Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  12.09.2024 10:23:00

Rozpočtový kompromis


Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. „To není příliš ambiciózní plán, jelikož k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme viděli schodek ve výši 288,5 miliardy a za dob covidu a energetické krize nebyly výjimečné ani „sekery“ ve výši okolo 500 miliard,“ komentuje Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

Upřímně řečeno, něco podobného se dalo očekávat, jelikož nás brzy čekají krajské a senátní volby a v příštím roce ty nejdůležitější, tedy volby do Poslanecké sněmovny. Fialova vláda si je moc dobře vědoma toho, že nesmí opakovat chyby Nečasova kabinetu. Tehdy přiškrtil Miroslav Kalousek státní pokladnu natolik, že i kdyby vláda nepadla kvůli kauze Nagyová, ve volbách by pravděpodobně stejně neuspěla, a to i přesto, že je rozpočtová odpovědnost určitě chvályhodná vlastnost. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura musel hledat kompromis právě mezi rozpočtovou odpovědností, kterou po ní chce pravicový volič, a uvolněnější fiskální politikou. Potřebuje mít totiž zároveň prostředky na to, aby vláda mohla uspokojit požadavky občanů i státních zaměstnanců a nenaštvala si před volbami širší veřejnost. Tato schizofrenní pozice vedla právě k navrženému schodku i přesto, že v příštím roce počítá ministerstvo s tříprocentním růstem ekonomiky. Vláda počítá s růstem příjmů o 7,5 % na 2,086 bilionu korun a výdaje by měly stoupnout o 5,7 % na 2,316 bilionu korun.

Nejvyššího navýšení se dočká zdravotnictví
„Podoba rozpočtu se může ještě měnit, jelikož důležité hlasování na vládě a následně v Poslanecké sněmovně nás ještě čeká. Někteří ministři už se také ozvali, že budou po Ministerstvu financí požadovat revizi a peníze navíc. Ozvali se také odboráři, protože se jim nelíbí, s jakým růstem platů ve státní sféře Ministerstvo financí počítá. Velmi rychle se tak sešla tripartita, kde zástupci odborů komunikovali své požadavky a okamžitě strašili stávkovou pohotovostí. Ministerstvo financí tyto výhružky vyslyšelo a z původních 4 % se na platy najde 8 % navíc,“ upozorňuje Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

Co se týče jednotlivých kapitol, nejvyššího meziročního navýšení se dočká Ministerstvo zdravotnictví, které má dostat o 52,9 % více než loni. Vítězem rozpočtu je dále Digitální a informační agentura, Ministerstvo dopravy, Národní bezpečnostní úřad a také Ministerstvo kultury. Proti těmto kapitolám se nedá nic namítat – všichni se asi shodneme, že digitalizace, rozvoj silniční sítě, případně rychlovlakové dopravy, o které ministr dopravy Martin Kupka neustále hovoří, potřeba jsou. Zvýšení výdajů na Národní bezpečnostní úřad v této nejisté době, co se bezpečnosti týče, také není od věci.

Konec září ukáže
První hlasování na vládě o státním rozpočtu nás čeká snad okolo 25. září a první čtení ve Sněmovně je naplánováno na 23. října. Jaká bude finální podoba, tedy ještě uvidíme. Poprvé jsme ale letos viděli, že jeho několikaměsíční projednávání nebylo veřejné, jak jsme byli roky zvyklí, nýbrž utajované. Vláda tak chtěla předejít veřejným tahanicím, které jednání o rozpočtu vždy provázely, a nechtěla tak dávat opozici náboje na jeho cupování a zviditelňování se ve veřejném prostoru. Vůči opozici se tento krok Ministerstvu financí, potažmo vládě, poměrně podařil. Hůře si ale pohlídalo střelbu z vlastních řad. 

„Po jeho zveřejnění se totiž okamžitě s kritikou ozvali někteří koaliční partneři, takže se toto utajování zčásti minulo účinkem, protože v rámci koalice nepanovala nad návrhem stoprocentní shoda. Největší problém měli piráti, kteří by si představovali vyšší výdaje na program výstavby bydlení. Ministr financí nicméně i přesto doufá, že dohoda nad nejdůležitějším zákonem přece jen bude a že navržený schodek ve výši 230 miliard korun se již zvyšovat nebude. Uvidíme ještě v září,“ uzavírá Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

Tomáš Kadeřábek

Vedoucí oddělení produktového managementu

Absolvent oboru Finance Vysoké školy ekonomické v Praze. Svoji kariéru zahájil ve společnosti Conseq, kde měl jako portfolio manažer na starosti správu investičních fondů. Poté byl tři roky v ČSOB, kde zodpovídal za produkty spotřebního financování. Od začátku roku 2023 je vedoucím produktového managementu Swiss Life Select.


Swiss Life Select a.s.

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více na https://www.swisslifeselect.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et 10:23  Rozpočtový kompromis Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Et   8:23  Jak získat bankovní bonusy a vytěžit z nich maximum? Iva Grácová (Bezvafinance)
06.09.2024  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
06.09.2024  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688