olkraj.cz (Olomoucký)
Z regionů  |  14.09.2024 17:46:00

Olomoucký - Hejtman vyhlásil krizový stav. Situace na severu kraje je velmi vážná

V sobotu 14. září 2024 odpoledne proběhlo v sídle hejtmanství třetí jednání Povodňové komise Olomouckého kraje. Na jednání Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje, oznámil, že k sobotní 15. hodině vyhlásí krizový stavStav nebezpečí – na celém území Olomouckého kraje.

„Vyhlášený stav nebezpečí nám usnadní některé zásahy v terénu, zjednoduší se možnost požadovat pracovní výpomoc, povinnost poskytnout věcné prostředky k řešení krizové situace či bezodkladně provádět stavební práce a terénní úpravy nebo naopak stavby odstranit, aby se zmírnilo nebo odvrátilo ohrožení. V žádném případě však těchto pravomocí nebudeme nadužívat,“ vysvětluje Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

V průběhu jednání krajské povodňové komise hejtman přítomné seznámil se závěry Ústřední povodňové komise. Jednotliví členové informovali o prováděných činnostech a predikcích na následující hodiny a dny.

Aktuální situace na Jesenicku je vážná. I když voda ve vodních tocích je nad třetími stupni povodňové aktivity, daří se ji více méně držet v korytech. Jen na několika místech došlo k rozlivům. Na soutoku Černého potoka a Vidnávky je velkou vodou ohroženo pět nemovitostí, obyvatelům domů je doporučeno své domovy opustit. V Mikulovicích je zatopený jeden dům. Ne však vodou, ale strouhou, která teče z lesa.

V tuto chvíli jsou zatím evakuovány dvě osoby z Jeseníku, probíhá evakuace dvou ulic v Jeseníku (cca 200 osob). Na evakuaci se připravují také v údolí Desné (cca 3500 osob). Podrobnosti bude řešit povodňová komise Šumperka dnes v 16 hodin. Zástupci Policie ČR ubezpečili, že evakuované objekty budou střežit, na sever kraje míří krajská pořádková jednotka.

Evakuována z preventivních důvodů byla pobočka poskytovatele sociálních služeb Šternberk Vincentinum ve Vikýřovicích. Klienti byli převezeni do Šternberka. Připravuje se také evakuace Domova pro seniory v Kobylé nad Vidnávkou. Hasiči budou klienty odvážet do jesenické nemocnice a do okolních zařízení.

Hasiči do nejohroženější oblasti soustředili speciální techniku ze Záchranného útvaru v Hlučíně a Správy železniční dopravní cesty. Jedná se o dva vyprošťovací automobily s drapáky a UDS, které budou pomáhat odstraňovat hromadící se překážky ve vodních tocích. Hrozí totiž, že z důvodu podmáčeného terénu budou do koryt řek padat stromy.

Na některých místech v kraji v úhrnu za uplynulých 24 hodin napršelo do dnešního rána 180 mm srážek. Predikce počasí dle ČHMÚ udávají, že do nedělního rána bude pršet intenzivně, následně začnou srážky slábnout, kolem poledne a odpoledne by měly toky kulminovat. Poklesy hladin se čekají mírné.

Prosíme obyvatele zasaženého území, aby byli obezřetní a nechodili monitorovat stav toku, může jim hrozit nebezpečí. Zároveň žádáme všechny, aby spolupracovali se složkami integrovaného záchranného systému a uposlechli jejich příkazy, především v případě evakuace. Život je důležitější než majetek.

Další jednání krajské povodňové komise a Krizového štábu Olomouckého kraje je svoláno na neděli 15. 9. 2024 na 10 hodin. Situaci stále monitorujeme a budeme vás informovat.

Stav nebezpečí

Při vyhlášeném stavu nebezpečí je hejtman kraje v souladu s ustanovením § 14 odstavce 4 krizového zákona oprávněn nařídit:

  • pracovní povinnost, pracovní výpomoc nebo poskytnutí věcného prostředku pro řešení krizové situace,
  • bezodkladné provádění staveb, stavebních prací, terénních úprav nebo odstraňování staveb anebo porostů za účelem zmírnění nebo odvrácení ohrožení vyplývajícího z krizové situace,
  • vykonávání péče o děti a mládež, pokud tuto péči nemohou za krizové situace vykonávat rodiče nebo jiný zákonný zástupce,
  • přednostní zásobování dětských, zdravotnických a sociálních zařízení a ozbrojených sil, bezpečnostních sborů nebo složek integrovaného záchranného systému, podílejících se na plnění krizových opatření, a v nezbytném rozsahu také prvků kritické infrastruktury,
  • zabezpečení náhradního způsobu rozhodování o dávkách sociální péče a jejich výplatě,
  • hlášení přechodné změny pobytu osob,
  • evakuaci obyvatelstva,
  • zákaz vstupu, pobytu a pohybu osob na vymezeném místě nebo území.
Hejtman vyhlásil krizový stav. Situace na severu kraje je velmi vážná



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688