mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.10.2024 05:06:00

Oslava svátku svatého Václava v Brasília

25.09.2024 / 05:01 | Aktualizováno: 02.10.2024 / 05:06

V letošním roce zorganizovalo velvyslanectví České republiky v Brazílii slavnostní koktejl u příležitosti Dne české státnosti – svátku svatého Václava. Akce se uskutečnila dne 25. září 2024 v prostorách rezidence velvyslankyně a pozvání přijalo kolem 120 hostů z celé Brazílie.

V úvodním proslovu velvyslankyně České republiky v Brazílii, Pavla Havrlíková nejprve poblahopřála brazilské společnosti k úspěšné organizaci předsednictví v G-20, během něhož je v zemi organizována celá řada významných multilaterálních aktivit.

Slavnostního koktejlu česká titulářka využila k bilanci bilaterálních vztahů za uplynulý rok. Připomněla, že v dubnu 2024 se pod heslem „Česká repubika je zpět v Brazílii“ uskutečnila po více než 20 letech návštěva ministra zahraničních věcí, Jana Lipavského, která dala impulz rozvoji bilaterální česko-brazilské relace. V březnu příštího roku je plánována návštěva premiéra Petra Fialy.

Zdůraznila, že rok 2024 je stěžejním také pro ekonomickou spolupráci a zejména pro obranný, letecký a kosmický průmysl. V květnu 2024 se uskutečnila největší incomingová mise skupiny Embraer do ČR a v současné fázi jsou v závěru jednání o akvizici letounů Embraer C-390 pro českou armádu.

Titulářka rovněž zmínila, že úsilím velvyslanectví je upevnění vazeb na ty státy Brazilské federace, se kterými již relace existuje, ale její úsilí míří i na ty státy, kde existuje potenciál obchodně-ekonomické spolupráce a komplementarita ekonomik.

V oblasti kulturní vyzdvihla zaměření aktivit úřadu na prezentaci moderní české architektury, zmínila aktivity u příležitosti letošních 100 let od úmrtí Franze Kafky i 100 let od narození etnografa, fotografa a cestovatele působícího dlouhá léta v Brazílii, Vladimíra Kozáka.

Věnovala se rovněž významu práce krajanů a připomněla katastrofální záplavy v jižním státu Rio Grande do Sul, kde žije i česká komunita a v té souvislosti zmínila svoji cestu do zaplavených oblastí i přijetí humanitárního projektu zaměřeného na monitoring meteorologických údajů. Poděkovala rovněž honorárním konzulům a informovala o udělení Medaile za zásluhy ministra zahraničních věcí honorárnímu konzulovi v Belo Horizonte, Luizovi Guadalupemu.

Přítomným také připomněla, že Česká republika v letošním roce slaví 20 let od vstupu do EU a to, co pro nás členství v EU znamená. Zmínila vojenskou a materiální pomoc Ukrajině, která již více než dva roky trpí ruskou invazí a zdůraznila tragickou zkušenost bývalého Československa s okupací vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

Brazilskou stranu v nepřítomnosti náměstkyně pro Evropu a Severní Ameriku, Maria Luizy Escorel zastupoval úřadující šéf Odboru pro Evropu MZV Joao Francisco Perreira. Ten se ve svém projevu zaměřil zejména na historické vazby mezi Českou republikou a Brazílií, odkaz brazilského prezidenta Juscelina Kubitcheka i roli české krajanské komunity pro bilaterální relaci. Vyzdvihl rovněž význam historické návštěvy ministra zahraničních věcí Jana Lipavského v dubnu 2024.

Společenské akce se účastnili zástupci brazilských státních institucí, mimo jiné i státní tajemník brazilského ministerstva obrany Luiz Pochyly, který v říjnu povede brazilskou delegaci na Future Forces Forum v Praze, členové diplomatického sboru, Senátu, univerzit (např. UNAMA z Belému) krajanských spolků i honorárních konzulátů i novináři. Pozvání přijal i tajemník pro mezinárodní vztahy Federálního Distrktu a zástupci jednotlivých brazilských států v Brasília, ředitelé kulturních institucí i soukromých firem.

V rámci společenského koktejlu byla inaugurována výstava vítězných obrázků soutěže o Janu Antonínovi Baťovi z brazilského města Batuba. Akce se účastnila i paní Dolores Baťa a její dcera Guiomar Baťa.

Oslava státního svátku velvyslanectví byla zároveň příležitostí k diskusi mezi zástupci krajanských spolků i honorárních konzulátů, poprvé se aktivit našich diplomatických misí v Brazílii účastnili i zástupci krajanů z jihobrazilského Ijuí.

Partnery koktejlu se stal CzechTourism a Pilsner Urquell. V letošním roce kulinářskou část akce obohatila i česká kuchyně kuchaře z MZV.

Velvyslankyně využila příležitosti k poděkování za práci honorárním konzulům ČR, předsedům krajanských spolků i kolegům z Generálního konzulátu v Sao Paulu.

V průběhu večera byly s českou titulářkou natočeny dva rozhovory, link na již odvysílanou reportáž je uveden níže.

https://tres60.travel/republica-checa-celebro-su-dia-nacional-en-brasilia/

Galerie


Dia Naacional2024


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688