Freedom24 (Freedom24)
Akcie v ČR  |  03.10.2024 14:55:09

Co říkají zahraniční odborníci o pražské burze: Jak vypadá v očích mezinárodního investora?

V posledních letech se stále více českých investorů zaměřuje na zahraniční akciové trhy, jako jsou ty v USA nebo západní Evropě, přičemž často přehlížejí možnosti, které nabízí domácí Burza cenných papírů Praha (BCPP). Zatímco globální společnosti jako Apple, Tesla nebo Amazon přitahují pozornost svou dynamikou a růstem, mnoho lidí si neuvědomuje, že i český akciový trh má stabilní a perspektivní tituly. Ačkoli je pražská burza ve srovnání se světovými trhy menší, nabízí investorům specifické příležitosti, které jsou často více přizpůsobené lokálním ekonomickým podmínkám. Zde se podíváme na to, jak může Pražská burza vypadat pro zahraničního investora.

V České republice působí dvě burzy – Burza cenných papírů Praha (BCPP) a RM-SYSTÉM. Pražská burza je nejstarší a největší burzou v ČR, byla však po dlouhé přestávce znovu otevřena v roce 1993. K prosinci 2023 činila souhrnná tržní kapitalizace všech společností kótovaných na burze přibližně 765,18 miliardy eur (přibližně 845,52 miliardy ). Na burze PSE je kótováno více než 1000 veřejně obchodovaných akcií, přičemž 61 společností je přijato k obchodování na různých trzích: Na trzích Prime Market, Standard Market, Free Market a Start Market jsou zastoupeny tři společnosti. Prime Market je vyhrazen pro největší a nejprestižnější společnosti, zatímco Standard Market zahrnuje ostatní významné emise.

Na burze jsou zastoupena klíčová odvětví, jako je bankovnictví, telekomunikace, energetika a farmaceutický průmysl. Seznam největších společností zahrnuje například Skupinu ČEZ, Komerční banku nebo Moneta Money Bank. Burza se vyznačuje větší tržní kapitalizací, pestřejší nabídkou odvětví a společností a dominují zde velcí hráči z oblasti energetiky, bankovnictví a automobilového průmyslu.

Investiční příležitosti a rizika

Pražská burza nabízí relativně nevýrazné investiční příležitosti v oblastech energetiky, bankovnictví a cestovního ruchu. Slibné vyhlídky představují společnosti jako Skupina ČEZ a Komerční banka, avšak investoři by měli zůstat ostražití vůči inherentním rizikům, včetně volatility trhu, regulatorních změn a ekonomické závislosti. Důkladný průzkum a zvážení tolerance k riziku jsou pro informovaná investiční rozhodnutí na těchto trzích nezbytné. Rizika, která je třeba zvážit zahrnují například:

Politické riziko

Politická nestabilita vždy může mít významný dopad na výkonnost trhu. Například politická krize v roce 2013 způsobila propad pražské burzy, kdy index PX klesl o 3,5 % během jediného dne. Náhlé změny ve vládní politice nebo vedení mohou vyvolat nejistotu, která ovlivní důvěru investorů a stabilitu trhu. To je obzvlášť v tomto období třeba zvážit.

Ekonomické riziko

Ekonomika České republiky je silně závislá na vývozu. Hospodářský pokles nebo změny v globální poptávce mohou mít nepříznivý vliv na akciové trhy. Historické události, jako například globální finanční krize v roce 2008, vedly k výraznému poklesu českého akciového trhu, kdy index PX během několika měsíců klesl o více než 60 %.

Měnové riziko

Kolísání měny představuje riziko pro investory, a to zejména pro ty, kteří investují ze zahraničí. Česká koruna může být volatilní a výrazné změny její hodnoty mohou ovlivnit výnosy z investic. Například referendum o brexitu v roce 2016 vedlo k poklesu hodnoty české koruny, což také následně ovlivnilo akciový trh.

Omezená likvidita

Pražská burza má relativně malý počet kótovaných společností, což může mít za následek omezenou likviditu. To může investorům ztěžovat nákup nebo prodej akcií, aniž by to výrazně ovlivnilo jejich cenu.

Volatilita trhu

Na závěr, stejně jako v případě jiných burz cenných papírů, i ta pražská podléhá riziku volatility, která je ovlivněna místními a mezinárodními ekonomickými podmínkami, náladou investorů a geopolitickými událostmi. Tato volatilita může vést k rychlým výkyvům cen, což zvyšuje riziko ztráty pro investory.

Perspektivy a vývoj pražské burzy cenných papírů

Burza cenných papírů Praha (BCPP) má v nadcházejících letech předpoklady k významnému růstu a rozvoji, který je dán kombinací hned několika faktorů. V současnosti burza těží z pevných ekonomických základů České republiky a rostoucích zahraničních investic, které jsou podpořeny vysokou výkonností HDP ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Tento pozitivní výhled je dále umocněn diverzifikací trhu PSE napříč klíčovými odvětvími, jako jsou finance, energetika a zpracovatelský průmysl, což investorům nabízí rozmanité možnosti řízení rizika a potenciální vyšší výnosy. Kromě toho se PSE technologicky rozvíjí, investuje do digitalizace a modernizuje svou obchodní platformu pomocí pokročilých technologií. Tento technologický pokrok spolu se zaměřením na environmentální, sociální a správní faktory (ESG) má za cíl zlepšit efektivitu obchodování, přilákat více účastníků a zvýšit likviditu trhu, čímž se PSE připravuje na další růst.

Komentují finanční analytici investiční platformy a aplikace provozované společností Freedom24 

Freedom24

Freedom24 je mezinárodní online makléř, který zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice - přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom24 je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq.

Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii, Řecku a nově také v Nizozemsku, Itálii, Rakousku a Bulharsku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.

Více informaci na: https://lp.freedom24.com/cs/begin

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688