Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  02.10.2024 15:27:07, aktualizováno 15:35:01

Tesla ve 3. čtvrtletí uhájila prvenství v prodejích elektromobilů. Čínská BYD však nezadržitelně roste a začíná již produkcí vozů konkurovat VW

Čínská automobilka BYD vykázala za září rekordní celkové prodeje téměř 420 tis. vozů. Meziročně o téměř 46 % vyšší. Čtvrtý měsíc v řadě posunula firemní prodejní rekordy. Tentokrát přitom skokově o více než 46 tis. vozů. Z jejich výrobních linek navíc v září sjelo dokonce 441 tis. vozů, tedy na anualizované bázi lze hovořit o produkci již téměř 5,3 mil. vozů. Pro srovnání osobních vozů VW se loni prodalo 4,82 mil., letos navíc evidentně bude výsledek slabší. Dá se také říci, že BYD se již dere na záda pátému světově největšímu automobilovému koncernu Stellantis. Ten totiž loni prodal 5,9 mil. vozů.

Gigant BYD (Build Your Dreams), podnikající například také v elektronice či bateriích, se každopádně orientuje již jen na vozy NEV (New Energy Vehicle). Tedy produkuje pouze „zelené“ vozy – plug-in hybridy a elektromobily. Z linek BYD jich k 25. září sjelo celkově již 9 milionů. Zatímco loni koncem roku začala produkce, potažmo prodeje samotných elektromobilů překonávat plug-in hybridy, letos je naopak vidět větší zájem řidičů o „kombinované“ vozy BYD. Elektromobilů automobilka poměrově prodává do 40 %. V září nicméně dosáhla letos vůbec nejlepšího výsledku, když zákazníci si koupili 165 tis. elektromobilů BYD. Meziměsíčně o 16,5 tis. více.

Přehled prodejů elektromobilů BYD v jednotlivých měsících za poslední rok

Tesla vs. BYD

Za celé 3. čtvrtletí prodeje elektromobilů BYD činily 443 426 vozů, zatímco americké automobilce Tesla se podařilo prodat 462 890 elektromobilů, což bylo nad odhadem trhu ve výši 461 tis. vozů. Většinu prodejů opět tvořily elektromobily Model 3/Y (439 975). Kolik se prodalo Cybertrucků Tesla stejně jako v předchozích přehledech nezveřejnila, resp. jsou zahrnuty v položce ostatních vozů s hodnotou 22 915. Tedy společně s vozy Model S/X a tahačů Semi. Samotná produkce byla ve 3. čtvrtletí nevýrazně vyšší, resp. dosáhla 469 796 elektromobilů Tesla.

Tesla letos zatím celkově prodala 1 293 656 elektromobilů, zatímco BYD 1 169 579.

Přehled prodejů elektromobilů Tesla v jednotlivých čtvrtletích 2023/2024


BYD možno doplnit, že zatím většina produkce se uplatňuje na místním trhu, resp. v zahraničí v září automobilka prodala 33 tis. vozů. K expanzním zahraničním aktivitám lze nicméně například uvést, že BYD staví svou první továrnu v EvropěMaďarsku. V červnu se dohodla na stavbě dalšího závodu s Tureckem. Závod má také v Uzbekistánu a počátkem července otevřela výrobní závod také poblíž Bangkoku v Thajsku. Zaměstnávat má 10 tis. osob a dosáhnout roční výrobní kapacity 150 tis. vozů. Dokonce roku má být spuštěn výrobní závod s obdobnou kapacitou také v Mexiku.

Jak přibližujeme níže, BYD v minulém měsíci prezentovala veřejnosti na sítí X firemní systém odpružení DiSus-Z na voze YANGWANG U7 vyráběném dceřinou divizí zaměřenou na luxusní vozy. Vybrala si k tomu skokanský můstek. Inspirovala se jistě i konkurencí, když lze připomenout výjezd skokanského můstku vozu Audi quattro před téměř 2 dekádami.

 

Kurzový vývoj akcií

Také akcie BYD v posledních dnech „zasáhla“ euforie na čínských akciích vyvolaná oznámenými vládními ekonomickými stimuly. Zatímco se na burze v Hong-Kongu po většinu září držely okolo hranice 240 HK$, v jeho závěru během pár seancí poskočily na 283,80 HK$ na více než 2letá maxima. Po úterním svátku dnes dále značně posílily na 299,40 HK$. Letos tak posilují již o více než třetinu. Rovněž akciím Tesla se v posledních dnech dařilo, když se na Wall Street navrátily ke svým letošním červencovým maximům u hladiny 260 USD. Investoři již začínají vyhlížet čtvrtek 10. října, resp. firmou na tento den odloženou akci "We, Robot". Prezentaci, kdy má v Los Angeles Tesla dle Elona Muska představit robotaxi. Spekuluje se, že se vůz bude podobat Cybertrucku. Nemít volant ani pedály, což má podtrhnout pokrok společnosti směrem k plné autonomii. Očekává se také prezentace robota Optimus.

Čtěte také: Buffett dále snižuje podíl v automobilce BYD, začal prodávat také akcie BofA

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688