Export (export.cz)
Export  |  25.09.2024 09:36:00

Čeští výzkumníci i firmy polovodičového průmyslu navazují spolupráci s tchajwanskými partnery

České výzkumné centrum HiLase spolupracuje s tchajwanskými partnery na vývoji laserů a jedná s tamními firmami o výzkumu zaměřeném na laserové broušení karbidu křemíku pro vysoce výkonné polovodičové aplikace. Společnost onsemi, která vyrábí polovodičové čipy v Rožnově pod Radhoštěm, se na Tchaj-wanu zajímá o možnosti spolupráce na vývoji nových polovodičových technologií, jako je například laserové broušení nebo leštění povrchů polovodičových desek.

Ilustrační foto: Shutterstock

O těchto a dalších projektech jednali v září na Tchaj-wanu zástupci českých firem, univerzit i výzkumných center. Česká delegace zavítala na Tchaj-wan v době konání světového polovodičového veletrhu Semicon Taiwan.

ČESKÉ UNIKÁTNÍ LASERY

Velké pozornosti se na Tchaj-wanu těší unikátní lasery z výzkumných institucí Eli Beamlines a HiLase, které tam nemají obdoby. „HiLase spolupracuje s tchajwanským Výzkumným ústavem průmyslových technologií ITRI na vývoji laseru pro 3D tisk hliníku,“ upřesnil Sanin Zulic, který v české delegaci zastupoval výzkumné centrum HiLase. Společně s českou firmou Crytur a tchajwanskou univerzitou National Tsing Hua University vyvíjí HiLase také cenově efektivní pulzní laser čerpaný světelnými diodami pro průmysl a využití v lékařství.

„S tchajwanskými firmami soutěžíme o grant Technologické agentury ČR a jednáme o výzkumu zaměřeném na laserové broušení karbidu křemíku pro vysoce výkonné polovodičové aplikace,“ dodal Sanin Zulic z HiLase.

Výzkumné centrum Eli Beamlines přivítalo v červnu v Dolních Břežanech experty na 3D tisk z tchajwanské univerzity National Taiwan University of Science and Technology, se kterými již dlouhodobě spolupracuje.

ZÁJEM ONSEMI O SPOLUPRÁCI VE VÝVOJI

Potenciální spolupráce s Tchajwanci nezůstává stranou pozornosti společnosti onsemi, která má podle jejího manažera Filipa Kudrny zájem o špičková zařízení pro polovodičovou výrobu, případně polovodičové materiály nebo laboratorní zařízení. „Možná je i oboustranně výhodná spolupráce na vývoji nových polovodičových technologií, jako je například laserové broušení nebo leštění povrchů polovodičových desek. Aktuálně máme na toto téma podán návrh společného projektu v rámci soutěže SIGMA-DC4 Technologické agentury ČR,“ uvedl Filip Kudrna. Onsemi v úzké spolupráci s Českým národním polovodičovým klastrem podporuje rozvoj polovodičového ekosystému v Česku a jeho otevřenost možným novým příležitostem spojeným s polovodičovými investicemi v Evropě. „Rozumíme také přínosům spojeným s příchodem nových potenciálních dodavatelů,“ zdůrazni manažer onsemi.

TCHAJ-WAN VÍTÁ MLADÉ ODBORNÍKY

Během jednání s tchajwanskými partnery opakovaně zaznělo, že Tchaj-wan vítá mladé lidi z celého světa a nabízí jim studium zaměřené na polovodiče. Jak jsme již psali dříve, Tchaj-wan se potýká s nedostatkem talentů – především inženýrů. Česko bylo zastoupeno již na třech letních školách a jednom zimním kurzu studenty či absolventy především z Vysokého učení technického v Brně, VŠB-Technické univerzity v Ostravě a Českého vysokého učení technického v Praze. Nabízená tchajwanská stipendia pro magisterská a doktorandská studia zůstávají z české strany zatím jen málo využita.

Největší výrobce polovodičových čipů na světě, tchajwanská společnost TSMC, se chystá české studenty technických univerzit oslovit ještě v průběhu tohoto roku. Univerzita National Taiwan University zahájila na začátku září nový program „Global Undergraduate Program in Semiconductors“. Přihlásit se do něj mohou absolventi již středních škol z celého světa s dostatečnou znalostí anglického jazyka. Čtyřletý bakalářský program je úzce zaměřen na polovodičový sektor. Pro více informací o programu můžete kontaktovat naši kancelář či přímo zaměstnance NTU (ntugups@ntu.edu.tw).

 

Fotogalerie

Veletrh Semicon Taiwan. Foto: ČEKK v Tchaj-peji

ČESKÁ DELEGACE

Českou delegaci na Tchaj-wan vedl Petr Očko, vrchní ředitel Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Tvořili ji zástupci pěti firem (onsemi, SVCS Process Innovation, Inference Technologies, Vakuum Servis, CTP Invest), univerzit (České vysoké učení technické v Praze, Vysoké učení technické v Brně), výzkumných center Eli Beamlines a HiLase, Českého národního polovodičového klastru a agentury CzechInvest.

S přispěním České ekonomické a kulturní kanceláře se podařilo vyjednat řadu projektů během akcí organizovaných ve spolupráci s Výzkumným ústavem průmyslových technologií (ITRI), asociací TeaLa a agenturou CzechInvest. Expertní seminář s B2B a networkingem přilákal zájem tchajwanských firem i akademické a vědecké sféry. Rovněž proběhla jednání s odborníky z laboratoří ITRI o možné výzkumné spolupráci.

VELETRH SEMICON TAIWAN

Návštěvnost veletrhu Semicon Taiwan trhala rekordy. Na veletrhu představilo své produkty či služby přes 1100 vystavovatelů z téměř 60 zemí ve 3 700 stáncích. Tematické pavilóny či doprovodné odborné akce poskytly účastníkům přehled o posledních novinkách v oblasti AI čipů, strategických materiálů či chytré výroby. Český pavilón o rozloze 54 m2 poskytl zázemí pro četná jednání a upoutal i mediální pozornost.

Univerzitní koordinátor pro oblast návrhu čipů a polovodičových technologií Jiří Háze uvedl, že Semicon Taiwan 2024 opět posunul úroveň česko-tchajwanských vztahů ve vědě a výzkumu a jejich průmyslovém využití. „Díky řadě aktivit spojených s veletrhem, jako byl například networkingový seminář ČEKK Tchaj-pej, se podařilo domluvit několik konkrétních projektů včetně návštěvy představitelů Tamkang University na VUT v Brně,“ řekl Jiří Háze. V připravované smlouvě o spolupráci bude podle něj již definován Joint Degree studijní program a možné zapojení do veřejných soutěží TA ČR.

„Oproti minulému roku vnímám vzrůstající zájem o studium na VUT v rámci anglických studijních programů v oblasti polovodičů. Podařilo se nám také vyjednat se společností Jmem Tek projekt v oblasti kyberbezpečnosti, který bude spuštěn ještě v září, a také dlouhodobou stáž několika doktorandů z VUT v této firmě,“ dodává Jiří Háze.

Dalším výstupem je zájem o spolupráci se členy Českého národního polovodičového klastru ze strany jak akademické, tak firemní sféry, a také o členství v něm.

Pokud Vás naše akce zaujala, neváhejte se již nyní přihlásit prostřednictvím adresy Marie.Leflerova@mzv.gov.cz a zúčastněte se mise příští rok!

Marie Leflerová, vedoucí vědeckotechnologického úseku, Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688