Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  24.09.2024 14:39:00

Premiér Fiala navrhne prezidentovi odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše

Premiér Petr Fiala navrhne, podle článku 68 odst. 5 a článku 74 Ústavy ČR, prezidentu republiky odvolání Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj k 30. září 2024. O tomto kroku již informoval koaliční partnery i prezidenta. Zároveň předseda vlády požádá Českou pirátskou stranu, aby navrhla kandidáta, který převezme řízení ministerstva pro místní rozvoj.

„Po projednání analýzy digitálního stavebního řízení na vládě minulou středu, a po dnešním ranním rozhovoru s Ivanem Bartošem jsem bohužel nabyl jistotu, že není schopen tuto digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce a neodkáže si ani připustit, v jakém reálném stavu proces digitalizace stavebního řízení je,“ uvedl předseda vlády. Dodal, že lidsky a osobně si Ivana Bartoše velice váží a spolupráce s ním, jako s předsedou Pirátů, byla vždy dobrá a toto rozhodnutí nedělal s lehkým srdcem.

Premiér zdůraznil, že digitalizace státu je hlavním pilířem modernizace České republiky a klíčem k tomu, aby služby státu pro občany a firmy v moderním světě fungovaly lépe. „Ačkoliv jsem opakovaně Ivanu Bartošovi dával čas na vyřešení situace, nejprve do konce srpna, poté do konce září, musím konstatovat, že úspěšný konec je stále v nedohlednu. Jako člověk, který je odpovědný za naplňování programového prohlášení a fungování Vlády ČR, v současné době bohužel jiné řešení nevidím,“ dodal premiér.

Předseda vlády dnes také požádá Piráty, ať navrhnou kandidáta, který převezme řízení ministerstva pro místní rozvoj. Digitalizaci stavebního řízení bude mít od zítra na starosti speciální tým, který povede ministr dopravy Martin Kupka. Pod ministerstvo dopravy spadá Dopravní a energetický stavební úřad, kterého se aktuální problémy velice týkají. Martin Kupka má společně s ministrem Marianem Jurečkou nesporné úspěchy s digitalizací agend ve svých resortech, navíc se dlouhodobě věnuje i stávající podobě digitálního stavebního řízení a má do celé věci největší vhled.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688