Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  14.09.2024 12:47:00

Povodňová situace ve Středočeském kraji se vyvíjí lépe, modely už pro Sázavu ukazují menší srážky

Povodňová situace ve Středočeském kraji se vyvíjí lépe, než ukazovaly predikce z pátku. Zejména na Sázavě by nemělo dojít ke katastrofické předpovědi, ale podle aktuálních informací budou průtoky nižší. Očekávaná kulminace se ale posouvá z neděle na pondělí či úterý. Meteorologové současně varují před silným větrem, který může poškozovat majetek a vyvracet stromy.

Kvůli povodňové situaci dnes dopoledne opět jednal Krizový štáb Středočeského kraje. Přizváni byli i starostové všech obcí s rozšířenou působností, aby měli možnost získat aktuální informace a případně pokládat doplňující dotazy.

„Situace se oproti včerejším predikcím vyvíjí lépe a modely ukazují pro Sázavu výrazně nižší srážky. To znamená, že podle aktuálních informací by nemělo dojít k dosažení extrémních hodnot, s nimiž jsme počítali včera. Každopádně obce na Sázavě jsou velmi dobře připravené a jsme stále v úzkém kontaktu, stejně jako s dalšími starosty v regionu,“ uvedla po zasedání krizového štábu hejtmanka Petra Pecková.

Na celém území Středočeského kraje pršelo celou noc, během sobotního dopoledne šly srážky jen v pásech. Ve 12:00 hodin platil ve Středočeském kraji povodňový stupeň na osmi místech, od rána přibyla dvě. Třetího stupně nově dosáhl Botič v Jesenici u Prahy. Druhý stupeň platí na Pitkovickém potoku, Botiči v Průhonicích a na Doubravě ve Žlebech.

Podle informací meteorologů vše nasvědčuje tomu, že déšť neskončí v neděli, jak se předpokládalo, ale až během pondělí či úterý. Srážky by ale už neměly být tak intenzivní. Meteorologové nicméně důrazně varují před silným větrem, který může během víkendu způsobovat komplikace v dopravě i na majetku. Lidé by neměli vstupovat do lesů a parků, kde hrozí riziko pádu stromů. O riziku vypovídá i statistika HZS – od pátečních 18 hodin do dnešních šesti hodin ráno evidují středočeští hasiči 263 mimořádných událostí, z toho vyjeli k 55 událostem, které byly spojeny s povodněmi a 188 mimořádných událostí bylo z důvodu větru.

Hasičský záchranný sbor dnes v noci zajistil 60 000 pytlů na písek od Správy hmotných rezerv, které budou v průběhu dneška distribuovány podle požadavků územních odborů. Pokud mají obce o pytle zájem, obracejí se na hasičský záchranný sbor. Občané vznášejí své požadavky na pytle s pískem na obecní úřad.

Zdravotnická záchranná služba zatím neeviduje v souvislosti s povodněmi žádné problémy. Odbor zdravotnictví krajského úřadu je v těsném kontaktu s odborem sociálních věcí a školství kvůli případným evakuacím osob ze sociálních zařízení nebo dětských domovů. V současné době je pro případné evakuace k dispozici 101 lůžek. S evakuací imobilních pacientů je připravena pomoci zdravotnická záchranná služba.

Včera zřízenou krajskou povodňovou infolinku (číslo linky 800 440 430) k dnešnímu poledni využila zhruba čtyřicítka občanů. Lidé se zajímali například o možnost sehnat pytle s pískem (je potřeba se obrátit na obec) nebo o vývoj na jednotlivých tocích.

Důležité kontakty:

Aktuální informace v dopravě získáte:


Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688