OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  24.09.2024 08:47:24

Odhad pojištěných škod z povodní stoupl na 19,3 miliardy korun (ČAP) (video)

Nedávné povodně v České republice způsobily odhadované pojištěné škody ve výši 19,3 miliardy korun, čímž by se tak staly druhou největší přírodní katastrofou od vzniku státu. Složky Integrovaného záchranného systému řešily v průběhu této přírodní katastrofy přes 25 000 událostí. Toto číslo jasně ukazuje na rozsah a intenzitu povodní, které zasáhly značnou část území České republiky.

V důsledku ničivých povodní, které zasáhly Českou republiku minulý týden, došlo k významnému nárůstu odhadu pojištěných škod. Původní odhad byl navýšen o více než dvě miliardy korun, čímž celková částka dosáhla alarmující výše 19,3 miliardy korun. Tento nárůst je především způsoben zvýšením odhadovaných škod v oblasti podnikatelských pojištění, které nyní představují významných 61 procent z celkového objemu škod.

K pondělí 23.9. pojišťovny evidují 49 700 nahlášených pojistných událostí, jejichž souhrnná hodnota dosahuje 8,4 miliardy korun. Tyto údaje naznačují, že skutečný rozsah škod může být ještě vyšší, než se původně předpokládalo.

V širším kontextu střední Evropy jsou dopady povodní ještě závažnější. Podle odhadů renomované společnosti Gallagher Re se očekává, že celkové pojištěné škody způsobené záplavami v tomto regionu budou dosahovat částky mezi dvěma až třemi miliardami eur, což v přepočtu představuje přibližně 50 až 75 miliard korun. Tyto informace byly zveřejněny prestižní agenturou Bloomberg.

Z historického hlediska se jedná o druhou největší přírodní katastrofu, která postihla Českou republiku od jejího vzniku v roce 1993. Pouze rozsáhlé povodně ze srpna 2002 způsobily větší škody, kdy pojišťovny musely vyplatit rekordních 36,7 miliardy korun. Pro srovnání, další významné přírodní katastrofy v České republice a jejich dopady na pojistný trh zahrnují:

Tyto údaje jasně ukazují na rostoucí frekvenci a intenzitu přírodních katastrof v České republice, což klade zvýšené nároky na pojišťovací sektor a zdůrazňuje potřebu efektivních preventivních opatření a krizového managementu.

Zdroj: Youtube

Ústřední krizový štáb k povodním: Úsilí se přesouvá k likvidaci následků a obnově

Složky IZS řešily během povodní přes 25 tisíc událostí, vrtulníky už přepravily na postižená území skoro 60 tun humanitární pomoci. Probíhají zabezpečovací práce, obnovují se dodávky elektrické energie a pitné vody. Volby se díky nasazení všech podařilo zvládnout. V tuto chvíli se hlavní úsilí přesouvá z ochrany zdraví a životů k likvidaci následků katastrofy a obnovovacím pracím. Vzhledem k tomu bylo dnešní jednání Ústředního krizového štábu zatím poslední. V minulých dnech bylo na řešení krizové situace nasazeno 1200 hasičů včetně dobrovolných, 1600 dobrovolníků, stovky vojáků a přes 500 kusů techniky. Ti všichni se podíleli na řešení 25 682 událostí. Celkem se za 12 dní evakuovalo 21 488 osob a přes 1500 dalších se podařilo zachránit. Armádní vrtulníky přepravily do postižených území 59,4 tun humanitární pomoci.

„Teď probíhají zabezpečovací práce, v nejhůře poškozených místech se obnovují mobilní sítě, dodávky elektrické energie a pitné vody. Chci všem, kteří se na řešení krizové situace podíleli, poděkovat. Když dojde na lámání chleba, ukazuje se, že držíme při sobě,“ uvedl ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Vít Rakušan. Ten kromě jiného ocenil i spolupráci s armádou, která pomáhala řešit situaci od počátku. Nasazeni byli piloti, ženisté či armádní zdravotníci. Armáda také na vytipovaných místech plánuje stavbu mostů.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Út   6:00  589 škod za týden a data o propojištěnosti (Pillow) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 14:49  Upozornění na aktivity společnosti ZZ - DAS RECHTSSCHUTZ s.r.o OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688