Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)
Reality  |  26.09.2024 11:30:54

Stabilizace poptávky po průmyslových plochách v Evropě: Česká republika na vzestupu

industrial park ilustrační

· Česká republika patří mezi země s nejnižší mírou neobsazenosti

· ESG standardy hrají stále větší roli při rozhodování investorů

Poptávka po průmyslových plochách se po celé Evropě stabilizuje, jak ukazuje nedávná zpráva European Logistic Update společnosti Cushman & Wakefield. V České republice se situace vrací na úroveň před pandemií, přičemž poptávku pohání zejména výrobní a logistické společnosti. Česká republika nadále patří mezi země s nejnižší mírou neobsazenosti, která ve druhém čtvrtletí 2024 vzrostla na 2,9 %. Investice do průmyslových nemovitostí v Evropě rostou a zároveň ESG standardy hrají stále větší roli při rozhodování investorů.

Poptávka po průmyslových plochách se stabilizuje po celé Evropě. V České republice tomu není jinak, i když pozorujeme spíše vyrovnání na úroveň předpandemických čísel. V celém regionu střední a východní Evropy je poptávka poháněná výrobními společnostmi, zejména z automobilového průmyslu. V České republice se realizuje několik transakcí v rámci "nearshoringu", kdy stále více dochází k přesunu výrobních aktivit blíže ke koncovým zákazníkům. Další poptávky nadále přicházejí.

Objem projektů ve výstavbě klesl přibližně o 25 % ve srovnání s 2. čtvrtletím roku 2022. Je to dáno především obezřetnějším chováním při plánování nové výstavby a vyhýbaní se spekulativním projektům v neprověřených lokalitách. Evropa zaznamenala ještě výraznější pokles a výstavba se snížila v průměru o 30 %.

Česká republika nadále patří mezi země s nejnižší mírou neobsazenosti, která ve druhém kvartálu 2024 vzrostla na 2,9 %. Ještě nižší neobsazenost zaznamenali ke konci června pouze v Nizozemsku. Přesto v České republice dochází k nárůstu již třetí kvartál po sobě. Projevuje se to nejen v nově dokončených průmyslových halách, ale začínají se uvolňovat i jednotky ve stávajících halách. Například v Praze a okolí byla ve druhém čtvrtletí 2022 neobsazenost téměř nulová (volných bylo zhruba 14 000 m²), zatímco nyní nabídka volných prostor vzrostla na téměř 80 000 m². Zvýšený podíl volných ploch je také způsoben delšími rozhodovacími procesy na straně možných nájemců, tyto plochy pak zůstávají neobsazeny déle, než bylo obvyklé. Poptávka po plochách však stále převyšuje nabídku, a proto se neočekává dramatický nárůst neobsazenosti, což potvrzují i statistiky z ostatních evropských trhů.

V pandemickém období se nájmy v Praze a okolí pohybovaly nad evropským průměrem, některé totiž vzrostly až o 80 % a často byly srovnatelné s některými průmyslovými trhy v Německu. Proto nyní dochází k určité korekci a stabilizaci v regionu střední a východní Evropy, zatímco na západě Evropy nájmy za prémiové lokality rostou. V dlouhodobém horizontu se očekává, podobně jako v ostatních evropských trzích, mírný nárůst nájmů, na který budou mít vliv dlouhé povolovací procesy, nedostatek pozemků k výstavbě nebo nárůst stavebních nákladů.

Investice do průmyslových nemovitostí

V druhé polovině roku 2024 se v celoevropském měřítku očekává nárůst investičních transakcí do průmyslových nemovitostí. Podobný trend zaznamenáváme i v České republice, kde průmyslové nemovitosti společně s maloobchodním sektorem byly tahounem. Oblíbeným investičním produktem se průmyslové nemovitosti staly již v době pandemie a v evropských zemích tvoří významnou část transakcí.

