OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  01.10.2024 15:08:53

Povinné pojištění kryje více domů před katastrofami (Rumunsko)

Do konce července 2024 přesáhla míra krytí v rumunském systému povinného pojištění bydlení 23 %, uvedl rumunský Pool pojištění proti přírodním katastrofám (PAID Romania). Výsledek přichází po dlouhém období, kdy hodnota ukazatele nepřesáhla 20 %.

Současně bylo dosaženo dalších dvou milníků – více než 30 % domů v městských oblastech je nyní chráněno povinným pojištěním, a současně v zemi neexistuje žádný okres s mírou pokrytí nižší než 10 %.

Celkový počet aktivních pojistek PAD ke konci července činil 2 235 771 kusů, z toho 420 994 bylo vydáno pro domácnosti v Bukurešti. Oblasti Brašov, Constanta a Timis jsou jediné tři regiony s nejvyšším počtem aktivních pojistek PAD. Rovněž bylo vydáno 1 308 909 pojistných smluv na byty, zatímco 926 862 pojistek se týkalo individuálních domů. Zkratkou PAD je označováno pojištění proti živelním pohromám; jde o povinné pojištění, které kryje škody způsobené povodněmi, zemětřesením nebo sesuvy půdy v domácnostech.

Ačkoli ve srovnání s jinými trhy se tato čísla mohou zdát stále skromná, pro rumunský trh jsou známkou pokroku. „Každý majitel domu pojištěný proti přírodním katastrofám je pro nás malým vítězstvím. Červenec uzavíráme s celostátní mírou pokrytí 23 % a dobrou zprávou, že 30 % domů v městských oblastech je nyní finančně chráněno. Neméně důležitá je skutečnost, že neexistuje žádný region s mírou krytí nižší než 10 %,“ oznámil pool PAID ve zprávě zveřejněné na sociální síti.

PAID nedávno na tiskové konferenci oznámil, že rumunský trh pojištění bydlení je připraven poskytnout rychlé odškodnění v případě velké přírodní katastrofy. Během téže akce Pool rovněž oznámil dokončení projektu úplné digitalizace procesu vyřízení škod klientů: nahlášení, šetření a kalkulace odškodnění pro majitele domů postižených živelní pohromou.

Cena pojistky PAD je 130 RON (~ 26 EUR) ročně pro domy typu A s maximální pojistnou částkou 100 000 RON (20 000 EUR), zatímco pro domy typu B je cena pojistky 50 RON (10 EUR) s pojistnou částkou 50 000 RON (10 000 EUR).

Domem typu A je stavba s železobetonovou, kovovou nebo dřevěnou konstrukcí nebo s vnějšími stěnami z kamene, pálených cihel, dřeva nebo jiných materiálů vzešlých z tepelné a/nebo chemické úpravy. Dům typu B je stavba s vnějšími stěnami z nepálených cihel nebo jakýchkoli jiných materiálů, které neprošly tepelnou a/nebo chemickou úpravou (např. adobe).

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688