Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  25.09.2024 11:27:00

Green Deal Summit již potřetí otevřel diskuzi o zelené transformaci v Česku

Green Deal Summit již potřetí otevřel diskuzi o zelené transformaci v Česku

V úterý 24. září se v pražském Technologickém centru UMPRUM uskutečnil třetí ročník Green Deal Summitu, největší konference o Zelené dohodě, udržitelnosti, energetice a dobrých příkladech v Česku. Středobodem programu byla diskuze o proměně směřování evropské politiky ve vztahu k zelené transformaci pod novou Evropskou komisí, kterou otevřel zástupce ředitele pro klimatickou politiku EU Jan Dusík.

Na úterní konferenci pořádané Hospodářskými novinami se sešli představitelé největších energetických a průmyslových firem i evropští politici. Hlavním hostem summitu byl zástupce generálního ředitele pro klimatickou politiku Evropské komise Jan Dusík, který je v současnosti nejvýše postaveným Čechem v EU pro agendu zelené tranzice. Krátkou video zdravici zaslal účastníkům summitu také znovunavržený eurokomisař pro klima Wopke Hoekstra.

„Obavy o konkurenceschopnost tu byly dřív, než byl Green Deal. Máme technologie, u kterých bývala Evropská unie lídrem, ale již není. Evropa začíná i technologicky zaostávat za Čínou a pokud má Evropská komise nějaký úkol, tak udržet krok. Investiční a konkurenční program Fit for 55 by tohle vše měl propojit dohromady,“ uvedl Dusík.

„Zelená transformace českého průmyslu nemůže být financována pouze z dotací,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík, který se účastnil diskuzního panelu o revizi Zelené dohody. „Je nutné si uvědomit, že Česko si nezajistí vyšší HDP, zaměstnanost a efektivitu práce, když neinvestuje a nemodernizuje celé odvětví,“ doplnil.

„Společenská nálada je taková, že je potřeba se zaměřit na zjednodušení byrokratizace, na kterou jsme si všichni stěžovali. Nový směr Evropské komise je tedy správný. Konkurenceschopnost ale neznamená návrat k fosilním palivům.“

Petr Hladík, ministr životního prostředí

Inspirace z domova i od sousedů

Dopolední program pokračoval debatou o odlišnostech prosazování Zelené dohody u našich sousedů, které se zúčastnili experti ze Slovenska, Polska a Německa. Následovala diskuze zástupců ze sektoru bankovnictví o požadavcích v oblasti společenské odpovědnosti a ekologické udržitelnosti a jejich reportingu (ESG). „Zelená ekonomika? Nemáme se čeho bát. Máme v Česku obrovské množství příležitostí,“ řekl podnikatel Martin Vohánka, který vystoupil s prezentací výsledků studie o připravenosti českého průmyslu na zelenou ekonomiku.

Odpolední část summitu byla věnována tzv. dobrým příkladům z Česka, elektromobilitě, chytrým sítím a dekarbonizaci. „V roce 1998 jsme byli prvním festivalem, který vykupoval festivalové kelímky,“ sdílel jeden z příkladů udržitelnosti zakladatel festivalu Rock for People Michal Thomes. „Když se sjede hodně lidí na jedno místo, tak to dopad na prostředí má. I proto se o udržitelnost snažíme,“ popsal.

Summit byl zakončen večerním živým natáčením speciální edice podcastu Bruselský diktát, ve kterém se redaktor Hospodářských novin Ondřej Houska společně s Michalem Půrem s nadsázkou sobě vlastní zamýšleli nad možnou změnou označení Green Deal i názvu samotné akce. „Možná bychom to měli celé přejmenovat, aby se to konečně líbilo i nám, Čechům. Co takový Beer Deal?“ glosovali na závěr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688