Jiří Kristek, vedoucí týmu pronájmu průmyslových prostor : „Průmyslové nemovitosti jsou v hledáčku investorů a na trhu již probíhají jednání o prodeji některých významných průmyslových projektů. Z důvodu delších procesů se to ve statistikách projeví až později. Investory zajímají převážně produkty „core-plus“ a „value-added, samozřejmě v žádaných lokalitách a výhledem nárůstu nájmů. Významnou roli u investorů stále více hrají ESG standardy, které mají přímý vliv na konečné rozhodnutí.“

Přesto je tento trh v České republice odlišný. Jedním z důvodů je, že vlastníci průmyslových nemovitostí své objekty k prodeji nenabízejí a díky dlouhodobým nájemním smlouvám a téměř plné obsazenosti si tato aktiva udržují. To potvrzují investiční statistiky: v roce 2023 bylo v ČR zobchodováno deset industriálních transakcí v celkové hodnotě necelých 140 milionů EUR, zatímco v roce 2022 šlo o 13 transakcí v objemu přes 350 milionů EUR. Letos za první pololetí proběhlo pět industriálních transakcí s celkovou hodnotou 146 milionů EUR.

Cenová úroveň průmyslových nemovitostí se na většině evropských trhů stabilizovala, avšak kvalitní průmyslové nemovitosti v top lokalitách ve Velké Británii a v České republice zaznamenaly mírnou kompresi výnosů — v ČR došlo ke snížení o 5 bazických bodů, zatímco ve Velké Británie klesly výnosy o 35 bazických bodů.

Udržitelnost v průmyslovém sektoru

Podle nejnovější analýzy Sustainable Logistics – Navigating Change in European Logistics Real Estate společnosti Cushman & Wakefield, která zahrnula více než 1 500 [1] obchodů s nemovitostmi, jsou investoři ochotni zaplatit v průměru o 19 % více za nemovitosti s ekologickými certifikáty nebo jinými udržitelnými prvky. V případě nemovitostí, které se nacházejí mimo nejluxusnější a nejdražší lokality tzv. super prime, je tento cenový nárůst dokonce ještě vyšší, a to až 24 %.

Ekologicky šetrné budovy mají podle této analýzy výraznou výhodu na trhu. Díky schopnosti rychle získat nájemníky a udržet vyšší nájmy si tyto nemovitosti udržují vyšší hodnotu. Aktuálně jsou nájmy u kvalitních logistických budov s ekologickými standardy o 10–30 % vyšší než u méně kvalitních budov, což potvrzuje jejich rostoucí atraktivitu pro investory. Zpráva o udržitelné logistice zkoumá také faktory, které stojí za zvýšením hodnoty investic, a jak udržitelnost ovlivňuje všechny aspekty tohoto odvětví od návrhu budov a dodavatelských řetězců až po financování.

Jiří Kristek, vedoucí týmu pronájmu průmyslových prostor : „Stále důležitější jsou pro investory, a nájemce standardy budov. Udržitelnost se totiž stává klíčovým faktorem nejen pro získání financování, s výhodnějšími sazbami pro vysoce hodnocené objekty, ale také pro obdržení interních schválení u nájemníků či získání špičkového zákazníka u logistických společností.”



[1] Vzhledem k relativně malému počtu nemovitostí, která byla obchodována s hodnocením BREEAM v celé Evropě, je tato analýza extrapolována z aktiv o rozloze 10 000 m2 a více ve Velké Británii a Nizozemsku, kde je k dispozici nejvíce údajů.

Cushman & Wakefield

Společnost Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) je předním světovým poskytovatelem realitních služeb pro nájemce i vlastníky nemovitostí. Zaměstnává cca 52 000 lidí ve 400 poboček v 60 zemích světa. V roce 2023 dosáhly příjmy společnosti 9,5 miliardy dolarů, a to díky aktivitám v oblasti správy budov, nemovitostí a projektů, pronájmu, investičních trhů, oceňování nemovitostí a dalších služeb. Získává také četná oborová a byznysová ocenění za svou prvotřídní firemní kulturu a úsilí v rámci DEI (Diversity, Equity and Inclusion), ESG (Environmental, Social and Governance) atd.

Více informaci na: na www.cushmanwakefield.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688