mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  27.09.2024 14:01:36

Epidemiologická situace je před nastávající sezónou respiračních onemocnění standardní a očkovacích látek je

Ministerstvo zdravotnictví na dnešní tiskové konferenci představilo aktuální epidemiologickou situaci, která je v souladu s očekávanými predikcemi. V následujících týdnech lze očekávat typický nárůst počtu případů pozorovaný vždy na podzim a s tím související nárůst počtu hospitalizovaných. Denní průměr evidovaných případů covid-19 se aktuálně pohybuje okolo 1 000 případů.

“Rád bych při této příležitosti zdůraznil, že prevence v podobě očkování je nejdůležitějším nástrojem proti závažnému průběhu onemocnění covid-19 a chřipky. Očkování proti chřipce patří k nejúčinnějším opatřením, která snižují dopady tohoto onemocnění. Nejvhodnější doba pro očkování proti covid-19 i chřipce je od září do listopadu, proto prosím neváhejte a nechte se očkovat,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Očkování je doporučeno zejména osobám se zvýšeným rizikem závažného průběhu nebo se zvýšeným rizikem hospitalizace, mezi které patří osoby nad 60 let, osoby s chronickými onemocněními a pracovníci ve zdravotních a sociálních službách.

„Pro letošní sezónu jsou k dispozici očkovací látky proti covid-19 (varianty JN.1) i chřipce. Proti covidu-19 je k dispozici 700 tisíc dávek, proti chřipce 900 tisíc dávek. Očkovat se můžete jak u praktických lékařů, tak v očkovacích centrech zdravotnických zařízení. Přehled očkovacích míst naleznete na webu ockoreport.uzis.cz, který nově zahrnuje i ordinace praktických lékařů poskytujících vybraná očkování i neregistrovaným pacientům,“ uvedla hlavní hygienička a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

V letošním roce bylo hlášeno také 31 809 případů pertuse, nejvíce ve věkové skupině 15-19 let. Ministerstvo zdravotnictví nadále sleduje setrvalý stav, avšak s ohledem na cirkulaci původce nákazy v populaci lze očekávat v následujících měsících nárůst případů. V letošním roce bylo proti černému kašli naočkováno téměř 200 tisíc občanů starších 19 let, což je více než osminásobný nárůst oproti roku 2023.

„Očkovací látky jsou k dispozici v dostatečném množství, a proto bych chtěla vyzvat veřejnost i k tomuto očkování, zejména rodiče, aby nechali očkovat své děti v rámci pravidelného očkování i přeočkování ve vyšším věku. Doporučujeme také očkování těhotných a osob v úzkém kontaktu s malými, dosud neočkovanými dětmi,“ uzavřela Barbora Macková.

Přílohy


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688