Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  26.08.2024 09:52:22

Nový týden ve znamení výsledků společnosti Nvidia

Růst na amerických trzích bude tento týden podroben důležitému testu, když společnost Nvidia, významný výrobce čipů, zveřejní své finanční výsledky. Tyto výsledky mohou výrazně ovlivnit tržní sentiment. Očekávané údaje o inflaci v USA navíc pravděpodobně posílí očekávání dlouho diskutovaného snižování úrokových sazeb. Zároveň budou zveřejněny i údaje o inflaci v eurozóně a Austrálii, které rovněž poskytnou důležité vodítko pro budoucí směřování měnové politiky a úrokových sazeb v těchto regionech. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Výsledky společnosti Nvidia

Investorská euforie kolem umělé inteligence bude tento týden podrobena zkoušce, když společnost Nvidia ve středu po uzavření trhu zveřejní své hospodářské výsledky. Tento report, společně s výhledem na budoucí investice firmy do AI, by mohl zásadně ovlivnit tržní sentiment v období, které tradičně patří mezi volatilnější části roku. Akcie Nvidie od začátku roku zaznamenaly nárůst o zhruba 150 %, což představuje přibližně čtvrtinu celkového 17% růstu indexu S&P 500. Tento ohromující růst, spolu s bouřlivým zájmem o umělou inteligenci, však vyvolává obavy z možného opakování "dot-com" bubliny, která před více než dvaceti lety otřásla trhy. Výsledky Nvidie přicházejí na konci výsledkové sezóny, kdy investoři začali být kritičtější vůči velkým technologickým společnostem, jejichž zisky neospravedlňují vysoké valuace nebo enormní výdaje na AI. Mezi příklady patří společnosti jako Microsoft, Tesla a Alphabet, jejichž akcie od červencových výsledků klesly.

Údaje z USA

Hlavním bodem ekonomického kalendáře bude páteční zveřejnění indexu cen osobní spotřeby (PCE), který je preferovaným ukazatelem inflace Federálního rezervního systému. V rámci svého pátečního projevu na každoročním sympoziu Fedu v Jackson Hole předseda Fedu Jerome Powell uznal nedávný pokrok v boji proti inflaci a prohlásil, že „nastal čas pro přizpůsobení politiky“. Powell zároveň zdůraznil, že „nevidíme ani nevítáme další oslabování podmínek na trhu práce,“ což naznačuje téměř jisté snížení úrokových sazeb na příštím zasedání Fedu, které by bylo prvním takovým krokem za více než čtyři roky. Ekonomický kalendář také zahrnuje pondělní zprávu o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, čtvrteční revidované údaje o HDP za druhé čtvrtletí a týdenní zprávu o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti.

Inflace v eurozóně

Údaje o inflaci v eurozóně za srpen, které budou zveřejněny v pátek, budou klíčovým faktorem pro rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) ohledně úrokových sazeb na září. Tyto údaje následují po národních inflačních zprávách, které začnou vycházet ve čtvrtek, a přicházejí po mírném, avšak neočekávaném růstu inflace v červenci, což naznačuje přetrvávající problémy při zvládání inflace. Přestože se očekává, že celková inflace se zmírní, částečně díky poklesu cen ropy, hlavní pozornost se bude soustředit na jádrovou inflaci a sektor služeb, kde růst cen zůstává odolný. Jakékoli překvapení směrem nahoru v těchto údajích by mohlo vést k větší opatrnosti na trhu, zejména vzhledem k tomu, že obchodníci v posledních týdnech zvýšili svá očekávání ohledně snížení sazeb ECB. Tržní očekávání se nyní silně přiklánějí ke snížení sazeb o 25 bazických bodů na zasedání 12. září, přičemž je pravděpodobné, že do konce roku dojde k dalším snižováním.

Inflace v Austrálii

Středeční údaje o červencové inflaci by mohly poprvé za poslední tři roky ukázat, že celková inflace v Austrálii se vrací do cílového pásma 2 až 3 % stanoveného australskou centrální bankou. Jakýkoli signál, že inflační tlaky slábnou, by mohl zesílit tlak na centrální banku, která je v globálním kontextu výjimečná svou neochotou snižovat úrokové sazby, zatímco mnoho jiných centrálních bank již zahájilo nebo zvažuje cykly uvolňování měnové politiky. Investoři také očekávají, že středeční údaje by mohly přinést určitou úlevu spotřebitelské náladě, která je pod tlakem vysokých nákladů na půjčky. V jiných částech světa může další důležitý náznak ohledně budoucí japonské měnové politiky přinést páteční zpráva o srpnové inflaci v Tokiu.

Zlato

Zlato dosáhlo od roku 2022 po sobě jdoucích rekordních maxim a v letošním roce již vzrostlo o více než 20 %, přičemž cena 3 000 USD za unci je nyní na dosah. Tento drahý kov, který je tradičně vnímán jako bezpečný přístav v obdobích zvýšených geopolitických rizik a ekonomické nejistoty, těží z několika klíčových faktorů. Prvotní rallye cen zlata odstartovala ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Rostoucí ceny komodit a následná inflace, která snižuje hodnotu fiat měn, pak tento růstový trend dále podpořily. Dalšími faktory, které přispěly k růstu cen zlata, jsou přetrvávající napětí na Blízkém východě a nejistota kolem nadcházejících prezidentských voleb v USA. Očekávání snižování amerických úrokových sazeb rovněž tlačí na dolar, což zvyšuje atraktivitu zlata, jehož cena obvykle roste, když dolar oslabuje.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 10:52  30 000 zaměstnanců Boeingu v USA vstoupí do stávky Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:36  Samsung oslabuje kvůli stávce v Indii Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá   9:29  Americké trhy pokračují v růstu, ECB snížila sazby Research (Česká spořitelna)
Pá   9:08  Wall Street 12.9. - akcie pokračovaly na růstové vlně Research (J&T BANKA)
Pá   8:19  Pozitivní nálada na Wall Street se přelila i do čtvrteční seance ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688