Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.09.2024 14:54:00

Hoenig z poklesu sazeb o 50 bazických bodů nadšen není, Morgan Stanley jej vidí jako kompenzaci července (video)

Bývalý prezident Federal Reserve Bank of Kansas City Thomas Hoenig se domnívá, že americká centrální banka snížením sazeb o 50 bazických bodů v určitém smyslu slavila vítězství nad inflačními tlaky. Podle ekonoma může být na takové oslavy příliš brzy i s ohledem na to, kde se nachází aktuální inflace. Zmíněný pokles sazeb přitom podle něj může podpořit ekonomickou aktivitu, ale také budoucí růst cen.

Hoenig poukázal na růst akciového trhu a na to, že nezaměstnanost se v USA pohybuje na 4,2 %. Dochází tak sice k jejímu růstu, ale v historickém srovnání se stále nachází velmi nízko. Spotřeba sice zpomaluje, ale ekonomika má „nadále velkou setrvačnost“. Podle ekonoma k tomu přijde další snižování sazeb, které ve výsledku může přinést ochlazení tempa poklesu inflace či dokonce její stagnaci nad 2 %.



Jim Caron z Morgan Stanley Investment Management má za to, že šéf Fedu Jay Powell chtěl, aby zářijový pokles sazeb kompenzoval i to, že sazby nešly dolů už v červenci. A tento názor si prosadil, takže centrální banka snížila sazby o 50 bazických bodů. K tomu Caron dodal, že sazby byly před snížením bezesporu restriktivní a Fed tíhnul k tomu, že do konce roku by měly klesnout na úroveň 4,5 %. Názory na to, kam by se sazby měly dostat v roce 2025, se ale podle Carona už liší mnohem více.

Ve vedení americké centrální banky tak podle investora převažuje názor, že „sazby by měly klesnout alespoň o jeden procentní bod a pak už se bude pokračovat pomaleji“. Příliš rychlý pokles sazeb sebou přitom nese riziko opětovného zvýšení inflačních tlaků. Příliš pomalý pokles sazeb naopak nese riziko zbytečného ochlazení ekonomické aktivity. Fed tato rizika váží, inflační riziko vidí jako menší a proto tíhne k agresivnějšímu poklesu sazeb.

Caron také uvedl, že podle konsenzu by zisky obchodovaných společností měly příští rok dosáhnout přibližně na 280 dolarů na akcii v indexu S&P 500. Poměr cen k ziskům se bude podle experta indexu pohybovat mezi 5800 – 5900 body. To pak podle Carona ukazuje, že se zvyšuje pravděpodobnost scénáře, v němž by akcie dál rostly.



Zdroj: Yahoo Finance




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 10:19  Polská inflace podle očekávání ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 10:17  Čínský CSI 300 dnes rostl o 8,5 % = nejvíce od září 2008 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Po   9:13  Vždy jsem měl rád dobrodružství. I proto jsme se rozhodli pro vstup na burzu,… Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po   9:05  Výrobní ceny v Maďarsku vzrostly ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688