Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Přeprava  |  19.09.2024 11:58:08

SpeedCHAIN International: AI revoluce se nekoná a téma číslo jedna je udržitelnost

V Břevnovském klášteře proběhlo ve středu setkání desítek firem, které se z různých úhlů zabývají logistikou. Řeč byla o technologických inovacích, redukci uhlíkové stopy i výzvách námořní a železniční přepravy a infrastruktury. Došlo i na propichování bubliny umělé inteligence.

Z prezentací odborníků na konferenci SpeedCHAIN mimo jiné vyplynulo, že řešení pomocí umělé inteligence nebudou mít podobu revoluce, ale spíše pomalé evoluce. Pro postupné přecházení na AI jsou potřeba především kvalitní data, ale také edukovaní odborníci a dobře navržená strategie. V následujících letech bude proto klíčová rozvážná implementace těchto procesů do dodavatelských řetězců.

Udržitelnost je prioritní, visí nad ní ale řada otazníků
Jako červená nit se eventem táhlo téma udržitelnosti, konkrétně pak redukce uhlíkové stopy ve skladování a přepravě. Co se týče budov, je strategie poměrně jasná, ať už jsou to tepelná čerpadla nebo solární panely na střechách.

V mnoha případech jsou nicméně stále klíčové zejména náklady. „Kritéria výběru nemovitosti jsou u každé společnosti jiná. Některé firmy zůstávají ve staré budově jen kvůli úsporám na nájmu, jiné berou na zřetel strategií ESG, což se odrazí na výběru nemovitosti,“ vysvětlila Zuzana Štěpánková z iO Partners. Výhledově bude stále více společností muset vykazovat nefinanční ESG reporting a podléhat pravidlům týkajících se udržitelnosti budov. Mnozí mají obavy, zejména kvůli administrativní zátěži, vstupním nákladům či vyšším nájmům za nemovitosti. „Obávám se bohužel, že se to promítne i do dodavatelského řetězce, ale změny se budou muset provést,“ dodala Štěpánková.

Doprava je o poznání problematičtější, nasnadě jsou řešení, jako je elektromobilita nebo vodíkový pohon. Na přetřes přišla také alternativa v podobě syntetického paliva HVO100, na které v poslední době přepravci zhusta přesedlávají. “Z našeho pohledu se jedná o nejlepší přechodné a krátkodobé řešení, hlavně díky tomu, že lze použít už existující infrastrukturu a vozidla,” uvedl při panelové diskuzi obchodní ředitel společnosti Raben CZ &SK Marián Budzel, který na akci převzal od České logistické asociace cenu za Logistický projekt rokuRaben Eurohub Rokycany – udržitelná a efektivní přeprava po celé Evropě.

Elektromobilita se v současnosti hodí zejména pro intralogistiku a městkou přepravu, pro mezinárodní logistiku ale dosud elektromobily nedisponují dostatečnými dojezdy, navíc pro ně v řadě případů chybí potřebná infrastruktura. To potvrdil také zástupce společnosti Volvo Trucks Vladimír Myslík: “Elektromobily se nehodí pro každého, s jednotlivými klienty individuálně konzultujeme jejich situaci.” Řeč byla také o vodíku, který řada dopravců do budoucna vnímá jako nejschůdnější řešení nízkoemisní přepravy.

Infrastruktura a byrokracie odrazuje investory
Na tom, že je v Česku je infrastruktura v tristním stavu se shodli prakticky všichni účastníci jedné z dalších panelových diskuzí. Několikrát zaznělo srovnání Česka se sousedním Polskem, které do svých silnic, ale i železnic v posledních letech masivně investovalo s dobrými výsledky.

„Nastal čas pojmenovat věci pravými jmény. Jako Česká republika se okrádáme o investiční příležitosti, které končí například v Polsku nebo Maďarsku. Investoři na konci dne naráží na zkostnatělou veřejnou správu a přehnanou byrokracii. Jestli se nevzpamatujeme, nikam se neposuneme,“ uvedla Michaela Svrčková ze společnosti MSC. Nepříznivý úpadek investorů potvrdila i Pavlína Tomková z Ministerstva dopravy, která se však zároveň brání pravidly Evropské komise, která ministerstvo musí dodržovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688