olkraj.cz (Olomoucký)
Z regionů  |  13.09.2024 19:10:00

Dlouhé stráně odpouští vodu. Dolní nádrž zachytí 1,5 milionů kubíků vody

Dlouhé stráně odpouští vodu. Dolní nádrž zachytí 1,5 milionů kubíků vody

13. 09. 2024

19:00

V pátek 13. září 2024 odpoledne zasedala v sídle hejtmanství Povodňová komise Olomouckého kraje. Jejím hlavním úkolem bylo seznámit se s aktuální předpovědí počasí, připraveností jednotlivých složek komise na povodňovou situaci v Olomouckém kraji a zkoordinovat plán na nadcházející víkend.

„ČHMÚ dnes dopoledne ještě zpřísnil předpovědní modely počasí. Přestože aktuální situace v kraji není kritická, musíme se připravovat na horší varianty vývoje, které by měly nastat v sobotu a v noci na neděli. Podle výhledu na Jesenicku na řece Bělé hrozí více než stoletá voda a zřejmě to nebude jediné kritické místo v kraji,“ informoval Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

I přesto, že jsou dosaženy maximálně první stupně povodňové aktivity (stav bdělosti), situaci rozhodně nelze podceňovat. Všechny složky integrovaného záchranného systému i další dotčené organizace jsou v pohotovosti a již teď se připravují na příchod velké vody.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje stále doplňuje zásoby pytlů s pískem, dnes při těchto činnostech pomáhali také vězni z Mírova. Postupně se v některých místech začaly řešit i otázky evakuace a přípravy na ni. Na sever kraje se přesouvá materiál humanitární pomoci (lehátka, spacáky apod.), domlouvá se strava pro evakuované, následná péče a účast intervenčních týmů. Současně byly také osloveny neziskové organizace, aby byla jejich případná pomoc jednotně koordinována. Z jižních částí kraje zamíří na sever odřady, které budou vybaveny speciální technikou pro evakuaci a záchranu osob z vody a také lezeckou technikou pro případnou evakuaci za použití člunů a vrtulníků.

Ani Povodí Moravy nezahálí. Neustále monitoruje vodní toky, odstraňuje z nich překážky, které by mohly způsobit ucpání vodních koryt a případné rozlivy toků. Připraven mají také dostatek techniky, pomocí níž by mohli například vybudovat provizorní hráze. Kritickým místem jsou Bohuslavice, kde dlouhodobě probíhá rekonstrukce hráze. Ta je v současné době asi o 30 cm nižší, ztenčená, nestabilní a hrozí, že ji velké množství valící se vody poškodí. Podmáčený terén již nedovoluje rekonstrukci dokončit a hráz zpevnit.

Po dohodě s vedením přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně bylo také rozhodnuto o zajištění dalšího retenčního objemu v dolní nádrži na celkovou velikost 1,5 milionu kubíků. V současné době do nádrže přitéká menší množství vody, než z ní odtéká, rezerva na záchyt vody je tedy v této chvíli alespoň částečně zajištěna.

Policie ČR má připraven dostatečný počet policistů, po celém území kraje budou zabezpečeny standardní služby, a to i díky tomu, že byla zrušena všechna sportovní utkání. Již teď policisté asistují při protipovodňových opatřeních.

Sociální odbor s náměstkem Ivo Slavotínkem ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje do mapy rozlivu stoleté vody zaznačili zařízení sociálních služeb v kraji a vytvořili tak průnik kritických míst, kde by mohla hrozit případná evakuace osob z těchto zařízení. Také nemocnice v kraji spolu vzájemně komunikují a připravují se na spolupráci a výpomoc pro případ potřeby.

Na všech obcích s rozšířenou působností zasedají povodňové komise, které vyhodnocují situaci na svých územích a připravují opatření. Současně některé z nich zřizují informační krizové linky (podrobnosti najdete na webech či sociálních sítích obcí s rozšířenou působností).

Hejtman Josef Suchánek poděkoval všem přítomným za proaktivní přístup v přípravách na blížící se přírodní událost, která se Olomouckému kraji s jistotou nevyhne. Podle něj jsou k dispozici průběžné informace ze všech obcí s rozšířenou působností v kraji. Jejich povodňové komise pravidelně zasedají a krajskou komisi neprodleně informují o reálném stavu v jejich oblastech, o přijatých a připravených opatřeních, o rizicích a hrozbách.

Stále platí, že nejintenzivnější déšť se očekává v oblasti Jeseníků, kde by mohlo do neděle napršet v úhrnu více než 300 milimetrů srážek. Velmi silné až extrémní srážky budou postupně naplňovat koryta řek, po jejich nasycení může docházet k rozlivům do okolí.

Další jednání krajské povodňové komise je svoláno na sobotu 14. 9. 2024 na 13 hodin. Situaci stále monitorujeme a budeme vás informovat.

Jednání povodňové komise - 13. 9. 2024


Poslední změna 13. 09. 2024 19:16:03

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688