním Evropské unie setkalo několik desítek zástupců státní správy, akademické sféry a odborné veřejnosti. Účast byla možná také online. Odborným garantem kulatého stolu byl expertní think tank České priority.

Kulatý stůl diskutoval o těchto otázkách:

  1. Jsou přehodnocené, přeformulované a pokračující priority Evropské komise z pohledu ČR vhodně zvolené jako reakce na výzvy, kterým EU aktuálně čelí? Existuje oblast důležitá pro ČR, která v prioritách Komise chybí?
  2. Jak má EU podporovat konkurenceschopnost? Je pro tento pilíř nových priorit důležité se zaměřit na konkrétní hospodářský sektor nebo sektory? Jak vypadá ideální cílový stav “konkurenceschopnosti” a její podpora z pohledu ČR?
  3. Kterými principy a úvahami by se měla řídit pozice ČR ve vztahu k potenciálně navrhovaným změnám v rozhodovacích procesech Rady? Kterým aspektům je potřeba vzhledem k dlouhodobým národním prioritám z pohledu ČR věnovat v institucionální debatě zvýšenou pozornost?
  4. Je z pohledu ČR EU připravená a odolná vůči bezpečnostním výzvám, kterým aktuálně čelí nebo může brzy čelit? Ve kterých oblastech je největší prostor resilienci Unie zlepšit?

Kulatý stůl zahájila Lucie Jungwiertová z expertního think tanku České priority. Za Úřad vlády ČR přednesl úvodní slovo ředitel Odboru koordinace evropských politik Ondřej Matoušek. Následovalo úvodní slovo vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Moniky Ladmanové. Stanoviska k podkladovému dokumentu přednesla za Úřad vlády ČR náměstkyně ministra pro evropské záležitosti Pavlína Žáková. Další stanoviska přednesli Alena Mastantuono za Hospodářskou komoru ČR a Viktor Daněk z institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Foto: Adobe Stock

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688