mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.09.2024 19:20:00

Krajané v Santiagu de Chile oslavili dne 28. září 2024 den svatého Václava

30.09.2024 / 17:38 | Aktualizováno: 30.09.2024 / 19:20

Krajanský spolek Círculo Chileno Checo uspořádal ve spolupráci s velvyslanectvím České republiky v Santiagu de Chile dne 28. září 2024 oslavu dne svatého Václava. Jednalo se o největší krajanskou akci v letošním roce, jejímž cílem je tradičně podpořit krajanské soužití a společně si připomenout české a slovenské kořeny rodin, které jsou v Chile trvale usazeny.

Svatováclavské oslavy se dne 28. září 2024 zúčastnilo více než 120 českých a slovenských krajanů a jejich rodinných příslušníků ze Santiaga i dalších částí Chile. Velvyslanec Pavel Bechný ocenil ve svém úvodním vystoupení aktivní přístup nově zvoleného vedení spolku Círculo Chileno Checo, vzpomněl na nedávné povodně v ČR a upozornil krajanskou komunitu na parlamentní volby v roce 2025, kterých se nově bude možné účastnit i korespondenčně. Předsedkyně Chilsko-českého spolku paní Lenka Šopík vyjádřila uspokojení z hojné účasti krajanů na oslavě, představila nové vedení spolku a nastínila také plánované krajanské aktivity do konce roku 2024. Historický význam sv. Václava pro český národ a tradice oslav tohoto významného dne české státnosti připomněl ve svém vystoupení člen vedení Čilsko-českého spolku pan Luis Velozo Papež. V rámci bohatého programu byly k ochutnání české národní speciality a čepovalo se české pivo.
Novinkou letošního krajanského setkání oslavy dne sv. Václava byla prezentace účastníků jazykových kurzů a pobytů v ČR v rámci krajanského vzdělávacího programu 2024/2025. Čtyřtýdenního kurzu českého jazyka v Poděbradech se zúčastnili čtyři krajané z Chile, kteří pak své pozitivní zkušenosti sdíleli s přítomnými a účast na kurzu v příštím roce všem nadšeně doporučovali. Krajanskému publiku se představily také obě dvě absolventky letošního dvoutýdenního intenzivního kurzu metodiky výuky českého jazyka ve Studijním středisku ÚJOP UK Praha, paní Carolina Sklenar a Alžběta Vodarek. S odkazem na dosavadní online výuku češtiny pro dospělé představily záměr zavést, ve spolupráci s krajanským spolkem, pravidelnou prezenční výuku češtiny od roku 2025 s využitím podpory MZV ČR v rámci programu českého kulturního dědictví v zahraničí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688