Aleš Rothbarth (Klik.cz)
Finanční rady  |  19.09.2024 09:18:31

Co nezaznělo o zaváděných změnách v povinném ručení

Pojišťovny napříč trhem zahájily sjednání smluv podle nových podmínek vzniku už v průběhu září, s ohledem na blížící se účinnost novely zákona k 1. říjnu. Klienti, kteří potřebují povinné ručení ihned, už nyní mají jen několik minut, maximálně hodin, na zaplacení, aby mohli svým autem do provozu.

 

 

Přístupy pojišťoven se v mnohém liší. U některých mluvíme opravdu jen o 30 minutách, jinde nabízí lhůtu pro připsání platby na účet do půlnoci daného dne. Dá se předpokládat, že se ještě v průběhu praxe mohou tyto podmínky u jednotlivých pojišťoven upravovat. U všech ale nyní platí, že klient není pojištěný dřív, než mu od pojišťovny přijde potvrzení, že jeho platba přišla na účet pojišťovny. Do té doby by neměl vyjet na silnici. Některé pojišťovny umožní vznik nejen platbou, ale i elektronickým podpisem. Těch je ale zatím minimum.

Otázka je, co se stane, když klient nestihne zaplatit v daném časovém limitu. V tom případě krom toho, že není pojištěný, řeší i další komplikace. Samotnou smlouvu, která se automaticky zruší a klient musí vše zadávat a sjednávat znovu. Mohou to být i pozdě zaslané finance. Pokud částku odešle jiným způsobem než přes platební bránu, např. běžným převodem mimo stanovenou lhůtu, pojištění nevznikne a zaslané finance, mu pojišťovna musí poslat zpátky. Tam ale může vznikat prodleva. Pokud tedy klient potřebuje pojištění opravdu hned a nemůže čekat za vrácenou platbu, může se stávat, že částku k nově vytvořené smlouvě budou muset zaplatit ještě jednou. Některé pojišťovny umožní tzv. plovoucí počátek, čímž klient získává více času na úhradu pojištění bez nutnosti sjednávat opakovaně návrh smlouvy. Na platbu tak získá 7 dní, ale pojištěn je až samotnou úhradou a počátek pojištění se posune na toto datum.

Odložený počátek pojištění auta

Pokud klient na povinné ručení nespěchá, může si sjednat odložený počátek, kde si zvolí datum, ke kterému pojištění potřebuje, což může být až 3 měsíce dopředu. Na tomto se oproti stávající praxi nic nemění. Jediný rozdíl je v tom, že smlouva musí vzniknout před požadovaným počátkem. Tedy musí být do tohoto data uhrazená nebo elektronicky podepsaná a pozor, některé pojišťovny mají i různé lhůty podle typu platby, tedy pokud hradíte převodem nebo kartou. Vyhnete se problémům tak, že smlouvu uhradíte s dostatečným předstihem, nejlépe co nejdříve po sjednání. Tato pravidla platí pro povinné ručení i havarijní pojištění.

Řidičů, kteří pokračují ve své stávající smlouvě, jen ji prodlužují, se tyto změny netýkají. Změna platí pouze pro nově sjednávané smlouvy.

Zahraničí nebo nehoda bez zelené karty

Další novinka se týká zelené karty. Koluje informace, že ji řidiči nemusejí mít u sebe, což je pravda, ale je to trochu komplikovanější. Podle mého názoru je jednoznačně praktičtější, když ji řidiči i nadále vozit budou. Potřebují ji totiž při cestách do zahraničí, a i v případě nehody se protistraně prokazují číslem pojištění. Je tedy snadnější vytáhnout zelenou kartu než si pamatovat číslo pojistné smlouvy z hlavy. Stačí samozřejmě i digitální podoba karty, ale podstatné je mít číslo pojistky po ruce.

Aleš Rothbarth

obchodní ředitel Skupiny Klik

Má více než 13 let zkušeností v oblasti rozvoje obchodu a řízení. Začínal s Klik.cz od jeho vzniku v roce 2011. Byl odpovědný za rozvoj aplikace, CRM a business development. Podílel se na rozvoji obchodní strategie a sehrál klíčovou roli při vstupu na slovenský trh v roce 2018. Od roku 2019 působil v představenstvu a později vykonával pozici co-CEO pro Českou republiku v rámci Netrisk Group. Díky svým zkušenostem je klíčovým členem výkonného týmu největšího českého srovnávače.


Klik.cz

Skupina Klik sdružuje přední české internetové srovnávače, které nabízejí klientům možnost najít nejvýhodnější řešení při zřizování povinného ručení, havarijního pojištění, pojištění domácnosti a nemovitosti, cestovního pojištění, životního pojištění, ale i při volbě půjček, hypoték a energií. To vše z pohodlí domova a díky partnerství se všemi klíčovými finančními institucemi na českém trhu. Skupina zastřešuje srovnávače klik.cz, epojisteni.cz, srovnejto.cz, porovnej24 a je součástí mezinárodní skupiny Netrisk Group, která zaštiťuje další srovnávače na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Polsku a Litvě.

Více informací na www.klik.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 15:25  Topná sezóna za dveřmi: Fixovat ceny nebo vyčkávat? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
12.09.2024  Rozpočtový kompromis Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
12.09.2024  Jak získat bankovní bonusy a vytěžit z nich maximum? Iva Grácová (Bezvafinance)
06.09.2024  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)

Přečtěte si také:

Út 12:25Změny v povinném ručení od října 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
11.09.2024Od října dojde k zásadním změnám v oblasti povinného ručení Tisková zpráva (Tisková zpráva)
04.04.2024Nejdůležitější změny v povinném ručení (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688