Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.09.2024 14:54:51

Člen dozorčí rady společnosti PILULKA prodal na pražské burze další firemní akcie

Minulý týden se dále otevřely dveře pro možnou výraznou změnu v akcionářské struktuře společnosti Pilulka Lékárny (dále jen PILULKA). Nakonec zároveň i právní moci totiž nabylo povolení, kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve zjednodušeném řízení povolil společnosti Growth Expert podnikatele Tomáše Čupra možnost nabít kontrolu nad zmiňovaným prodejcem léčiv. Zda se tak skutečně stane, ale bude záležet na jeho případném využití opcí na koupi akcií od tří hlavních akcionářů. Pro investory však i po téměř třech měsících od oznámení transakcí zůstávají ty nejpodstatnější podmínky opčních smluv zahaleny v mlze. Tedy není známo, za jakých časových a cenových podmínek může Tomáš Čupr získat až 1,15 mil. akcií, resp. 42,5 % firmy. Šéfové firmy Martin a Petr Kasovi ani člen dozorčí rady Marek Krajčovič bližší podmínky uzavřených smluv dosud nezveřejnili. Posledně zmiňovaný se přitom v minulém týdnu pustil na pražské burze do dalšího prodeje akcií PILULKA.

Zatímco bratři Kasovi uzavřeli s Tomášem Čuprem opční smlouvy na prodej všech držených akcií PILULKA, zmiňovaný Marek Krajčovič zhruba jen na tři čtvrtiny. Z donedávna celkem vlastněných zhruba 309 tis. jich zastavil, potažmo uzavřel opční smlouvu na necelých 239 tis. Část z „volných“ akcií v minulém týdnu zamířila na pražskou burzu. Regulatorní hlášení, které toto pondělí odpoledne dorazilo na ČNB totiž ukázalo, že nejprve Krajčovič před týdnem 16. září prodal 2 442 akcií PILULKA, o den později dalších 2 558 akcií. Všechny při ceně 170 , tedy celkem prodal 5 tis. akcií v objemu 850 tis. Kč.

Graf: PILULKA LÉKÁRNY - graf kurzu akcie cz v roce 2024

Prodával vlastně v době v úvodu článku zmiňovaného posvěcení transakce ze strany ÚOHS. V úterý na pražské burze v návaznosti na informace akcie PILULKA zažily nové cenové vzedmutí, když se obchodovaly až za 211 . Za nejvýraznějšího denního objemu od úvodu července (2,55 mil. ) nakonec uzavřely „jen“ na 195 Kč. Každopádně Krajčovič tedy prodal na denním minimu… Titul se od té doby navrací zpět k předchozím úrovním. V pondělí 23. září uzavřel na 182 Kč. Dnes odpoledne se drží dále níže na 180 Kč, když zveřejněné transakce člena dozorčí rady trh asi těžko může přijmout pozitivně. Navíc asi nejeden investor se pozastavil na zveřejněným zdůvodněním prodejů.

Nejdřív školné pro děti, teď financování bydlení

Marek Krajčovič k aktuálním transakcím jako důvod uvedl: „Prodej akcií z důvodu financování bydlení.“ Připomenout lze, že se z jeho strany nejednalo letos o první transakci. Zhruba měsíc před oznámením dohod s Tomášem Čuprem, resp. ihned po uskutečněných letošních START Days, prodal v úvodu června akcie PILULKA za 312 tis. Kč. Již tehdy za obdobný kurz 170 Kč totiž zamířilo pryč z jeho účtu 1 837 akcií. Tehdejší zdůvodnění znělo: „Jednorázový prodej z důvodu získání finančních prostředků na školné pro děti.“

Čtěte také: Pilulka aneb čtvrteční valná hromada mlhu nerozptýlila

Doplnit lze, že Marek Krajčovič prodával akcie PILULKA jinak vlastně jen nedlouho po jejich vstupu na pražskou burzu. V úvodu roku 2021 prodal při cenách nad hranicí 600 Kč postupně přes 8 tis. akcií.

Budoucnost společnosti PILULKA zůstává každopádně stále nejasná. Řada investorů spekuluje na možné převzetí ze strany zmiňovaného Tomáše Čupra. Alfou a omegou však zůstává jistě příp. cena za značně zadluženého prodejce léčiv. Tedy právě kolik je šéf společnosti Rohlík.cz ochoten za podíl či celou firmu zaplatit. Velký otazník v kontextu v tomto ohledu vyznívá Čuprem firmě půjčených 80 mil. Kč vs. oproti tomu hlavními akcionáři v jeho prospěch zastavených 1,15 mil. akcií. Tedy vlastně o zastavených akcií PILULKA v ceně sotva 70 Kč…

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688