ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.09.2024 19:10:00

Komise doporučuje přísnější opatření týkající se nekuřáckého prostředí s cílem lépe chránit veřejné zdraví *

ruka drtí cigarety

Komise dnes doporučila lépe chránit lidi před účinky nepřímého kouře a nepřímých aerosolů, a to prostřednictvím revize doporučení Rady o nekuřáckém prostředí.

Nová iniciativa doporučuje, aby členské státy rozšířily politiky týkající se nekuřáckého prostředí na klíčové venkovní prostory s cílem lépe chránit lidi v EU, zejména děti a mladé lidi.

Tyto prostory zahrnují venkovní rekreační prostory, kde je pravděpodobné, že se budou scházet děti, jako například veřejná hřiště, zábavní parky a plavecké bazény, venkovní prostory spojené se zdravotnickými a vzdělávacími zařízeními, veřejné budovy, zařízení pro poskytování služeb a zastávky a stanice veřejné dopravy.

Doporučení rovněž navrhuje, aby členské státy rozšířily politiky týkající se nekuřáckého prostředí na nově se objevující výrobky, jako jsou zahřívané tabákové výrobky a elektronické cigarety, které se stále častěji dostávají k velmi mladým uživatelům. K tomu dochází poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) zdůraznila negativní účinky expozice nepřímým emisím z těchto nově se objevujících výrobků, včetně závažných respiračních a kardiovaskulárních problémů.

Komise rovněž vybízí členské státy, aby si vyměňovaly osvědčené postupy a posilovaly mezinárodní spolupráci s cílem maximalizovat dopad opatření přijatých v celé EU. Komise poskytne podporu formou přímého grantu ve výši 16 milionů EUR z programu EU pro zdraví (EU4Health), zatímco 80 milionů EUR z programu Horizont již bylo přiděleno na posílení kontroly tabáku a nikotinu, jakož i na posílení prevence závislosti. Komise rovněž vypracuje soubor preventivních nástrojů na podporu ochrany zdraví dětí a mladých lidí.

Dnešní doporučení týkající se lepší ochrany lidí před expozicí nepřímému kouři a nepřímým aerosolům jsou určena členským státům. Vzhledem k tomu, že zdravotní politika spadá do pravomoci členských států, členské státy se vyzývají, aby tato doporučení prováděly prostřednictvím svých vlastních politik a podle svého uvážení, tj. s přihlédnutím ke svým vnitrostátním podmínkám a potřebám.

Souvislosti

Evropský plán boje proti rakovině stanovil cíl, kterým je zrod „generace bez tabáku“ do roku 2040, v níž bude tabák používat méně než 5 % obyvatelstva. Dnešní návrh představuje další krok vpřed v úsilí o lepší zdravotní prevenci. Podporuje rovněž denormalizaci používání tabáku a nově se objevujících výrobků.

Tabák je hlavním rizikovým faktorem pro vznik rakoviny, přičemž více než čtvrtinu úmrtí na rakovinu v EU, na Islandu a v Norsku způsobuje kouření. Díky nekuřáckému prostředí došlo ke snížení počtu úmrtí a zlepšení dalších zdravotních ukazatelů (jako jsou srdeční infarkty v obecné populaci a zlepšení zdraví dýchacích cest).

Dnešní doporučení se týká zejména nově se objevujících výrobků, jako jsou zahřívané tabákové výrobky a elektronické cigarety. Podíl těchto výrobků na trhu se výrazně zvýšil. Uvedené výrobky jsou často označovány zavádějícími tvrzeními, pokud jde o jejich údajnou bezpečnost nebo užitečnost jakožto nástrojů přispívajících k odvykání kouření. Jejich potenciální škodlivé účinky jsou však závažné a jejich uživatelé si mohou vybudovat závislost na nikotinu a často mohou nakonec používat jak tradiční tabákové výrobky, tak i nově se objevující výrobky.

Doporučení rovněž rozšiřuje oblast působnosti politik týkajících se nekuřáckého prostředí na klíčové venkovní prostory. Patří mezi ně veřejná hřiště, zábavní parky, plavecké bazény, zastávky a stanice veřejné dopravy, venkovní prostory spojené se zdravotnickými a vzdělávacími zařízeními a veřejné budovy.

Další informace

Návrh doporučení Rady o prostředí bez kouře a aerosolů

Otázky a odpovědi týkající se nekuřáckého prostředí

Evropský plán boje proti rakovině

Program EU pro zdraví (EU4Health)

Program Horizont Evropa

Informativní přehled týkající se Evropského plánu boje proti rakovině

* Aktualizováno dne 19. září 2024

Citace

Mnoha onkologickým a dalším onemocněním lze zcela zabránit jednoduchými změnami našeho životního stylu a prostředí. Dnešní doporučení představuje další klíčový krok k dosažení cílů Evropského plánu boje proti rakovině a k zajištění toho, aby zdraví občanů bylo ústředním prvkem politiky EU. Výhody nekuřáckého prostředí jsme již zaznamenali; dnešní doporučení tyto výhody posouvá na novou úroveň a zlepšuje naše celkové úsilí v oblasti zdravotní prevence.

Margaritis Schinas, místopředseda pro podporu evropského způsobu života

V důsledku konzumace tabáku přijde v EU každoročně o život 700 000 osob, přičemž desítky tisíc takových úmrtí jsou způsobeny nepřímým kouřem. V rámci evropské zdravotní unie jsme povinni chránit naše občany, zejména děti a mladé lidi, před expozicí škodlivému kouři a škodlivým emisím. Dnes plníme další klíčové opatření Evropského plánu boje proti rakovině a činíme důležitý krok k dosažení našeho cíle, kterým je zrod „generace bez tabáku“ v EU do roku 2040.

Stella Kyriakidesová, komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin

Související média

Podrobnosti

Datum zveřejnění
17. září 2024
Autor /Autorka
Zastoupení v Česku
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství

Další zprávy k tématu ""






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688