army.cz (MO ČR)
Armáda  |  14.09.2024 12:33:00

Projev náčelníka Generálního štábu AČR na úvod výjezdního zasedání Vojenského výboru NATO

14.9.2024

Projev náčelníka Generálního štábu AČR na úvod výjezdního zasedání Vojenského výboru NATO

Autor: redakce, foto: nato.int

Od pátku do neděle se v Praze koná výjezdní zasedání Vojenského výboru NATO. V České republice se uskuteční vůbec poprvé. V sobotu 14. září na úvod zasedání promluvil prezident Petr Pavel, předseda Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka. Projev náčelníka GŠ AČR najdete níže.

Vážený pane prezidente, pane admirále Bauere, vážení kolegové, dámy a pánové,

jako náčelníkovi Generálního štábu Armády České republiky je mi velkou ctí, že Vás mohu přivítat na prvním zasedání Vojenského výboru NATO v České republice. Dnešek je pro nás významným dnem, protože se v Praze sešli náčelníci Generálních štábů spojeneckých zemí, abychom společně probrali výzvy, které si žádají naši okamžitou pozornost a samozřejmě se věnovali také budoucnosti kolektivní obrany Aliance.

Během posledního summitu NATO jsme společně načrtli budoucí směr Aliance, která se musí vypořádat s rychle se vyvíjejícím bezpečnostním prostředím. Hrozby, kterým čelíme, jsou nyní daleko komplexnější a naše odpovědnost jakožto vrchních vojenských představitelů je zajistit jasné převedení strategických rozhodnutí do praxe.

Jednou z našich hlavních výzev je probíhající ruská agrese vůči Ukrajině. Pro Ukrajinu je to válka o přežití. Ale je to i boj o zachování principů demokracie, suverenity a územní celistvosti, jejichž ochrana je důvodem existence NATO. Je nezbytné, abychom my, kteří stojíme v čele ozbrojených sil, poskytli Ukrajině veškerou pomoc, kterou potřebuje, ať už formou výcviku či dodávkami zbraní či jiných vojenských technologií. Podporou Ukrajiny posilujeme i naši vlastní jednotu a bráníme šíření ruské hrozby.

Rusko ovšem není aktivní jen na konvenčním bojišti. Dobře si pamatujeme, jak ruští agenti zabili v prostoru muničního skladu v roce 2014 dva české občany. Rusko čím dál více využívá hybridní taktiky, kybernetické útoky, dezinformační kampaně a dokonce i kinetické násilné aktivity. Všechny tyto aktivity mají za úkol zasít strach a podkopat jednotu naší společnosti.

Proto musíme zaujmout široký přístup, který spojuje konvenční vojenské schopnosti s robustní kybernetickou obranou a silnou civilně-vojenskou spoluprací. Musíme zajistit, aby naše armády, instituce i společnost byly připravené čelit této kombinaci fyzického, digitálního a kognitivního boje.

Ruská agrese vůči Ukrajině představuje pro Českou republiku cenné zkušenosti. Zrevidovali jsme naše národní strategie a obranné plány tak, aby lépe reflektovaly současné hrozby. Vypracovali jsme Vizi budoucího válčení po roce 2040 a zrychlili jsme proces modernizace naší armády směrem k zajištění potřebných nejmodernějších schopností. Tyto kroky prokazují náš pevný závazek vůči národní i kolektivní obraně, i ponaučení, která jsme si všichni odnesli z války na Ukrajině: musíme být odolní, připravení, odhodlaní, a uvažovat dopředu.

Dále jsme také učinili zásadní rozhodnutí investovat minimálně 2 % HDP do obrany. Vzhledem k novým výzvám a požadavkům se ovšem ukazuje, že 2 % HDP nebudou stačit.

Tento týden jsme si připomněli hrozivé události, které se odehrály 11. září před 23 lety. Pro NATO i širší bezpečnostní prostředí představuje mezinárodní terorismus stále významnou hrozbu. Čím dál víc se pojí s obsáhlejšími otázkami, jako je migrace, zejména na jihu a Blízkém východě, kde nestabilita a konflikty uvádějí do pohybu množství lidí, čehož někdy využívají teroristické organizace k infiltraci a destabilizaci celých států. K takové situaci musíme zaujmout kolektivní, rozsáhlý a proaktivní přístup.

Jako vojáci z povolání si musíme udržet náskok před neustále se vyvíjejícími hrozbami tím, že budeme dále zlepšovat schopnost koordinace, naše technologické schopnosti a rozvíjet interoperabilitu našich sil na vyšší úroveň.

Rád bych zdůraznil, co jsem již jednou zmínil. Veškeré obranné přípravy podnikáme proto, abychom se vojenskému konfliktu vyhnuli. Trvajícího míru nelze dosáhnout ústupky. Tak to nefunguje. Ústupky naopak zvyšují pravděpodobnost eskalace. A právě proto je robustní schopnost odstrašení tak důležitá.

Kolektivní schopnost odstrašení prokazuje naši připravenost a odhodlání naše plány provádět, a ukazuje potenciálním protivníkům, že NATO je připravené rozhodně a bez váhání bránit každý centimetr svého území. Armáda České republiky je pevnou součástí tohoto úsilí.

Závěrem mi dovolte Vás ještě jednou přivítat v České republice. Velice se těším na naše dnešní jednání.

Děkuji Vám.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688