ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  25.09.2024 12:00:00

Více než sto společností podepsalo závazky EU k podpoře důvěryhodného a bezpečného vývoje umělé inteligence

Více než sto společností podepsalo závazky vyplývající z Paktu EU o umělé inteligenci

Komise dnes oznámila více než sto společností, které jsou prvními signatáři Paktu EU o umělé inteligenci a jeho dobrovolných závazků. Signatáři jsou nadnárodní korporace a evropské malé a střední podniky z různých odvětví, včetně IT, telekomunikací, zdravotní péče, bankovnictví, automobilového průmyslu a letectví. Pakt podporuje dobrovolné závazky průmyslu začít uplatňovat zásady aktu o umělé inteligenci před jeho vstupem v platnost a posiluje spolupráci mezi Úřadem EU pro umělou inteligenci a všemi příslušnými zúčastněnými stranami, včetně průmyslu, občanské společnosti a akademické obce.

V dobrovolných závazcích Paktu EU o umělé inteligenci se zúčastněné společnosti vyzývají, aby se zavázaly k nejméně třem hlavním opatřením:

  • Strategie správy UI na podporu zavádění UI v organizaci a úsilí o budoucí soulad s aktem o umělé inteligenci.
  • Mapování vysoce rizikových systémů UI: Identifikace systémů UI, které budou podle aktu o umělé inteligenci pravděpodobně klasifikovány jako vysoce rizikové
  • Podpora gramotnosti a informovanosti zaměstnanců v oblasti umělé inteligence, zajištění etického a odpovědného rozvoje umělé inteligence.

Kromě těchto hlavních závazků se více než polovina signatářů zavázala k dodatečným závazkům, včetně zajištění lidského dohledu, zmírňování rizik a transparentního označování určitých typů obsahu vytvořeného umělou inteligencí, jako jsou deepfakes. Společnosti jsou vítány, aby se k paktu o umělé inteligenci připojily a zavázaly se plnit jádro a další závazky, a to kdykoli, dokud nebude akt o umělé inteligenci plně uplatňován.

Posílení vedoucího postavení EU v oblasti inovací v oblasti umělé inteligence

Vedle úsilí o pomoc společnostem při provádění aktu o umělé inteligenci v očekávání zákonné lhůty přijímá Komise opatření na podporu inovací EU v oblasti umělé inteligence. Iniciativa továrny na umělou inteligenci ze dne 10. září 2024 poskytne začínajícím podnikům a průmyslu jednotné kontaktní místo pro inovace a rozvoj umělé inteligence, včetně dat, talentů a výpočetní kapacity. Továrny na umělou inteligenci budou rovněž podporovat vývoj a validaci průmyslových a vědeckých aplikací umělé inteligence v klíčových evropských odvětvích, jako je zdravotnictví, energetika, automobilový průmysl a doprava, obrana a letectví a kosmonautika, robotika a výroba, čisté a zemědělské technologie.

Továrny na umělou inteligenci jsou jedním z hlavních bodů balíčku Komise pro inovace v oblasti umělé inteligence, který předložila v lednu 2024, spolu s opatřeními na podporu rizikového kapitálu a vlastního kapitálu, zaváděním společných evropských datových prostorů,iniciativou GenAI4EU a velkou výzvou v oblasti umělé inteligence, která poskytuje začínajícím podnikům finanční podporu a přístup k superpočítačům EU. Komise rovněž zřídí Evropskou radu pro výzkum umělé inteligence s cílem využít potenciál dat a strategii pro aplikaci umělé inteligence na podporu nového průmyslového využití umělé inteligence.

Pozadí

Akt o umělé inteligenci vstoupil v platnost dne 1. srpna 2024. Některá ustanovení aktu o umělé inteligenci jsou již plně použitelná. Celý akt o umělé inteligenci bude s určitými výjimkami plně použitelný dva roky po vstupu v platnost: zákazy nabudou účinku po šesti měsících, pravidla správy a povinnosti týkající se obecných modelů AI se stanou použitelnými po 12 měsících a pravidla pro systémy UI začleněné do regulovaných produktů se použijí po 36 měsících.

Pro více informací

Pakt EU o umělé inteligenci

Seznam signatářů závazků

Akt EU o umělé inteligenci

Evropský úřad pro umělou inteligenci | Formování digitální budoucnosti Evropy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688