Šternberk (sternberk.eu)
Z regionů  |  28.08.2024 11:32:00

Šternberk připravuje vznik nové dětské skupiny

Město Šternberk připravuje vybudování nové dětské skupiny, která by měla vyřešit nedostatečnou kapacitu služeb péče o děti ve věku od jednoho do tří let, a odpovídající infrastrukturu pro její zřízení.

Pro takto malé děti místa ve školce nezbývají, a tak rodiče musí mnohdy řešit složitou situaci, pokud se chtějí vrátit dříve do práce a nemají možnost zajistit hlídání svých dětí.

Město podalo žádost o dotaci na projekt „Dětská skupina Komenského, Šternberk“ do Národního plánu obnovy, výzva č. 31__045 Budování kapacit dětských skupin dle zákona č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů – veřejný sektor.

Projekt je zaregistrován pod č. CZ.31.6.0/0.0/0.0/22_045/0010826. Celkové výdaje projektu jsou propočteny na 20 miliónů korun, žádaná dotace je 18.881 tisíc korun, z rozpočtu města bude hrazeno přibližně 1,5 miliónu korun na přípravu – projektovou dokumentaci a úhradu nezpůsobilých výdajů.

V případě získání dotace vzniknou dvě nové dětské skupiny, každá pro 12 dětí ve věku 1 až 3 roky. Na parcele č. 3228/1 (vnitroblok v ulici Komenského za domy č. 24 a 26) dojde k výstavbě nového objektu k poskytování služby péče o děti, půjde o jednopodlažní modulovou stavbu, zahradou bude navazovat na sousední mateřskou školu, která bude provozovatelem těchto nově vzniklých dětských skupin. Předpokládaná doba zahájení provozu dětských skupin je nejpozději od ledna 2026.

Pro rodiče, kteří se snaží sladit pracovní a rodinný život, nedostačují kapacity v zařízeních, které by zajistily péči o jejich mladší děti. Kapacita mateřských škol nebo dětských skupin jiných poskytovatelů, které přijímají děti ve věku 2-3 let jen pokud tomu kapacita dovolí, je vyčerpána. Každoročně dochází k zamítnutí žádostí z důvodu naplnění kapacity. Přednost při přijímání do mateřských škol mají předškoláci, děti s odkladem nástupu na základní školu a děti podle dosaženého věku (4 roky).

Současná ekonomická situace vytváří na rodiče ještě větší nátlak, aby se vrátili dříve do práce, což není proveditelné, pokud jim nebude zajištěna možnost umístit své dítě do zařízení, které by poskytlo péči o děti ve věku 1-3 roky. V současné době je na území města kapacita 60 míst v dětských skupinách různých provozovatelů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688