Město Blansko (blansko.cz)
Z regionů  |  01.09.2024 08:59:00

Sousedská slavnost Zažít Blansko jinak ovládne 8. září centrum města

Největší sousedské setkání místních zaplní letos už popáté centrum Blanska. Náměstí Svobody, náměstí Republiky, Wanklovo náměstí i přilehlé ulice si všichni budou moci užít bez automobilové dopravy díky sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak. Ta se uskuteční v neděli 8. září 2024 od 10:00 do 17:00 hodin.

„Náměstí, silnice a parkoviště i chodníky, pěší zóna nebo park před radnicí a okolní volné plochy se promění na přívětivá místa pro společně strávený čas s rodinou, dětmi, přáteli a sousedy. I letos bude v centru města zhruba stovka stanovišť, na kterých se představí místní spolky, podnikatelé, sportovní kluby, ale také například umělci nebo drobní řemeslníci,“ popisuje za Kulturní středisko města Blanska, které Zažít zajišťuje po technické stránce, Libor Čermák.

Nabídku doplní také kulturní program na jednom ze dvou pódií umístěných na Wanklově náměstí a u průchodu z náměstí Svobody k cukrárně Severka. Na nich vystoupí nejen místní umělci a skupiny. Hudební vystoupení ale mohou návštěvníci akce sledovat i na dalších místech po celém městě – třeba žáci Základní umělecké školy Blansko nabídnou muzicírování před CoCo Caffee a v prostoru předzámčí, klub Suterén připravuje DJ školu, před budovou ZUŠ Blansko najdou zájemci také taneční nebo výtvarné workshopy, do kterých se budou moci zapojit i kolemjdoucí.

Program v rámci Zažítu také letos nabídne město Blansko. Komentované prohlídky historické budovy radnice i jejích běžně nepřístupných částí začnou v 11:00, ve 13:00 a v 15:00 hodin. Průvodcovské role se ujme znalec blanenské historie Pavel Svoboda. Zájemci si budou moci prohlédnout výstavu o největších investičních akcích města, získají informace o participativním rozpočtu Společně pro Blansko, součástí prohlídky bude také návštěva zázemí, v němž sídlí a jednají představitelé vedení města. Návštěvníky tam uvede přímo starosta města Jiří Crha. Objednávky nejsou nutné, stačí v daný čas přijít před radnici.

Radnice se zapojí také do soutěže ke Dnům evropského dědictví, spolu se zámkem, dřevěným kostelíkem a kostelem sv. Martina bude jedním ze čtyř míst zařazených do razítkovací soutěže. Ti, kteří v sobotu nebo v neděli navštíví všechny čtyři historické objekty, si pak v informační kanceláři Blanka budou moci vyzvednout odměnu. Zejména nejmenší návštěvníky v íčku v neděli zabaví také hry a úkoly pro děti.

Zástupce města a městského úřadu najdete v neděli také v exteriéru. Odbor správy a rozvoje města připravil spolu s firmou Elektrowin na náměstí Republiky nepřehlédnutelné stanoviště zaměřené na třídění odpadu a správnou recyklaci. Jeho součástí bude dvanáctimetrová nafukovací dráha nazvaná Přelez, Přeskoč, Recykluj, výstava o recyklaci nebo tematické vědomostní a pohybové hry, úkoly a kvízy. Na infostánku, díky kterému si každý může prohloubit své znalosti nejen o elektroodpadech a nakládání s nimi, bude také sběrný koš na odběr drobných spotřebičů. Každý, kdo přinese vysloužilý malý elektrospotřebič, získá drobný dárek.

Na prostranství před radnicí poblíž bronzového sousoší hříbat představí svou práci odbor sociálních věcí. „Zájemci budou mít možnost seznámit se s konkrétní činností jednotlivých oddělení našeho odboru, poznají třeba metody práce odborného sociálního poradenství, které poskytujeme v poradně. Těm, kteří pečují o své blízké, představíme pomůcky usnadňujícími péči, na místě si je budou moci i vyzkoušet. Chybět nebudou ani zajímavé aktivity pro děti zaměřené na primární prevenci,“ popsala vedoucí sociálního odboru Kateřina Pinková.

Do Zažítu se zapojí také zástupci městské policie nebo odboru dopravy a BESIPu. Na společném stánku na náměstí Republiky na parkovišti pod kavárnou si zájemci budou moci vyzkoušet například alkoholové brýle, připravené jsou testy i úkoly pro děti, k vidění bude výstroj a výzbroj strážníků ale také technika, kterou používají ve službě včetně služebního vozidla nebo radaru.

Do kreativní čítárny na prostranství před budovou, v níž sídlí, zve městská knihovna. „Na děti čeká skládání kovošrotího robota, čtení knihovnice Alice nejen z knih bratří Čapků a další zábavná překvapení. Málokdo třeba ví, že slovo robot nevymyslel spisovatel Karel Čapek, ale jeho starší bratr Josef, a že poprvé bylo toto slovo v praxi použito přímo v Blansku,“ láká ředitel Lukáš Dlapa.

Speciální zábavné papučové prohlídky zámku zase připravuje Muzeum Blanenska. Prostory zámku oživí také vystoupení Slávčat s Příběhem Malého prince na Zemi v 11:00 a ve 13:30 hodin.

Letošní novinkou bude třeba také speciální stanoviště VIDA science centra, na parkovišti pod schody k Poduklí, které do Blanska zavítalo se svou Roadshow. V sobotu 7. i v neděli 8. září vždy od 10:30 do 16:00 hodin se můžete těšit na spoustu hravých exponátů, dílničky pro rodiče s dětmi, science show a další. Chybět nebudou experimenty s Faradayovou klecí, blesky a výboji, závody kuliček ve vodě a oleji nebo pokusy s jódovými hodinami, tornádo v lahvi, výroba lupy z PETky nebo změna barev pomocí chromatografie.

V nabídce toho bude ale daleko více. A program začíná už sobotou. „Na tradici akcí, které předchází nedělní sousedské slavnosti, letos navazuje sobotní cyklojízda Blanskem s piknikem pod mostem, kterou připravilo DMO Moravský kras. Start je v sobotu 7. září 2024 od 17:00 hodin na náměstí Republiky, cyklisté se poté společně přesunou přes centrum města a cyklostezku do areálu pod novým přemostěním, kde je čeká bike show, jízda zručnosti, opékání na ohništi i DJ nebo stánky s občerstvením,“ dodává Libor Čermák.

Podrobnosti o akci včetně přehledu všech zapojených najdete na webu: www.kulturablansko.cz/zazit nebo na Facebooku ZazitBlanskoJinak.

 

vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688