Město Jičín (mujicin.cz)
Z regionů  |  26.08.2024 14:21:00

Rekonstrukce knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně je v polovině

Během loňského léta přesídlila Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně do náhradních prostor a již od září začala její rekonstrukce, na kterou město Jičín získalo dotaci ve výši 59 733 132,90Kč z Integrovaného regionálního operačního programu. Stavební práce realizuje firma VALC s.r.o. z Hradce Králové. Dosud se na stavbě konalo celkem 36 kontrolních dnů. Od září do konce roku 2023 byla provedena demolice střechy a krovu a částečná demolice stropu na nižší části objektu. V polovině listopadu 2023 stavební práce pokračovaly pomaleji a v prosinci byly téměř zastaveny.

 Po krátké zimní přestávce stavba pokračovala. Bylo provedeno podepření stávajících obvodových stěn na jižní (do ul. Denisova) a jihovýchodní straně (kolmo na ul. Denisova do zahrady) objektu. Práce začaly již 9. ledna montáží podpěr PERI, po níž následovalo zahájení bouracích prací. Byla rovněž připravena přeložka optických kabelů. Bylo provedeno odbourání nižší části stropů, separovaný materiál z demolice a suť byly odvezeny na skládku. Avšak z důvodu nutné revize projektové dokumentace po provedení bouracích prací na nižší části a nově zjištěných skutečností nebyly během února na stavbě prováděny žádné další práce. Další postup prací byl určen na základě samostatného jednání zhotovitele a objednatele s ohledem na postup úpravy stavební dokumentace.

V březnu došlo ke skrývce terénu na úroveň základové spáry přístavby. Probíhalo čištění komínových průduchů a příprava pro následnou betonáž. V dubnu se pokračovalo výkopem základových pásů a snížením podlah v 1. PP. Po přípravě byly v dubnu vybetonovány podkladní vrstvy základové spáry. V květnu proběhla demontáž nefunkčních kanalizací a vodovodního potrubí, zároveň byla instalována nová ležatá kanalizace a stoupací potrubí. V přístavbě se začalo s prováděním vrstev štěrkodrti a vázáním výztuže desek.

Od června se intenzivně pracovalo na vyzdívání obvodového zdiva a armování železobetonových stěn přístavby, kde byla prováděna také betonáž a ocelové výztuhy pro otvory. Na konci června již došlo k bednění stěny a pokládce KARI sítí. V červenci byla provedena betonáž podlah ve sklepích a pokračovalo se s bedněním stropu a armováním trámů sloupů. V srpnu bylo zahájeno bednění schodiště a armování bednění, následovala betonáž věnců. Pokračovaly podezdívky stěn pro výtahovou šachtu a řezání žebírkového stropu na 2. NP.

Stavba je označena na všech přístupových stranách, aby bylo pro obyvatele zřejmé, že se zde nachází staveniště. Na čelní straně fasády je umístěn velkoplošný billboard informující o podpoře projektu z fondů EU. Stavba je prováděna dle platných ČSN norem a dle dokumentace ověřené stavebním řízením. Zhotovitel stavby provádí práce v dobré kvalitě. Třídění odpadů je prováděno dle ISO 14001 a jednotlivých druhů odpadů.

Stavební firma se v současné době, s ohledem na blížící se zimní období, zabývá zajištěním stavby nad přístavbou, kterou je nutné do zimního období dostat do stavu zastřešení. Zajištění krovu a zastřešení schodiště je totiž klíčové pro ochranu stavby před nepříznivým počasím.

Knihovna rekonstrukce

Knihovna rekonstrukce

Knihovna rekonstrukce

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Pá 13:53  Předpověď počasí se i pro Litoměřice zhoršuje Město Litoměřice (litomerice.cz)
Pá 13:42  Kde hledat informace o povodni pmo.cz (Povodí Moravy)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688