chslegal.eu (CHS Legal)
Zákony a právo  |  03.10.2024 18:15:58

Soudní dvůr EU vyjasnil způsob výpočtu slev (Slevy pod kontrolou)

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) pouze před několika dny vydal rozhodnutí ve věci Sdružení spotřebitelů Bádenska-Württemberska proti Aldi Süd Dienstleistungs SE & Co. OHG, které jasně stanovuje způsob, jakým mohou obchodníci propagovat slevy. Nyní je postaveno najisto, že sleva z ceny zboží, která je oznamována obchodníkem v procentní výši (nebo ve formě reklamního sdělení, které má zdůraznit výhodnost cenové nabídky), musí být určena na základě předchozí nejnižší ceny za posledních 30 dnů.


Proč je rozhodnutí důležité?

SDEU vytknul Aldi Süd zejména navýšení ceny krátce před slevovou akcí, v důsledku čehož bylo možné inzerovat vyšší slevu. Směrnice EU přitom přesně neurčuje, jak a z čeho má být sleva vypočítána, a pokud bychom to měli vztáhnout na Česko, nečiní tak ani české právní předpisy. Proto je tento rozsudek důležitý pro všechny země EU, tedy i pro český trh a české právní prostředí.
Ačkoliv rozhodnutí SDEU nejsou v rámci českého právního řádu (tj. ani pro české soudy) přímo závazná, dle našeho názoru lze předmětný rozsudek považovat za určitou indikaci toho, jak budou rozhodovat české správní orgány při posuzování slevových akcí obchodníků i soudy v rámci případných soudních sporů (zejména o správních žalobách k problematice § 12a zákona o ochraně spotřebitele).


Co rozhodnutí přinese?

Domníváme se, že s ohledem na pravidla stanovení slev a jejich výklad, který aktuálně SDEU zaujal, již není reálné očekávat, že by jiný způsob výpočtu slev obstál před ČOI nebo českými soudy. Zároveň je vhodné uvést, že ČOI se při posuzování slevových akcí obchodníků již dříve přikláněla právě k tomuto závěru, který nyní prezentoval SDEU.

Slevové akce tedy bude třeba rozsudku SDEU přizpůsobit. Ačkoliv máme proti jeho závěrům určité výhrady (když se domníváme, že za určitých okolností by slevy mohly být uváděny i z ceny běžné, což může být např. průměrná cena obchodníka za určité období), slevy budou nyní zřejmě transparentnější a mohlo by dojít i k narovnání soutěžního prostředí tím, že obchodníci (alespoň teoreticky) by měli slevy vůči zákazníkům komunikovat totožně.


Jako advokátní kancelář s bohatými zkušenostmi s touto problematikou Vám pomůžeme zajistit, že Vaše slevové kampaně budou v souladu se zmíněnými pravidly. Nabízíme odbornou právní podporu, která ochrání Vaše podnikání před souvisejícími právními riziky a sankcemi. Neváhejte se na nás obrátit pro konzultaci.

 

Mgr. Martina Petlachová, právník

Mgr. Marek Ždímal, právník

Mgr. Jaroslav Hroza, partner

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688