Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Údaje o firmách  |  27.09.2024 09:16:55

Tržby fintechových společností výrazně rostou, většina přesto zůstává ve ztrátě

technologie ilustrační

Sektor finančních technologií prochází výraznou korekcí. Zatímco příjmy fintechových společností se v uplynulém roce zvýšily o 13 % na 320 miliard dolarů, jejich tržní ocenění se snížilo na pouhý 4násobek ročních příjmů a objem financování fintechových firem se meziročně snížil o polovinu na 42 miliard dolarů. V roce 2021, kdy se fintech těšil největšímu zájmu investorů, se přitom tyto společnosti obchodovaly v průměru za 20násobek svých ročních příjmů a objem externích investic dosáhl 144 miliard dolarů. Vyplývá to ze společné studie poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG) a QED Investors.

Pokles průměrného ocenění i financování je však podle BCG pouze přechodný a jde spíše o zdravé vystřízlivění přehnaných očekávání investorů. „Když se podíváme na velké veřejně obchodovatelné fintechy, tak stále více než polovina z nich nebyla v uplynulém roce schopná dosáhnout provozního zisku. Investoři se tak začínají právem ptát, jestli jsou tyto firmy schopné zisku dosáhnout a jak se k němu dostanou,“ vysvětluje jeden z důvodů tohoto vystřízlivění Ulyana Makarava, expertka na bankovnictví a finanční technologie ze společnosti BCG.

Pozitivní však podle BCG je, že celé odvětví se začalo posouvat od modelu „růstu za každou cenu“ směrem k ziskovému růstu. Průměrná marže se v roce 2023 zvýšila meziročně o 9 procentních bodů na 12 % a podíl společností, které se dostaly do zisku, vzrostl z 39 % v roce 2022 na 47 %.

Nůžky mezi vítězi a poraženými se rozevírají

„Zároveň se začínají rozevírat nůžky mezi vítězi a poraženými. Vidíme zde celou řadu společností, které se stávají ve svém oboru důležitými hráči a výrazně rostou a zároveň zvyšují své marže a zisk. Na druhé straně je zde skupina firem, které nedokázaly naplnit očekávání a v současném prostředí vyšších úrokových sazeb začínají chřadnout,“ upozorňuje Ulyana Makarava.

Nejvíce je to vidět v sektoru půjček či plateb. Zatímco čtvrtina nejlepších fintechů v sektoru půjček zvýšila mezi lety 2021 a 2023 své příjmy o 133 %, čtvrtině nejméně výkonných naopak příjmy o čtvrtinu klesly.

Pouze čtvrtina firem je také v rámci celého segmentu schopná dosahovat udržitelného růstu podle tzv. Pravidla 40, podle kterého by růst příjmů společnosti a její zisková marže měly dohromady přesahovat 40 %.

Fintech bude nadále výrazně růst, řadu firem zachrání umělá inteligence

Odvětví jako celek však čeká v dalších letech výrazný růst. Společnost BCG stejně jako před rokem předpokládá, že příjmy fintechu dosáhnou v roce 2030 hranice 1,5 bilionu dolarů. Důvodem je vysoká schopnost odvětví přicházet s funkčními inovacemi, zlepšovat zákaznickou zkušenost a řešit problémy, které zákazníky v oblasti financí trápí.

Nástup generativní umělé inteligence navíc řadě společností umožní vyřešit hlavní problém současnosti, kterým je už zmíněná ziskovost. „Generativní umělá inteligence už dnes přináší výrazné úspory právě v těch činnostech, které tvoří velkou část nákladů fintechových firem. Ať už jde o kódování, zákaznickou podporu či personalizovaný marketing,“ říká Ulyana Makarava. Příkladem podle ní může být například švédská společnost Klarna zabývající se zprostředkováním plateb, která jen díky generativní umělé inteligenci snížila své provozní náklady o desetinu a dostala se do provozního zisku. Desítky milionů dolarů ročně například ušetří nasazením zákaznického AI asistenta, další miliony využitím AI k marketingovým kampaním, a to při současném navýšení jejich objemu i efektivity.

V dalších letech porostou integrované finanční služby i propojený obchod

Jedním ze segmentů, který v příštích letech podle BCG čeká výrazný růst, jsou integrované finanční služby (embedded finance). Jde o finanční služby poskytované firmami, které primárně působí v jiném segmentu. Do roku 2030 by mělo jít o trh s velikostí 320 miliard dolarů. Pojištění, půjčky, platby a další služby zprostředkované nefinančními institucemi budou využívat především malé a střední firmy a spotřebitelé.

Na druhou stranu banky by měly postupně začít více využívat toho, že se do popředí začne dostávat tzv. propojený obchod (connected commerce), který udržuje se zákazníkem kontakt napříč všemi nákupními kanály a výrazně tak zlepšuje jeho zákaznickou zkušenost. Banky se brzy buď samy, nebo s využitím fintechů se naučí využívat data o preferencích svých klientů. Díky tomu mohou nabízet svým zákazníkům služby třetích stran, které jim jsou šité na míru. „Pro banky půjde o vítanou příležitost nalézt nový zdroj příjmů a zvýšit loajalitu jejich zákazníků, kteří začali řadu tradičních bankovních služeb vnímat jako pouhou komoditu,“ upozorňuje Ulyana Makarava.

Dalším z budoucích trendů v odvětví potom podle BCG bude vyšší regulace fintechu. Zatímco dříve se fintechové společnosti pohybovaly často pod regulatorním radarem, v dalších letech budou muset implementovat směrnice a kontrolních mechanismy, které jsou dnes ve finančním sektoru standardem.

 

Zdroj: Boston Consulting Group

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688