mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  03.10.2024 10:17:00

Ministerstvo zdravotnictví posiluje spolupráci s neziskovým sektorem v oblasti ochrany veřejného zdraví

Ministerstvo zdravotnictví a hygienická služba rozšiřují spolupráci s neziskovými organizacemi, církvemi a Agenturou pro sociální začleňování, s cílem efektivně posílit ochranu veřejného zdraví v oblastech zasažených nedávnými povodněmi a při obnově dotčených lokalit. Tato spolupráce je zásadní pro účinné poskytování důležitých informací o ochraně zdraví občanům postiženým touto přírodní katastrofou.

„Chci v první řadě poděkovat hygienické službě, jejíž pracovníci poslední týdny intenzivně pracují. Děkuji také všem našim partnerům z neziskového sektoru za práci v terénu a efektivní spolupráci, v rámci, které pomáhají předávat důležité informace o ochraně zdraví nejen při povodních, ale i během následné likvidace škod. Jejich práce je nepostradatelná a naše spolupráce bude pokračovat,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Povodně a jejich následky s sebou nesou významná zdravotní rizika, včetně možnosti šíření infekčních onemocnění. „Je zásadní, abychom rizika co nejvíce minimalizovali, což se hygienické službě mj. i díky spolupráci s partnery z neziskového sektoru daří. Společně jsme tak mohli zprostředkovat důležité hygienické a zdravotní informace těm, kteří je nejvíce potřebují. Informovali jsme občany o hygienických pravidlech či o možnosti bezplatného rozboru pitné vody ve studni. Povodněmi byly zasaženy nejen domácnosti, ale i řada institucí a služeb a naším úkolem je postarat se, aby jejich provoz byl bezpečný pro lidské zdraví. Hygienici se podílí na obnově provozu škol, školek, zařízení sociální péče, jídelen a dalších zařízení,“ řekla hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje zahájila očkování proti žloutence typu A v Ostravě Přívoze, kde bylo ohnisko onemocnění už před povodněmi a nyní znovu hrozí další šíření. Společně také s Krajskou hygienickou stanicí Olomouckého kraje očkují dobrovolné hasiče, kteří byli nasazení při povodních a odstraňování povodňových škod.

Lidé postižení povodněmi zažívají obrovský stres a jejich schopnost vnímat informace je omezená. „Členové a dobrovolníci Českého červeného kříže poskytují nejen přímou pomoc, ale také předávají důležité informace, které jsou nezbytné pro lidi zasažené povodněmi. Spolupráce s ministerstvem zdravotnictví a hygieniky je v tomto ohledu klíčová, aby se k lidem dostaly potřebné informace o tom, jak chránit své zdraví,” uvedl prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Do informování veřejnosti se během povodní zapojily také církve. “Podílíme se na distribuci informací i materiální pomoci prostřednictvím církevních kanálů a pořádáme sbírky v kostelích, modlitebnách a sborech. I to je pomoc bližnímu, která je důležitou součástí naší práce,” reagoval sekretář Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš.

Problémy v zaplavených oblastech, včetně zdravotních rizik, bohužel přetrvávají. Neodcházíme. Zůstáváme v postižených regionech ještě dlouho poté, co se pozornost veřejnosti a zájem médií upře jinam. Minulé povodně a další živelní katastrofy nás v mnohém vycvičily. Zkušenosti z minulých povodní a katastrof nám ukázaly, jak je důležitá účinná spolupráce,popsal generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Akutní fáze krize postupně odeznívá, a spolu s tím se mění i potřeby lidí v zaplavených oblastech. „I když pozornost médií opadá a krizové štáby se přestávají scházet, problémy v zaplavených oblastech nekončí. Naopak potřeba dlouhodobé psychosociální péče roste,” dodala koordinátorka humanitárních projektů Člověk v tísni Jitka Trachtová.

Nefunkční infrastruktura, kdy řada lidí nemá dostupnou teplou vodu, funkční kanalizaci nebo zdroje tepla, přináší další rizika pro zdraví. „Ne všechny problémy po povodních jsou na první pohled viditelné a řada z nich se objevuje s časovým odstupem. Bohužel může dojít k dodatečnému zhoršení socioekonomické situace domácností v důsledku energetické náročnosti vysoušečů a přímotopů, což se opět může negativně projevit na lidském zdraví,” upozornil Dalibor Hála, vedoucí komunikace Diakonie ČCE.

„Lze také očekávat nárůst počtu osob ohrožených rizikem chudoby. Velká část lidí má obavy z nadcházející zimy. Nevyhovující bydlení má významné negativní dopady na zdraví obyvatel, zejména dětí. O to důležitější vzájemná spolupráce, jak s Ministerstvem zdravotnictví ČR, tak s hygienickou službou,” řekl ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Současná spolupráce mezi Ministerstvem zdravotnictví, hygienickými stanicemi a Agenturou pro sociální začleňování by v budoucnu měla otevřít dveře pro další společné aktivity v oblasti ochrany veřejného zdraví, nejen v souvislosti s řešením následků povodní. Informace pro občany, jak postupovat ve věci ochrany veřejného zdraví, jsou k dispozici zde: https://mzd.gov.cz/povodne.

Přílohy


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688