Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  13.09.2024 13:57:01

Nad burzovně obchodovanými fondy s futures Etherea se zavírá opona

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Jedna z největších světových investičních společností VanEck před pár dny oznámila, že po důkladném zhodnocení již nadále nebude udržovat svůj produkt burzovně obchodovatelného fondu s futures etherea. Před rozhodnutím o likvidaci fondu investiční společnost posoudila faktory, jako jsou výkonnost, likvidita, objem spravovaných aktiv a zájem investorů.

ETF fondy založené na ethereu na rozdíl od svých protějšků založených na bitcoinu zatím tolik netáhnou. Trvale dosahují slabších výsledků, což se negativně promítá do výsledků celého fondu. Navíc ETF s futures na ethereum přibyl vážný konkurent v podobě spotových ETF. Také proto se společnost VanEck rozhodla ukončit činnost svého produktu ETF Ethereum Strategy (ticker EFUT) a vyzvat akcionáře, aby své akcie prodali na burze do 16. září ještě před uzavřením fondu, ke kterému dojde 23. září. Po tomto datu již EFUT nebude na burze kótován a výtěžek bude rozdělen podílníkům.

Netáhnou ani spotové ETF

Spotové ETF na ethereum se od svého srpnového uvedení na trh potýkají s menším zájmem investorů, než jaký očekávaly. Navíc s ohledem na výkyvy trhu a slabé poprázdninové období je i jejich výkonnost veskrze špatná. Údaje společnosti Farside Investors ukazují, že spotový ETF ETH společnosti VanEck (ETHV), který nese poplatek 0,20 %, zaznamenal příliv pouze ve dvou z posledních 14 obchodních dnů. Tato slabá výkonnost se neomezuje pouze na VanEck. Také další emitenti se potýkají s podobnými nebo horšími výsledky, včetně ETHE společnosti Grayscale.

Denní přítoky kapitálu do spotových ETF s ETH | zdroj: Farside https://farside.co.uk/eth/

Spotové ETF s etherem přilákaly největší zájem hned po svém spuštění. Od 22. srpna (viz tabulka) přitéká kapitál do těchto fondů jen nárazově a ne ve větších objemech než v pár jednotkách milionů dolarů. I přes tyto nelichotivé výsledky posledních takřka tří týdnů dokázal fond společnosti BlackRock přilákat investice v hodnotě přesahující 1 miliardu dolarů. S notným odstupem je druhým nejhodnotnějším spotovým fondem fond společnosti Fidelity, kterému investoři svěřili kapitál v souhrnném objemu 405,4 milionů dolarů. Třetí s 315,9 miliony dolary je fond společnosti Bitwise. Ostatní fondy ve výkonnosti notně zaostávají.

Naproti tomu spotovým ETF na bitcoin se dařilo podstatně lépe, když zaznamenaly kumulativní celkový čistý příliv ve výši 16,926 miliardy dolarů. Od svého lednového uvedení na Wall Street přispěl tento finanční nástroj také k většímu přijetí kryptoměn napříč celým světem.

Co to jsou burzovně obchodovatelné fondy s futures

Burzovně obchodovatelné fondy s futures etherea jsou investiční nástroje, které umožňují investorům spekulovat na budoucí cenu etherea, aniž by museli přímo vlastnit samotnou kryptoměnu. Místo toho tyto fondy investují do tzv. budoucích kontraktů s etherem. Obsahem kontraktů je dohoda o budoucí koupi nebo prodeji této kryptoměny za předem stanovenou cenu a v předem stanovenou dobu.

Výhodou těchto investičních produktů je, že investoři skrze fondy získají expozici vůči ethereu, aniž by museli přímo vlastnit byť jen jednu minci etherea, nebo museli s touto kryptoměnou obchodovat. Budoucí kontrakty umožňují investorům spekulovat na to, zda cena etherea vzroste, nebo klesne v určitém časovém období. ETF s futures etherea používají budoucí kontrakty místo přímého nákupu etherea.

Tyto fondy jsou obchodovány na tradičních burzách (např. NYSE, NASDAQ), což znamená, že investoři mohou nakupovat a prodávat jejich podíly podobně jako akcie. Navíc, na rozdíl od některých jiných kryptoměnových produktů mohou být ETF s futures etherea regulované burzovními orgány, což může přinést vyšší míru důvěry a ochrany pro investory.

V neposlední řadě investování prostřednictvím ETF může být méně rizikové než přímé držení etherea, protože fondy mohou mít širší diverzifikaci nebo lepší likviditu. I když některé ETF s futures etherea mohou mít nastavené fixní poplatky, obvyklejší praxí je, že se vypočítávají až z celkového výkonu fondu.

