mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  18.09.2024 16:09:00

Vláda schválila nový návrh zákona o dávce státní sociální pomoci

MPSV připravilo dosud nejrozsáhlejší reformu sociálních dávek s cílem zjednodušit a zefektivnit stávající systém. Místo současných čtyř příjmově testovaných dávek – přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení bude zavedena jedna nová „superdávka“, která zohlední vše, na co má daná domácnost nárok. Žadatel podá pouze jednu žádost místo čtyř, která bude navíc plně digitální a bude ji tedy možné kromě osobní návštěvy některé z poboček ÚP ČR vyřídit za pár minut také z pohodlí domova.

„Jde o skutečně zásadní změnu. Současný systém je starý téměř tři dekády, a proto už není dostatečně funkční ani přehledný. Většina domácností v těžké finanční situaci dnes čerpá kombinaci několika různých dávek, což může být ve výsledku složité a komplikované jak pro domácnosti samotné, tak pro stát z hlediska administrativy.

Současný systém navíc neobsahuje dostatek motivačních prvků k aktivnímu zlepšování své životní situace. Naším cílem je podpořit snahu občanů se o sebe postarat, nikoliv pouze spoléhat na stát a pasivně čekat na podporu,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Komplexní podpora domácnostem v tíživé situaci

Jednotná dávka se bude skládat ze čtyř různých složek, které nabídnou komplexní podporu domácnostem v tíživé finanční situaci. Dávka kombinuje také pasivní podporu nákladů na bydlení a živobytí i aktivní podporu ve formě bonusů za práci a řádnou výchovu dětí. Nový systém bude skutečně motivační a zohlední snahu domácností o dosažení soběstačnosti. Zároveň bude lépe cílit na potřebné, tj. především nízkopříjmové domácnosti a rodiny s dětmi.

Složka živobytí pomůže s úhradou nákladů na základní životní potřeby a její výše bude odvislá od snahy členů domácnosti vymanit se ze závislosti na sociální dávce, v principu vychází z částek existenčního a životního minima. ÚP ČR také zpracuje podpůrný plán těm, pro které je obtížný návrat na trh práce, nebo těm, kteří čelí jiným problémům, jako jsou například vysoké ceny energií nebo dluhy. S úhradou nákladů na bydlení pomůže složka bydlení, u které je předpokladem vlastnictví bytu nebo bydlení na základě smlouvy.

Pracovní aktivita jako jeden z předpokladů pomoci

Úplnou novinkou v dávkovém systému je pracovní bonus, který podpoří pracovně aktivní rodiny. Myslíme však pochopitelně i na ty, kteří z objektivních důvodů pracovat nemohou a řadí se tak mezi zranitelné osoby. V případě, kdy v domácnosti není žádný práceschopný člen a lze tedy předpokládat, že z objektivních důvodu nebudou mít pracovní bonus, bude domácnost zvýhodněna ve složce bydlení, případně ve složce dítě. V rámci celkové finanční situace domácnosti bude zohledňována i výše úspor na účtech, do které však nebudou započítávány investiční produkty s podporou státu, např. stavební spoření, doplňkové penzijní připojištění, životní pojištění apod. Zároveň platí, že ÚP ČR rozhodně nebude sledovat jednotlivé transakce na účtech, ale půjde primárně o aktuální stav na účtu z důvodu posouzení, zda má žadatel nárok na dávku státní sociální pomoci.

Lidé, kteří mají úspory a majetky nejsou cílovou skupinou pro sociální dávky, to je třeba si uvědomit. Chceme, aby byla pomoc cílena na ty nejpotřebnější, což nelze ověřit jinak než právě tímto způsobem. Stejně je tomu tak i v případě majetku, který bude též posuzován,“ vysvětlil ministr Jurečka. Celý proces konstrukce nové dávky byl dlouze konzultován a diskutován s odborníky napříč nejrůznějšími institucemi či neziskovými sektory. Vycházíme z unikátních dat, které má MPSV k dispozici přímo od cílových skupin dávek, tj. od žadatelů samotných. Právě díky tomu jsme tak schopni novou dávku mnohem lépe zacílit a zpřehlednit současný systém.

Předpokládaná účinnost nového zákona je 1. července 2025.

 

 

 

 

 

 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688