mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.09.2024 15:50:00

Digitální zdravotnictví ve Španělsku nabízí příležitosti českým firmám

05.09.2024 / 15:40 | Aktualizováno: 05.09.2024 / 15:50

Technologie ve zdravotnictví, sektor známý jako MedTech, má celosvětově rostoucí ekonomický a společenský dopad a rozvíjí se i ve Španělsku. Digitalizace španělského zdravotnictví zahrnuje širokou škálu inovací, od elektronických zdravotních záznamů a telemedicíny až po využití umělé inteligence (AI) v diagnostice a léčbě. Rostoucí poptávka po telemedicínských řešeních, nositelných technologiích a kyberbezpečnosti představuje významné obchodní příležitosti pro české podniky. Strategie Spain Up Nation poté nabízí přístup k financování, technologickým hubům a administrativní podpoře.

Ve Španělsku hraje sektor MedTech stále důležitější roli, a to zejména díky rostoucím investicím do digitálního zdraví. V posledních pěti letech země výrazně pokročila v digitalizaci zdravotnictví, zejména díky soukromým fondům. V roce 2021 investice do digitálního zdraví v Evropě přesáhly 8 miliard eur, přičemž Španělsko se snaží dohnat vyspělejší regiony, jako jsou Spojené státy nebo Austrálie. Španělsko se také zaměřuje na rozvoj technologií, jako je telemedicína a robotická chirurgie, a hledá způsoby, jak lépe integrovat tyto inovace do svého zdravotního systému, aby zlepšilo kvalitu péče a snížilo náklady.

Podle zprávy poradenské společnosti Iqvia má digitální zdravotnictví ve Španělsku obrovský potenciál. Tento sektor, který propojuje moderní technologie s medicínou, zaznamenává výrazný růst a slibuje přístupnější poskytování zdravotní péče. Španělsko klade důraz na zavádění elektronických zdravotních záznamů, telemedicínu, personalizovanou medicínu, využívání AI v rámci diagnostiky a prevenci nemocí a další digitální nástroje, které umožní lepší koordinaci péče a sdílení informací mezi poskytovateli zdravotní péče. Dalším důležitým aspektem strategie je implementace AI do zdravotnictví. Umělá inteligence se stává klíčovým nástrojem pro diagnostiku, predikci a prevenci nemocí, stejně jako pro optimalizaci zdravotnických procesů.

V rámci Digitální zdravotní strategie byly spuštěny tři projekty zaměřené na využití AI ve zdravotnictví: AI4HealthyAging, který se soustředí na včasné odhalení nemocí souvisejících se stárnutím, Tartaglia, zaměřený na zrychlení aplikace AI v národním zdravotnickém systému, a Dipcan, jehož cílem je pokrok v léčbě rakoviny.

Příležitosti pro české firmy

Pro české firmy představuje španělský digitální zdravotní trh mnoho zajímavých příležitostí. Španělsko disponuje decentralizovaným zdravotnickým systémem, který umožňuje autonomním oblastem určovat regionální zdravotní politiky a financování. To vytváří prostor pro spolupráci s místními partnery a pro účast na veřejných zakázkách, což je cesta, jak české firmy mohou efektivně vstoupit na španělský trh. Strategie Spain Up Nation dále podporuje inovace, technologický rozvoj a start-upy a nabízí španělským i zahraničním firmám přístup k financování, technologickým hubům a administrativní podpoře. Tato iniciativa může českým firmám usnadnit expanzi na španělský trh a posílit jejich mezinárodní viditelnost.

Pokud jde o konkrétní příležitosti, lze vyzdvihnout zvýšenou poptávku po telemedicínských službách a aplikacích s tím spojených – vývoj a implementace telemedicínských platforem a řešení pro vzdálenou konzultaci s lékaři, monitorování pacientů na dálku a správa elektronických zdravotních záznamů. Další konkrétní velkou příležitostí jsou nositelné zdravotní technologie (wearables), jejichž poptávka roste spolu s trhem s chytrými hodinkami, fitness náramky a jinými nositelnými zdravotními zařízeními. V neposlední řadě stojí za zmínku také oblast kyberbezpečnosti, zapojení AI do zdravotnického systému a strojové učení v medicíně, Big Data a analýza dat, integrace zdravotnických systémů, virtuální a rozšířená realita (VR/AR) v medicíně, anebo celkově digitalizace a automatizace zdravotnických procesů.

Zpracovala: Karolína Hasilová, stážistka

 

REFERENCE:

Odkaz na strategii Digital Health Strategy

Odkaz na strategii Espana Digital 2026

Odkaz na jednotlivé projekty (ve španělštině)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688