Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  02.10.2024 07:09:08

Kdy a proč je dobré přezout na zimní pneumatiky




Kdy přezout na zimní pneumatiky

  • Právní předpisy
V České republice platí zákonná povinnost používat zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března, pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze takové podmínky očekávat.

  • Teplotní kritérium

Obecně platí, že byste měli přezout na zimní pneumatiky, jakmile teplota stabilně klesne pod 7 °C. Při těchto teplotách začíná běžná guma letních pneumatik tvrdnout, což snižuje jejich přilnavost. Zimní pneumatiky jsou oproti letním vyrobeny ze speciální směsi, která si udržuje optimální vlastnosti při nižších teplotách. Sledujte tedy dlouhodobou předpověď a pokud se blíží období stabilně nízkých teplot nebo sněžení, je čas na přezutí.

Proč přezout na zimní pneumatiky

  • Lepší přilnavost a ovladatelnost

Zimní pneumatiky mají hlubší vzorek a speciální lamely, které zajišťují lepší přilnavost na sněhu, ledu a mokré vozovce. Díky tomu je vozidlo lépe ovladatelné a méně náchylné k nebezpečnému smyku. 

  • Kratší brzdná dráha

Při teplotách pod 7 °C zimní pneumatiky poskytují výrazně kratší brzdnou dráhu než letní pneumatiky. Na mokré vozovce může být rozdíl v brzdné dráze až 30 %, což může znamenat rozdíl mezi nehodou a bezpečným zastavením.

  • Optimalizace výkonu

Zimní pneumatiky jsou navrženy tak, aby maximalizovaly výkon v zimních podmínkách. Jejich směs zůstává pružná i při nízkých teplotách, což zajišťuje lepší trakci a celkově lepší jízdní vlastnosti.

  • Zákonné požadavky

Používání zimních pneumatik v době, kdy to vyžaduje zákon, chrání řidiče před pokutami a možnými problémy při dopravních nehodách. Pojišťovny mohou v případě nehody zohledňovat, zda bylo vozidlo vybaveno odpovídajícími pneumatikami.

  • Životnost pneumatik

Používáním správných pneumatik pro dané období prodlužujete také jejich životnost.

Další tipy pro zimní sezónu

Nezapomínejte ani na pravidelnou kontrolu tlaku v pneumatikách. V zimních měsících je třeba tlak kontrolovat častěji, protože nízké teploty mohou způsobit jeho pokles. Pro zajištění maximální bezpečnosti je důležité vždy vyměnit všechny čtyři pneumatiky najednou. Použití pouze dvou zimních pneumatik může způsobit nestabilitu vozidla.

V zimních měsících hrozí také nenadálé situace, kterým se ne vždy podaří vyhnout, a proto je vhodné myslet také na pojištění, které vám v případě nehody zajistí finanční bezpečí.

Pozornost musíme věnovat také letním pneumatikám, které je přes zimu třeba skladovat na suchém, chladném a tmavém místě. Ideální je jejich umístění do speciálních pytlů nebo vaků, které chrání pneumatiky před prachem a UV zářením.

 

Co si zapamatovat

Přezutí na zimní pneumatiky je důležitým krokem k zajištění bezpečnosti na silnicích v zimním období. Správné pneumatiky zlepšují přilnavost, ovladatelnost a brzdnou dráhu vozidla, což může být rozhodující v kritických situacích. Nezapomínejte na zákonné požadavky a dbejte na pravidelnou údržbu a kontrolu vašich pneumatik. Bezpečná jízda je totiž základem každé cesty. A nezapomeňte, že i ty nejlepší zimní pneumatiky nemohou nahradit opatrnou jízdu v náročných zimních podmínkách.

 


Martin Thienel

Martin Thienel je profesionál s desetiletou zkušeností v pojišťovnictví a financích. Za svou profesní kariéru působil v různých rolích ve velkých mezinárodních korporacích i v malých startupech. Aktuálně působí v Kalkulator.cz jako ředitel sekce Pojištění. Jeho práce zahrnuje vývoj inovativních řešení a strategií v pojistném a finančním sektoru. I díky Martinově přínosu se Kalkulator.cz stal důležitým subjektem na trhu nezávislých srovnávačů. Vedle profesního úspěchu je Martin otcem tří dětí, rád sportuje a cestuje.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688