mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.09.2024 14:26:00

Izrael dále harmonizuje dovozní normy s EU

11.09.2024 / 13:24 | Aktualizováno: 11.09.2024 / 14:26

Hospodářský výbor izraelského Knesetu v srpnu schválil reformu s názvem "Co je dobré pro Evropu, je dobré i pro Izrael", jejímž cílem je sladit izraelské dovozní standardy s těmi evropskými. Očekává se, že tato iniciativa, jejíž ustanovení mají začít být uplatňována od 1. ledna 2025, sníží dovozní bariéry, posílí konkurenci a zjednoduší obchodní procesy ve vztahu k EU i k dalším zemím

Izrael dále harmonizuje dovozní normy s EU

Izrael dále harmonizuje dovozní normy s EU

Klíčovým prvkem reformy je vytvoření alternativní dovozní cesty, která umožní dovoz, výrobu a uvádění produktů na izraelský trh na základě jejich souladu s evropskými směrnicemi a předpisy. I když certifikace shody nemusí být vždy vyžadována, dovozci budou stále odpovědní za zajištění toho, aby výrobky splňovaly nezbytné normy. Očekává se, že nová cesta napomůže překlenout propast mezi izraelskými a evropskými normami, sníží náklady na testování dovážených výrobků a usnadní tak jejich dovoz. Je třeba zdůraznit, že tato reforma nenahrazuje, nýbrž doplňuje stávající dovozní cesty, tedy ty, které doposud probíhaly podle jiných mezinárodně uznávaných standardů.

Reforma zahrnuje přijetí několika evropských směrnic a nařízení, včetně směrnic a nařízení o chemické bezpečnosti (REACH), nízkonapěťových elektrických zařízeních (LVD), elektromagnetické kompatibilitě (EMC) a osobních ochranných prostředcích (OOP). Další směrnice, týkající se např. bezpečnosti hraček či materiálů určených pro styk s potravinami, budou postupně zaváděny od února a března 2025. Ministerstvo hospodářství dostalo za úkol rozšířit působnost těchto předpisů tak, aby zahrnovaly i elektrická kola a lékařské vybavení.

Akceptace standardů EU neplatí univerzálně, nevztahuje se např. na potraviny, motorová vozidla a předměty, na něž se vztahují platné izraelské normy pro požární bezpečnost (s výjimkou specifického přenosného hasičského vybavení). Reforma rovněž zahrnuje několik výjimek z různých norem a pro některé položky, jako např. hračky pro děti do tří let, bude stále nutné předkládat dokumentaci o shodě.

Byl zřízen Výbor pro udělování výjimek (Exceptions Committee), který umožní ministrům, odpovědným za regulované produkty, žádat v případě potřeby o přezkum resp. o určení, zda je nutné stanovit výjimky či dodatečné podmínky. Důležitým cílem reformy je posílit vymahatelnost dodržování předpisů a umožnit stanovení sankcí, které zajistí, aby výrobky i nadále splňovaly požadované normy. Úřadu pro standardy byly proto uděleny široké donucovací pravomoci v oblasti dohledu nad dodržováním norem.

V souladu s iniciativou "Co je dobré pro Evropu, je dobré pro Izrael" byly schváleny i další reformy předpisů, které dále harmonizují izraelské normy s evropskými standardy v oblasti potravin, kosmetiky a energetiky.

Další podrobnosti o probíhající reformě, včetně seznamu evropských předpisů, jichž se reforma týká, lze nalézt na stránkách Federace izraelských obchodních komor: www.chamber.org.il/38662/38710/152601/.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688