OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  18.09.2024 17:00:00

Digitální prodej v Německu významně posiluje

Speciální průzkum Celostátního svazu německých pojišťoven GDV ukázal, že prodej digitálního pojištění v uplynulém roce výrazně vzrostl. Současně nicméně zůstává důležité osobní poradenství a podpora.

Prodej digitálního pojištění v loňském roce výrazně zvýšil svůj podíl. „V roce 2023 bylo 19,1 % všech pojistných smluv uzavřeno digitálně,“ sdělil Jörg Asmussen, výkonný ředitel Celostátního svazu pojišťoven v Německu (GDV). O rok dříve činil tento podíl 16,7 %, v roce 2021 to bylo pouze 15,3 %. „To je pozoruhodný vývoj, který sleduje obecný trend digitalizace každodenního a spotřebitelského chování,“ komentoval čísla Jörg Asmussen.

Výsledky pocházejí ze speciálního průzkumu, který GDV provedl mezi svými členskými společnostmi, jež se na příjmech z pojistného podílejí zhruba 80 %. Údaje se týkají obchodů se soukromými zákazníky (retailu). Za digitální smlouvy se zde považují takové, které jsou uzavírány bez lidské podpory nebo poradenství – například prostřednictvím webových stránek, srovnávacího portálu nebo aplikace.

Osobní poradenství a podpora zůstávají nezastupitelné

Na druhou stranu to také znamená, že osobní poradenství je stále velmi důležité a podílí se přibližně na 80 % nových smluv. „Zprostředkovatelé samozřejmě využívají i digitální nástroje,“ poznamenal Asmussen. Spotřebitelé vyhledávají podporu a poradenství zejména v případě zajištění existenčních rizik nebo produktů finančního zabezpečení, jako je životní pojištění. V tomto segmentu podíl digitálních smluv již několik let stagnuje na necelých 3 %.

Pojištění motorových vozidel s vysokým podílem digitálních služeb

Naopak u pojištění motorových vozidel je podíl digitálních smluv pravidelně vysoký: přibližně čtvrtina (24,4 %) smluv v tomto segmentu je již sjednávána on-line. Tento podíl se na této úrovni drží již několik let a oproti roku 2022 jen mírně vzrostl (23,9 %).

V segmentu pojištění majetku, odpovědnosti a úrazového pojištění byl podíl nových smluv uzavřených digitálně v roce 2023 na úrovni 15,5 %, což je o 2,5procentního bodu více než v roce 2022. Příkladem pojistných smluv v tomto segmentu, které jsou sjednány digitálně obzvláště často, jsou pojištění ochrany zařízení a prodloužené záruky. „Takové pojistky se často uzavírají současně s nákupem drahého spotřebního zboží on-line,“ bilancuje Jörg Asmussen z GDV.

Smíšený vývoj v případě zdravotního pojištění

Soukromé zdravotní pojištění – podobně jako životní nebo penzijní pojištění – se zřídkakdy uzavírá bez osobního poradenství. Výjimkou jsou segmenty doplňkového zdravotního připojištění a mezinárodního zdravotního pojištění. Jedná se zpravidla o pojištění s malými částkami. Mnoho spotřebitelů si je rádo koupí samostatně on-line na několik kliknutí. Proto podíl digitálně uzavřených smluv v celém segmentu zdravotního pojištění nyní činí 29,4 %, což je o 2,8procentního bodu více než v roce 2022. Měřeno objemem pojistného však podíl digitálních smluv tohoto druhu byl v roce 2023 jen něco málo přes 10 %.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Et 15:03  Škody zatím odhadujeme na desítky milionů korun (Direct) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Et 13:16  Aktuální čísla k povodním + veřejný příslib u storna zájezdu Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Et   6:00  Nový pohled na oblast pojišťovnictví nabízí ESBM s programem MBA OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Digitální prodej v Německu významně posiluje OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688