Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  30.09.2024 08:33:06

Co přinese nový týden?

Tento týden může přinést klíčové signály pro investory ohledně budoucího směru měnové politiky Federálního rezervního systému. Pozornost se upírá na zveřejnění aktuálních dat z amerického trhu práce a projev předsedy Fedu Jeroma Powella. Mezitím začíná poslední čtvrtletí jednoho z nejvíce volatilních roků na trzích. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Zpráva o zaměstnanostiUSA

Fed nedávno zahájil cyklus snižování sazeb výrazným poklesem o 50 bazických bodů, avšak pro investory zůstává klíčovým indikátorem trh práce. Ti se snaží odhadnout, jak rychle a v jakém rozsahu bude muset centrální banka v následujících měsících pokračovat v uvolňování měnové politiky. V pátek Ministerstvo práce Spojených států zveřejní říjnovou zprávu o počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor, přičemž se očekává přírůstek přibližně 144 000 nových pracovních míst.

Investoři budou pozorně sledovat, zda tato data podpoří očekávání tzv. "měkkého přistání", kdy by Fed mohl kontrolovat inflaci bez výrazného negativního dopadu na ekonomický růst. Slabší než očekávané údaje by mohly posílit obavy z hrozící recese, zatímco silný růst zaměstnanosti by mohl vyvolat obavy, že Fed nebude mít prostor pro agresivní snižování sazeb, kvůli riziku opětovného růstu inflace.

Powellův projev

V pondělí vystoupí předseda Fedu Jerome Powell s projevem o ekonomickém výhledu na konferenci Národní asociace pro podnikovou ekonomiku. Analytici z Deutsche Bank ve své páteční zprávě uvedli, že Powell pravděpodobně zopakuje hlavní body z poslední tiskové konference Fedu. Zdůrazní především důvěru ve schopnost centrální banky kontrolovat inflaci a vysvětlí důvody pro nedávné výrazné snížení úrokových sazeb, které reflektuje změnu rizikových faktorů, zejména v oblasti trhu práce.

Kromě Powella budou mít investoři během týdne příležitost vyslechnout další představitele Fedu, mezi nimi regionální prezidenty jako Bowman, Bostic, Barkin a Williams. Data o americkém trhu práce budou v centru pozornosti již od úterý, kdy bude zveřejněna zpráva JOLTS o počtu volných pracovních míst. Ve středu pak přijdou údaje ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru, které nabídnou širší pohled na stav pracovního trhu ještě před pátečním klíčovým reportem od ministerstva práce.

Zahájení čtvrtého čtvrtletí

Po několika turbulentních měsících na finančních trzích začíná v úterý čtvrté čtvrtletí, přičemž srpen se ukázal být jedním z nejvolatilnějších měsíců roku. Výrazné změny v carry trade spojené s japonským jenem a prudké výkyvy technologických akcií vytvořily značnou nejistotu. Tyto faktory, spolu s neuspokojivými údaji o zaměstnanosti, vyvolaly obavy z možného hospodářského zpomalení. Přesto se akciové trhy podařilo vynést na nová rekordní maxima a jen zaznamenal nejlepší čtvrtletní výkon od globální finanční krize v roce 2008.

Inflace v eurozóně

V úterý budou zveřejněny předběžné údaje o zářijové inflaci v eurozóně, které budou důkladně sledovány Evropskou centrální bankou (ECB) v kontextu možného dalšího snižování úrokových sazeb. Očekává se, že meziroční inflace dosáhne 1,9 %, což by představovalo první pokles pod 2% cíl ECB od června 2021. Tento pokles je převážně způsoben nižšími cenami energií, ale existuje možnost, že inflace v závěrečných měsících roku opět vzroste.

Investoři nyní odhadují více než 50% pravděpodobnost, že ECB v říjnu sníží sazby o dalších 25 bazických bodů. To představuje zásadní posun oproti minulému týdnu, kdy bylo toto opatření považováno za méně pravděpodobné. Zpomalení podnikatelské aktivity v září v eurozóně však zvyšuje obavy, že ECB může být v reakci na oslabující ekonomiku příliš pomalá.

Ceny ropy

Ceny ropy se v pátek stabilizovaly, i když během týdne zaznamenaly pokles, který byl způsoben kombinací očekávání zvýšené globální nabídky a nových stimulačních opatření zavedených Čínou, největším světovým dovozcem ropy. Ropa Brent se na týdenní bázi propadla o zhruba 3 %, zatímco futures na ropu klesly přibližně o 5 %. Přestože tyto faktory tlačí ceny dolů, napětí na Blízkém východě nadále přispívá k nejistotě na trhu a zvyšuje riziko možného přerušení dodávek, což přidává další volatilitu na energetické trhy.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2020Co nového přinesl poslední týden? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688