CRIF (Czech Credit Bureau)
Údaje o firmách  |  03.10.2024 16:01:17

Firemních bankrotů přibývá, od začátku roku v Česku zbankrotovalo 524 firem, o 9 % více než loni

Od ledna do konce září tohoto roku v Česku zbankrotovalo 524 obchodních společností, o 42 (o 9 %) více než loni. Zároveň bylo podáno 789 insolvenčních návrhů. V poslední době firemních bankrotů mírně přibývá. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz , kterou pravidelně provádí společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„V letošním roce se počet firemních bankrotů, po poklesu v předchozích dvou letech, mírně zvyšuje, což může být následkem velkého množství bankrotů firem v sousedním Německu, u našeho největšího obchodního partnera. Vliv na tento počet má rovněž nízký ekonomický růst, vyšší ceny energií, jen pomalé snižování úrokových sazeb a nízká domácí poptávka po zboží a službách. Jinak ale platí, že jsou české firmy v poměrně dobré kondici a není potřeba se obávat výrazného zhoršení situace. Podíl nevýkonných úvěrů firem dále klesá a objem vkladů firem stále převyšuje objem jejich úvěrů,“ komentuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau .

V září v Česku zbankrotovalo 54 obchodních společností, o 10 méně než v srpnu. V rámci letošního roku šlo o druhý nejnižší počet bankrotů hned po dubnu. Zároveň bylo v září podáno 82 návrhů na firemní bankrot, o 4 méně než v srpnu. Největšími subjekty v konkurzu byly z hlediska obratu hutní společnost GALMET, společnost soustřeďující se na nákladní dopravu Stebal Spedition s.r.o., a WALBO ENGINEERING s.r.o.

Nejčastěji bankrotují firmy v Libereckém kraji a odvětví dopravy

Za posledních 12 měsíců byl vyhlášen bankrot u 693 obchodních společností, o 44 více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 1 050 návrhů na firemní bankrot, o 9 více než v předchozích 12 měsících. Za uplynulých 12 měsíců zbankrotovalo 16 z 10 tisíc aktivních firem.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo za posledních 12 měsíců vyhlášeno v Praze (312), v Jihomoravském (98) a v Moravskoslezském kraji (60). Na 10 tisíc aktivních firem připadlo v posledních 12 měsících nejvíce bankrotů v Libereckém kraji (21) a v Karlovarském kraji (20), nejméně pak v Pardubickém kraji (7) a na Vysočině (9).

V rámci odvětví bylo v posledních 12 měsících nejvíce bankrotů vyhlášeno v obchodu (153), ve zpracovatelském průmyslu (113) a v odvětví stavebnictví (80). Nejvyšší počet bankrotů na 10 tisíc registrovaných firem v posledních 12 měsících vykázalo odvětví dopravy a skladování (21), zpracovatelský průmysl a kategorie ostatních činností (shodně 19). Nejméně je bankrotem firem ohroženo odvětví poskytující služby ve vzdělávání, ve zdravotnictví a v sociální oblasti (3 bankroty na 10 tisíc registrovaných firem) a odvětví informačních a komunikačních činností (5).

 

Graf 1: Bankroty obchodních společností 20222024


CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s. je součástí celosvětové skupiny CRIF. Je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací a zajišťuje jim technický servis. Zároveň je provozovatelem portálu kolikmam.cz, který umožňuje pečovat o finanční závazky spotřebitelů, jednoduše on-line.

CRIF provozuje Registr platebních informací – REPI, sloužící pro sdílení platebních informací mezi členy registru.

Komplexní data o profesní historii finančních poradců jsou sdílena prostřednictvím Registru finančních poradců ELIXIR, který CRIF také provozuje.

Společnost CRIF svým klientům poskytuje také aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky, čerpající z více než 90 informačních zdrojů.

Bankám, finančním a jiným úvěrujícím institucím poskytuje řadu řešení zahrnující analytické a softwarové nástroje, datové a digitální řešení včetně konzultací umožňujících optimalizaci jejich procesů od získání zákazníka přes upisování úvěru a řízení vztahů se zákazníkem až po vymáhání pohledávek. Kombinací vlastních znalostí s využitím nejnovějších technologií v rámci navrhovaných řešení je umožněno klientům dosahovat automatizovaných, optimalizovaných a vyhovujících procesů v každé fázi životního cyklu klienta.

Nově CRIF provozuje dotazníkovou platformu Synesgy, pomocí které společnosti zjistí, do jaké míry přímo ony anebo i jejich obchodní partneři přispívají k dosažení cílů odpovědného podnikání. V rámci ESG aktivit také poskytuje ESG skóre českých a slovenských společností díky proprietárním modelům významných rizik.

Další informace na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688