Burzovně obchodovatelné fondy s futures etherea vs. spotové burzovně obchodovatelné fondy s etherem

Rozdíl mezi burzovně obchodovatelnými fondy s futures etherea a spotovými burzovně obchodovatelnými fondy s etherem spočívá v tom, jakým způsobem získávají expozici vůči ethereu a jak jsou strukturovány jejich investice.

ETF futures s etherem

Tyto fondy investují do budoucích obchodů na ethereum. Budoucí obchody (tzv. Futures kontrakty) jsou dohody o koupi nebo prodeji etherea v budoucnosti za předem stanovenou cenu. Investoři při těchto obchodech spekulují na budoucí cenu etherea, ale samotné ethereum nevlastní. Cena futures kontraktů nemusí vždy přesně odpovídat aktuální ceně etherea, protože zahrnuje faktor očekávání budoucího vývoje, časovou hodnotu peněz a další náklady, jako je skladování nebo úrokové míry.

Protože futures kontrakty mají omezenou dobu trvání (obvykle měsíc), ETF musí pravidelně "rollovat" – tedy prodávat vyprchávající kontrakty a kupovat nové. To může vytvářet náklady a ovlivnit celkový výkon fondu. Navíc Ethereum Futures ETF může být volatilnější, protože jejich hodnota je ovlivněna nejen cenou etherea, ale i tržním očekáváním ohledně budoucí hodnoty této kryptoměny.

Spotové ETF s etherem

Oproti tomu devízou spotových ETF s etherem je přímé vlastnictví etherea. Spotové ETF nakupují a drží skutečné ethereum, což znamená, že investoři jsou přímo vystaveni aktuální ceně této kryptoměny na trhu. Cena spotového ETF přímo odpovídá ceně etherea na spotovém trhu. Tento typ fondu se neřídí futures kontrakty ani spekulacemi o budoucí ceně.

Spotové ETF jsou mnohem jednodušším investičním nástrojem, protože drží pouze samotnou kryptoměnu. Investoři profitují nebo ztrácejí na základě přímého pohybu ceny etherea. Výhodou a konkurencí Futures ETF s etherem je, že spotové ETF s etherem již byly schváleny na trhu v USA a postupně se přidávají další zemi. Na druhou stranu to znamená větší regulaci a dohled nejen od burzovních domů, ale také od centrálních regulátorů.

Přehled spotových ETF s etherem | zdroj: SoSoValue https://sosovalue.com/assets/etf/us-btc-spot

Hlavní rozdíly

Hlavní rozdíly mezi burzovně obchodovatelnými fondy s futures a spotovými burzovně obchodovatelnými fondy jsou:

1. V druhu investice

- ETF s futures: Investuje do budoucích kontraktů.

- Spotové ETF: Investuje přímo do etherea.

2. V ceně a jejím mechanismu

- ETF s futures: Cena je založena na budoucích kontraktech a může se lišit od aktuální tržní ceny etherea.

- Spotové ETF: Cena přímo kopíruje aktuální tržní cenu etherea.

3. V riziku a volatilitě

- ETF s futures: Rizika spojená s futures trhem, jako je contango (situace, kdy jsou futures dražší než aktuální spotová cena) a backwardation (kdy jsou futures levnější než spotová cena).

- Spotové ETF: Riziko spočívá v přímé změně ceny etherea, bez dodatečných složitostí futures trhů.

4. Ve složení portfolia

- ETF s futures: Fond drží budoucí kontrakty na ethereum, nikoli samotné ethereum.

- Spotové ETF: Fond vlastní skutečné ethereum.

Celkově jsou Futures ETF složitější a volatilnější, protože zahrnují spekulace na budoucí cenu etherea, zatímco Spotové ETF s etherem přímo sledují cenu samotné kryptoměny a jsou jednodušší na pochopení. Také proto se lze domnívat, že ostatní investiční společnosti budou krok VanEck následovat. Ostatně společnost GrayScale něco obdobného udělala v případě futures ETF s bitcoinem, který takřka okamžitě po schválení spotového ETF s bitcoinem transformovala na tento spotový produkt.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Přečtěte si více o Ethereu



Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 13:57  Nad burzovně obchodovanými fondy s futures Etherea se zavírá opona Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
10.09.2024  Martin Stránský ve Studiu C T24 - 7.9. 2024 Martin Stránský (WBTCB)
06.09.2024  Září je historicky nejhorším měsícem pro Bitcoin! Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
04.09.2024  Češi v srpnu nakoupili víc kryptoměn něž loni Martin Stránský (WBTCB)
02.09.2024  Velké srovnání Solany, Etherea a Bitcoinu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688