plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  14.09.2024 13:22:46

Toky v Plzni se zatím drží v korytech, déšť má v sobotu ustávat

Vodní toky v Plzni se zatím drží v korytech, k sobotní 11. hodině na nich nebyly dosaženy žádné stupně povodňové aktivity. Podle předpovědí by mělo navíc v průběhu dne v metropoli dojít k výraznému oslabení srážek, po obědě dokonce déšť nejspíše zcela ustane. Nicméně na Šumavě intenzivně prší a území v regionu je hodně nasyceno, proto město nepřetržitě sleduje vývoj situace a stavy koryt, jež byly monitorovány po celou noc, sleduje i nadále. Hlídány jsou zejména řeky Úhlava, Úslava a potoky Vejprnický, Božkovský či Černický.

„Rychlý vzestup je teď aktuálně na Klabavě v Hrádku. Žádné stupně nejsou dosaženy zatím na Šumavě, což nám dává časový prostor pro opatření, která bychom chtěli udělat. Novou předpověď máme pro Úslavu, kde bychom měli do 16. září do půlnoci být pod prvním povodňovým stupněm, což je výrazný posun k lepšímu,“ přiblížila vedoucí odboru životního prostředí plzeňského magistrátu Dagmar Svobodová Kaiferová. Pro Úhlavu je situace zatím stejná, jak předpovídaly modely, ke kulminaci by mělo dojít kolem poledne v neděli 15. září, to by se řeka mohla ocitnout na 2. až 3. stupni povodňové aktivity.

I přes zatím pozitivnější zprávy zůstává Plzeň stále zařazena v extrémním povodňovém ohrožení. To znamená možnost extrémních povodní, kdy voda zaplavuje obydlené oblasti, komunikace a omezuje běžnou lidskou činnost, působí velké škody v krajině a zejména na majetku a ohrožuje lidské životy. Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu na www.chmi.cz, uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru a dle situace v postižených oblastech podnikat nezbytná opatření. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí a jízdy autem přes povodňovou vodu. Nutné je se vyhnout kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami, jež mohou být kontaminovány. Lidé by měli omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 14. 9. 2024, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688