mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.10.2024 16:08:00

Návštěva místopředsedy Senátu PČR s delegací a schůzka s primátorem Istanbulu

03.10.2024 / 14:38 | Aktualizováno: 03.10.2024 / 16:08

Ve dnech 27. – 30. září 2024 navštívil Istanbul místopředseda Senátu PČR pan Tomáš Czernin s delegací ve složení: senátorka Helena Pešatová, senátor Jaroslav Zeman a zmocněnec pro krajanské záležitosti MZV ČR Jiří Krátký. Program zahrnoval účast na oslavě Dne české státnosti spoluorganizované s krajanským spolkem v prostorách GK Istanbul, návštěvu prestižní výstavy českých soch v Cisterně Basilica s doprovodem zástupců vedení metropole a štábu České televize. Vrcholem návštěvy byla schůzka s primátorem Istanbulu. Pan Ekrem Imamamoglu při ní vysoce ocenil spolupráci magistrátu s GK Istanbul a poté obecně naznačil zahraničně politické priority, mezi nimiž zdůraznil členství Turecka v EU až nastane správný čas.

Oslavy Dne české státnosti v sobotu 28. 9. ve vnějších prostorách GK Istanbul se zúčastnilo cca 20 dětí a 25 dospělých. Pozvání přijal i nový generální konzul SK, podpořil tak zachování československého charakteru aktivit spolku. Program akce nazvané „Bílá, modrá, červená – odkud pocházím“ byl zaměřený na dětské aktivity podporující znalost české a slovenské kultury a identity. Účastníci zejména z řad dospělých krajanů nadšeně využili příležitosti probrat se senátory a zmocněncem MZV své konkrétní zkušenosti a podněty týkající se krajanských aktivit a navázali přímý kontakt. Jednalo se již o čtvrtou společnou akci GK se znovuobnoveným krajanským spolkem za poslední rok.

Neděle 29. 9. patřila návštěvě prestižní výstavy českých křišťálových soch ve starověké Cisterně Basilica. Delegaci doprovodil pan Mahir Polat, zástupce generálního tajemníka istanbulského magistrátu a zároveň kurátor výstavy. Reportér ČT připravil interview a materiály pro připravovanou zvláštní reportáž ČT o výstavě. Podle odhadu magistrátu navštíví výstavu v Cisterně za čtyři měsíce jejího konání cca dva miliony lidí.

Vrcholem senátní návštěvy byla schůzka u primátora Istanbulu Ekrem/a Imamoglu. Vedle oboustranného poděkování za spolupráci při přípravě výjimečné výstavy v Cisterně Basilica se obě strany ujistily o zájmu a vůli pokračovat v úzké spolupráci na kulturních, ekonomických a dalších aktivitách. Prodiskutovali též některá zahraničně politická témata, naprostá shoda panuje v důležitosti zachování a rozvíjení pevných vazeb mezi Evropou a Tureckem.

Galerie


Návštěva místopředsedy Senátu PČR s delegací v Istanbulu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688