Jihočeský kraj (kraj-jihocesky.cz)
Z regionů  |  25.09.2024 16:30:00

Jihočeský kraj vyhlašuje mezinárodní architektonickou soutěž na Centrum míčových sportů v Českých Budějovicích

Jihočeský kraj vyhlašuje architektonickou soutěž na soubor budov s veřejným prostranstvím v širším centru města České Budějovice. Jedná se o Centrum míčových sportů s kapacitou 5 000 míst k sezení, které bude splňovat současné požadavky na hrací plochy pro všechny míčové sporty, nabídne adekvátní zázemí pro sportovce i diváky a bude využitelné také pro kulturní akce a velké kongresy. Dále novou vstupní bránu Výstaviště České Budějovice s administrativním zázemím, parkovací dům pro návštěvníky Centra míčových sportů i výstaviště a náměstí, které bude spojovacím uzlem všech výše zmíněných aktivit. Cílem je iniciovat proměnu navazujícího prostoru části výstaviště a odstartovat dlouhodobý rozvoj této části města.

Výjimečnost celého návrhu upřesňuje hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba: „Myšlenka vytvořit důstojné, odpovídající prostory pro vrcholový i výkonnostní sport není nová, ale vždy chyběla potřebná shoda na realizaci tohoto záměru. Současné vedení kraje dokázalo splnit primární podmínku pro realizaci výstavby Centra míčových sportů, kdy došlo k dohodě na vládní, krajské i obecní úrovni na společném postupu k realizaci projektu. Tato spolupráce nebyla v minulosti účelně nastavena. Centrum míčových sportů nebude jen stavebním dílem. Bude symbolem závazku Jihočeského kraje k budování zdravější, odolnější a kulturně bohatší společnosti. Věříme, že bude sloužit jako katalyzátor pro další rozvoj města Českých Budějovic i celého regionu, a že bude přinášet nové možnosti pro občany všech věkových skupin a stane se hrdým dědictvím pro budoucí generace. Poskytne jim prostor, kde mohou rozvíjet své fyzické schopnosti, učit se o týmovému duchu a přijímat výzvy, které sport přináší. V těchto zdech se budou rodit nejen budoucí šampioni, ale také pevné charaktery, které pochopí hodnotu vytrvalosti, disciplíny a fair play, tedy kvalit, které jsou klíčové pro úspěšný život.

Soutěž se vypisuje jako užší. Budoucí účastníci předloží ještě do konce tohoto roku svá portfolia, na základě kterých bude vybráno 3–9 soutěžních týmů. Ve druhém kole již budou předloženy soutěžní návrhy, které budou posuzovány anonymně. Nejlepší oceněné týmy si mezi sebe rozdělí celkem 9,4 milionu korun. „Termín pro podání soutěžních návrhů je stanoven na začátek dubna 2025. Hodnocení návrhů by mělo proběhnout v květnu, během června pak budou výsledky představeny veřejnosti. Podané návrhy bude hodnotit porota složená ze zástupců kraje, města a nezávislých odborníků. Mezi nimi jsou hejtman Martin Kuba, první náměstek primátorky města České Budějovice Petr Maroš, předseda komise rady města pro rozvoj metropolitní oblasti Martin Krupauer a dále nezávislí architekti Peter Gero, Jakub Cígler, Michal Sedláček a Daniela Týfová,“ dodal vedoucí odboru regionálního rozvoje a územního plánování Petr Hornát.

Jihočeský kraj počítá s aktivní účastí v procesu architektonické soutěže, je připraven celý záměr financovat a zrealizovat. Cílem není jen získání nejlepšího možného návrhu, ale velké očekávání se vkládá i do samotného procesu soutěže, kde garancí kvality výběru vítězného návrhu je především porota složená z významných jmen současné české architektury, která mají přesah do zahraničí.

25.09.2024Bc. David Hocke
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688